Handelingen

Bont

Uit Vegan Wiki

Bont is een gevilde zachtbehaarde dierenhuid, gelooid met behoud van de haren. Het komt nog altijd voor dat echt bont verkocht wordt als nepbont.

Bont verkocht als nepbont

Het komt nog altijd voor dat echt bont verkocht wordt als nepbont. Uit onderzoek van de Amerikaanse organisatie The Humane Society of the United States (HSUS) bleek in 2016 dat zeventien retailers, waaronder Amazon, Neiman Marcus, Kohl’s en Nordstrom, op grote schaal echt bont verkopen als nepbont. De kledingstukken en bont-accessoires worden door de retailers met valse informatie geadverteerd en gelabeld als nepbont, terwijl het in werkelijkheid bont van wasbeerhonden, konijnen of coyotes betreft.[1] In 2017 trof Humane Society International in de Britse winkels het bont van konijnen, wasberen, nertsen en katten aan dat verkocht werd als synthetisch materiaal.[2]

Wetgeving

Per 1 januari 2009 geldt een Europees importverbod op honden- en kattenbont.[3]

Bont herkennen

Bont en nepbont zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Toch zijn er een aantal tests waardoor je het verschil kan zien.

Voeltest

Wrijf het bont tussen je duim en wijsvinger. Echt bont voelt glad en zacht aan. Imitatiebont voelt stroef aan, een beetje plakkerig zelfs.

Kijktest

Blaas zachtjes op de haartjes, zodat je de onderlaag goed ziet. Echt bont bestaat vaak uit diverse soorten haar. De ondervacht is pluizig, zoals bij een poes of hond. Vaak steken er lange, dikkere haren uit die aan de onderkant meestal een andere kleur hebben. De onderste laag is echt leer. Imitatiebont valt niet zo soepel uit elkaar als echt bont. Alle haren zijn ongeveer even dik. Vaak zijn niet duidelijk echt verschillende soorten haar te zien. De lange haren zijn in één kleur. De onderste laag is van stof.

Priktest

Prik met een speld dwars door het bont. Echt bont: de speld gaat er moeilijk doorheen. Je moet even doordrukken. Imitatiebont: de speld glijdt gemakkelijk door de onderlaag.

Vuurproef

Trek voorzichtig een paar haartjes uit het bont en houd deze bij een vlam. Echt bont verschroeit als je eigen haar. De haartjes verschrompelen helemaal. Stinkt ook net zo. Imitatiebont smelt en ruikt als verbrand plastic. Aan de topjes voel je harde bolletjes. (Eerst laten afkoelen!)

Bontvrije kleding

De Fur Free Alliance heeft een Fur Free Retailer Program opgezet waarbij bedrijven er voor tekenen dat ze bontvrij werken. Enkele bekende namen op deze lijst zijn Esprit, Dolcis, Gsus industries, H&M, Helly Hansen, Kwantum, Lidl, Manfield, Miss Etam, Scapino, Wehkamp.nl, Zalando en Zara.[4] De lijst geeft geen waterdichte garantie. Ondanks de intentie, kunnen winkels door hun leveranciers op het verkeerde been worden gezet. Zo bleek het Duitse merk Tom Tailor, ondanks dat ze op de bontvrijlijst stonden, een muts met bont als nepbont te verkopen.[5][6]

Wanneer je bont tegenkomt in een winkel, kan je het kenbaar maken bij de Stichting Bont voor Dieren via een Bontmelding. Winkels die nog niet op de lijst staan, kunnen zich aanmelden via Bont voor Dieren met een eenvoudig statement dat ze geen bont zullen gebruiken.

Ook het logo PETA-Approved Vegan geeft aan dat een product bontvrij is. Dit logo mag alleen gebruikt worden bij kleding, accessoires, sport- en woonartikelen.

Echt bont als synthetisch?

Op sociale media worden geruchten verspreid dat echt bont soms bewerkt wordt zodat het lijkt op nepbont. Volgens Bont voor Dieren zijn bij hen en hun buitenlandse collega's geen gevallen daarvan bekend. Hoewel nepbont steeds meer lijkt op echt bont, is niet bekend dat echt bont haar voor haar voorzien wordt van een plastic laagje of dat het leer verwijderd wordt om op een katoenen gaasje te bevestigen om te verdoezelen dat het echt bont is.[7]

Externe links

Zie ook

Bronnen

  1. Echt bont op grote schaal verkocht als nepbont
  2. Real animal fur sold as fake on British high street, Sky.com, 10 april 2017
  3. Invoer honden- en kattenbont verboden. Nu.nl, 5 januari 2009. Bekeken op 11 januari 2016
  4. Retailers You Can Trust. Fur Free Retailer
  5. Yildiz van den Elzen, Kattenbont Tom Tailor-muts blijkt wasbeerhondbont, 16 januari 2014. Bekeken op 11 januari 2016
  6. Statement by Tom Tailor Group against the backdrop of media coverage on real fur applications in a Tom Tailor product, Tom Tailor Group, 7 januari 2014. Bekeken op 11 januari 2016
  7. E-mailreactie van Campaigner bij Bont voor Dieren, ontvangen op 21 februari 2017 door de Vegan Wiki