Handelingen

Allergeen

Uit Vegan Wiki

Een allergeen is een eiwit dat een allergische reactie kan opwekken bij mensen met een voedselallergie. Binnen de Europese Unie zijn producenten verplicht om voor verpakt voedsel een allergenendeclaratie af te geven. Ongeacht de aanwezige hoeveelheid van de stof. Meestal worden de allergenen aangeduid door de naam van de ingrediënt op de ingrediëntenlijst met vetgedrukte of hoofdletters af te drukken. Ook voor onverpakt voedsel verkocht in de horeca moet de retailer de consument informeren over aanwezige allergenen. Grotere ketens hebben vaak online een allergenenlijst voor hun producten. Kleinere horecabedrijven geven dit aan op hun kaart, of hebben een allergenenlijst achter de toonbank waar om gevraagd kan worden.

Een aantal veelvoorkomende dierlijke ingrediënten zijn allergenen. De dierlijke allergenen die verplicht vermeld moeten worden zijn schaal- en weekdieren, eieren, vis, melk, en weekdieren. Het letten op de allergenen kan snel de meestvoorkomende dierlijke ingrediënten zichtbaar maken. Een product zonder deze allergenen is echter niet per definitie veganistisch. Gelatine of runderaroma zijn bijvoorbeeld geen allergeen.

Allergeen

Een allergeen is een eiwit dat een allergische reactie kan opwekken bij mensen met een voedselallergie. Bij deze mensen reageert het afweersysteem extreem op deze eiwitten. De allergische reactie kan bestaan uit het krijgen van jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of een neiging tot overgeven. In een ernstig geval kan er sprake zijn van een anafylactische shock, waarbij de patiënt een zeer lage bloeddruk krijgt en bewusteloos raakt.

Wetgeving

Sinds 13 december 2014 moeten horecabedrijven consumenten verplicht informeren over de aanwezigheid van allergenen die bij de bereiding van het product zijn gebruikt. Dit is geregeld in de Europese Verordening 1169/2011. Voor verpakte producten was de allergenendeclaratie al sinds 2003 verplicht. In de Europese wetgeving is bepaald dat alleen de voedselallergenen met de meeste overgevoeligheidsreacties vermeld moeten worden. Deze zijn:

Naam Opmerking
Glutenbevattende granen
(tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
Plantaardig
Schaaldieren Dierlijk
Eieren Dierlijk
Vis Dierlijk
Pinda Plantaardig
Soja Plantaardig
Melk (inclusief lactose) Dierlijk
Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten,
pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
Plantaardig
Selderij Plantaardig
Mosterd Plantaardig
Sesamzaad Plantaardig
Zwaveldioxide en sulfiet
Lupine Plantaardig
Weekdieren Dierlijk

Zie ook

Externe link

Bron

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.