Handelingen

Inosinezuur

Uit Vegan Wiki

(Doorverwezen vanaf E633)
(Di)kaliuminosinaat
Meestal veganistisch
E-nummer E632
INCI naam -
CAS nummer 2901-75-9
EINECS nummer 220-793-9

Inosinezuur of inosinemonofosfaat (IMP) is een stof die van nature voorkomt in zowel planten als dieren, en een rol speelt in het metabolisme van cellen.[1]. Het mag binnen de Europese Unie worden toegevoegd als smaakversterker in voedingsmiddelen en heeft het E-nummer E630 gekregen. Inosinezuur kan chemisch worden omgezet tot zouten die inosinaten worden genoemd, en die vaker in producten worden aangetroffen dan onbewerkt inosinezuur. Deze inosinaten worden gebruikt in combinatie met de smaakversterker glutamaat, omdat ze hiervan de werking versterken.[2] Inosinezuur of inosinaten worden vaak toegevoegd aan hartige producten zoals bouillonblokjes, kant-en-klaar noodles en chips. Inosinezuur kan uit vlees en vis worden geïsoleerd, maar kan ook op een veganistische manier worden geproduceerd. Grote producenten hebben aangegeven veganistisch geproduceerd inosinezuur te gebruiken.

Smaakversterker

Inosinezuur of inosinaat (wat chemisch van inosinezuur wordt gemaakt) wordt vaak toegevoegd aan hartige producten zoals bouillonblokjes, kant-en-klaar noodles en chips. Ze versterken de werking van glutamaat (MSG), wat een umami (hartige) smaak geeft aan eten.[2] De combinatie van glutamaat en inosinaat heeft ongeveer achtmaal zoveel smaakversterkende werking als glutamaat alleen.[3] Door toevoeging van deze smaakversterkers is veel minder zout nodig in hartige producten.[4] Inosinaat heeft van zichzelf nauwelijks umami-smaak[4] en wordt uitsluitend in combinatie met glutamaat gebruikt,[2] al is dat soms onduidelijk als de glutamaat bijvoorbeeld van nature aanwezig is in één van de ingrediënten (zoals gistextract).

Vormen van inosinezuur

Inosinezuur kan chemisch worden omgezet tot een natriumzout, kaliumzout of calciumzout. Het product wordt dan inosinaat genoemd. Deze inosinaatzouten worden vaker gebruikt dan inosinezuur zelf. Inosinaten worden soms samen gebruikt met guanylaat, en deze combinatie kan worden aangeduid als 5'-ribonucleotiden.[5]

 • Inosinezuur (E630)
 • (Di)natriuminosinaat; het natriumzout van inosinezuur (E631)
 • (Di)kaliuminosinaat; het kaliumzout van inosinezuur (E632)
 • Calciuminosinaat; het calciumzout van inosinezuur (E633)
 • Calcium-5'-ribonucleotiden; de combinatie van calciuminosinaat en calciumguanylaat (E634)
 • (Di)natrium-5'-ribonucleotiden; de combinatie van natriuminosinaat en natriumguanylaat (E635)
(Di)natriuminosinaat
Meestal veganistisch
E-nummer E631
INCI naam Disodium Inosinate
CAS nummer 4691-65-0
EINECS nummer 225-146-4
(Di)kaliuminosinaat
Meestal veganistisch
E-nummer E632
INCI naam Dipotassium inosinate
CAS nummer 2901-75-9
EINECS nummer 220-793-9
Calciuminosinaat
Meestal veganistisch
E-nummer E633
INCI naam Calcium inosinate
CAS nummer 38966-29-9
EINECS nummer -
Calcium-5'-ribonucleotiden
Meestal veganistisch
E-nummer E634
INCI naam Calcium 5'-ribonucleotide
CAS nummer -
EINECS nummer -
(Di)natrium-5'-ribonucleotiden
Meestal veganistisch
E-nummer E635
INCI naam Disodium ribonucleotides
CAS nummer -
EINECS nummer -


Is het veganistisch?

Inosinezuur komt van nature in zowel planten als dieren voor, en speelt een rol in het metabolisme van cellen.[1] Voor commercieel gebruik kan het worden geïsoleerd uit vlees en vis,[4], maar het kan ook op een veganistische manier worden geproduceerd door fermentatie op basis van tapiocameel (casave)[6] of suiker[4] en kan worden verkregen uit gistextract.[2] Grote Amerikaanse bedrijven[6] en Unilever[7] hebben aangegeven een veganistische variant te gebruiken.

Externe links

Zie ook

Bron

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

 1. 1,0 1,1 G.M. Blackburn, M.J. Gait, D. Loakes and D.M Williams. Nucleic Acids in Chemistry and Biology Royal Society of Chemistry (2006)
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Smaakversterkers Voedingscentrum
 3. K. Kurihara. Umami the Fifth Basic Taste: History of Studies on Receptor Mechanisms and Role as a Food Flavor BioMed Research International (2015)
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 E630: Inosinezuur Food-info.net
 5. Food Additives in Europe 2000 Nordic Council of Ministers (2002)
 6. 6,0 6,1 Disodium Inosinate and Disodium Guanylate Are All-Vegetable Flavor Enhancers Blog van de Vegetarian Resource Group (2011) vrg.org
 7. Aangegeven door afdeling Mediarelations op 02/03/2016, email bekend bij de NVV