Handelingen

Glycerol

Uit Vegan Wiki

(Doorverwezen vanaf E422)
Glycerol
Meestal veganistisch
E-nummer E422
INCI naam Glycerin
CAS nummer 56-81-5
EINECS nummer 200-289-5

Glycerol of Glycerine[1] is een kleurloze suiker-alcohol. Het is een natuurlijk bestanddeel van vetten, zowel dierlijke als plantaardige. Glycerol wordt voornamelijk gewonnen tijdens de productie van biodiesel, maar soms ook uit dierlijk vet. De stof wordt onder andere gebruikt in verf, cosmetica, voedsel, parfum en explosieven. De meeste fabrikanten kunnen niet goed herleiden wat de bron is. In de praktijk lijkt glycerol meestal van een plantaardige bron te komen.

Gebruik

Glycerol wordt voornamelijk gebruikt in de verf- en cosmeticaindustrie. Maar ook in voedsel, parfum en explosieven.[2]

Glycerol is in de Europese Unie toegestaan als voedingsadditief, aangeduid met het E-nummer E422. In voeding kan de stof gebruikt worden als zachtmaker of als zoetstof. In cosmetica wordt glycerine toegepast als een vochtvasthoudend middel. Glycerol wordt ook in farmaceutica en andere producten verwerkt. Bijvoorbeeld als weekmaker in kunststoffen en als antivriesmiddel.

Productie

Uit onderzoek van Transparency Market Research blijkt dat in 2011 tweederde van de glycerol afkomstig is uit de biodieselindustrie.[3] Uit onderzoek van Hexa Research blijkt dat in 2012 62% van deze stof uit de biodieselindustrie komt[2] In deze industrie is glycerol een bijproduct van de productie van biodiesel. Tijdens de productie van de biodiesel wordt glycerol gevormd via een proces dat transesterificatie wordt genoemd. De verwachting is dat met de toenemende vraag naar biodiesel, ook steeds meer glycerol vanuit de biodieselindustrie afkomstig zal zijn.[3]

Andere commerciële bronnen van glycerol zijn onder andere vetzuren en vetalcoholen. Glycerol wordt ook geproduceerd in de zeepindustrie via een proces dat verzeping wordt genoemd.[3] Overige bekende manieren voor de productie van Glycerol zijn door fermentatie door microben. Maar ook door chemische synthese van petrochemische grondstoffen. Glycerol wordt dan geproduceerd uit de stof propeen.[4]

De zuivering van glycerine gebeurt door middel van actieve kool[5], die gemaakt wordt van steenkool of organisch materiaal zoals turf of kokosnootdoppen.

Is het veganistisch?

Glycerol is veganistisch wanneer het niet van een dierlijke oorsprong is. Dit is het geval wanneer glycerol geproduceerd is door microben, of gewonnen is door chemische synthese van petrochemische grondstoffen, een bijproduct is van de productie van biodiesel of op een andere manier uit plantaardige oliën en vetten wordt gewonnen. Glycerol kan echter ook uit dierlijk vet gewonnen worden. Voor de productie van zeep kunnen zowel dierlijke als plantaardige vetten gebruikt worden. Zo wordt voor toiletzeep soms ook dierlijk vet gebruikt.[6]

De Vegetarian Resource Group (VGR) rapporteerde dat een medewerker van Cargill, volgens VGR een grote producent van glycerol, in 2012 aangaf dat in Amerika ongeveer 70% van de glycerol van plantaardige bronnen komt en 30% van dierlijke bronnen.[7] In de laatste dertig jaar zou vooral palmolie vanuit Indonesië een belangrijke bron geworden zijn. De bovengenoemde marktonderzoeken suggereren echter dat het percentage glycerol van dierlijke bronnen waarschijnlijk lager is.

In de praktijk kunnen de meeste fabrikanten echter niet herleiden of de gebruikte glycerine van een plantaardige of dierlijke bron komt. Albert Heijn heeft in juli 2016 laten weten dat de glycerine in al hun verzorgingsproducten op dat moment van een 100% plantaardige bron komt.[8]

Hieronder zijn meningen van de verschillende organisaties opgesomd met betrekking tot de afkomst van glycerine.

  • NVV: Mogelijk niet vegan.
  • VS: Mogelijk niet vegan.
  • UW: Vegan. "Commercieel geproduceerd vanuit propeen (synthetisch) of door bacteriële fermentatie van suikers. Het wordt niet gewonnen uit vet." en "Bestanddeel van dierlijk en plantaardig vet. Wordt synthetisch gemaakt uit aardolie of mbv bacterien uit suiker."
  • VG: Meestal niet vegan. "Men is het niet eens over de herkomst van E422. Een groot deel van de glycerine ontstaat als een bijproduct uit de zeepindustrie. Veel zeep wordt gemaakt met gebruik van dierlijk vet. Dus hoewel glycerine van nature in planten voorkomt, is de glycerine in voedsel- en zeepproducten meestal afkomstig van dieren.
  • VC: Mogelijk niet vegan. “Bestanddeel van dierlijke of plantaardige vetten. Kan ook synthetisch worden bereid.”

Betekenis afkortingen: EU: Officiële Site van de Europese Unie | NVV: Nederlandse Vereniging voor Veganisme | VS: Vegan Society | UW: Food-info.net van de Universiteit van Wageningen | VC: Voedingscentrum | VG: VeggieGlobal

Externe links

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

  1. Material Safety Data sheet - Glycerin MSDS. Sciencelab.com
  2. 2,0 2,1 Hexa Research, Global Glycerol Market Size, Market Share, Application Analysis, Regional Outlook, Growth Trends, Competitive Scenario And Forecasts, 2012 To 2020. Augustus 2014, pp. 115
  3. 3,0 3,1 3,2 Transparancy Market Research, Glycerol Market By Source, By Applications - Global Industry Analysis, Size, Share, Trends, Growth And Forecast, 2012. Maart 2012, pp. 73, bekeken op 10 november 2015
  4. Z.X. Wang, J. Zhuge, et. al, Glycerol production by microbial fermentation: a review. In Biotechnol Adv. 2001 Jun;19(3):201-23.
  5. Zuivering van Glycerine met Actieve Kool, chemvironcarbon.com, bekeken op 9 november 2015
  6. Zeep. Wikipedia.nl, bekeken op 9 november 2015
  7. Samantha Gendler, Glycerol and Mono- and Diglyceride Updates: Mostly Vegetable-Derived. The Vegetarian Resource Group Blog, 24 september 2012. Bekeken op 6 november 2015
  8. E-mail van de Albert Heijn Klantenservice op 15 juli 2015 aan de Vegan Wiki. Bekend bij de NVV