Handelingen

Gebruiker

Timelezz/E-nummers vergeleken

Uit Vegan Wiki

< Gebruiker:Timelezz

In 2011 vergeleek Lena van verschillende autoriteiten die geoordeeld hebben of E-nummers van dierlijke oorsprong zijn. Ze keek naar de informatie van deze websites en maakte (waar nodig) een samenvatting of vertaling van hun oordeel:

Op de website van de Europese Unie staat bij sommige E-nummers aangegeven wat de bron van deze stof precies is, maar bij de meeste stoffen kan het van meerdere bronnen afkomstig zijn, plantaardig én dierlijk, en geeft de EU alleen aan aan welke technische eigenschappen de stof moet voldoen, niet van welke bron het afkomstig moet zijn.
Als er bij de NVV en VS in onderstaande lijst staat dat het nooit vegan of mogelijk niet vegan is, wil dat zeggen dat zij het als zodanig in hun lijst van mogelijk niet veganistische E-nummers hebben staan. Als er bij de NVV en VS in onderstaande lijst staat dat een E-nummer volgens hen vegan is, wil dat zeggen dat het niet in hun eigen lijst van mogelijk niet veganistische E-nummers hebben staan, en ze het blijkbaar dus als vegan beschouwen; het wil niet zeggen dat zij het zelf expliciet als vegan benoemen.
Van Food-info van de Universiteit van Wageningen heb ik de informatie die zij over een E-nummer geven hier weergegeven, tussen "aanhalingstekens". Hun eigen conclusie over of een E-nummer vegan is, klopt vaak niet. Zij schrijven regelmatig over een E-nummer dat er iets dierlijks voor gebruikt is, maar noemen het dan wel (op dezelfde bladzijde of elders op de website) vegan. Daarom heb ik hier niet hun conclusie neergezet, maar mijn eigen, gebaseerd op hun informatie. Als er dus vegan of nooit vegan staat, is dat mijn conclusie van hun informatie.
Van VeggieGlobal heb ik hun informatie vertaald en soms samengevat, deze informatie staat tussen "aanhalingstekens". Zij zeggen vaak niet of het vegan is of niet, maar geven alleen informatie. Ik heb daar dus zelf vegan, niet vegan ed bijgezet, gebaseerd op hun informatie. Als de conlusie vegan of niet vegan tussen "aanhalingstekens" staat, is het niet mijn conclusie, maar dat zij het zelf expliciet als zodanig benoemen.

Overzicht per E-nummer:

  • EU: Officiële Site van de Europese Unie
  • NVV: Nederlandse Vereniging voor Veganisme
  • VS: Vegan Society
  • UW: Food-info van de Universiteit van Wageningen
  • VC: Voedingscentrum
  • VG: VeggieGlobal

E101(i): Riboflavine/Lactoflavine
(7,8-Dimethyl-10-(D-ribo-2,3,4,5-tetrahydroxypentyl)benzo-[g]pteridine-2,4(3H,10H)-dion 7,8-Dimethyl-10-(1′-D-ribityl)isoalloxazine)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vegan. "Commercieel gemaakt dmv gisten of synthetisch bereid. Hoewel het gewonnen kan worden uit melk, wordt dit niet commercieel gedaan." en "Wordt gemaakt mbv micro-organismen of synthetisch. Kan theoretisch uit melk gehaald worden, maar is veel te duur en wordt dus niet gedaan."
VC: “Komt van nature voor in melk, eieren, bladgroenten en lever. Het E-nummer geldt als het als kleurstof wordt toegevoegd. Als het als vitamine wordt gebruikt, wordt het geen E-nummer genoemd, maar vitamine B2.”

E101(ii): Riboflavine -5′-fosfaat(-natrium)
(Mononatrium- 2R,3R,4S)-5-(3′)10′-dihydro-7′,8′-dimethyl-2′,4′-dioxo-10′-benzo[γ]pteridinyl-2,3,4-trihydroxypentyl-fosfaat; mononatriumzout van 5′-monofosfaatester van riboflavine)
NVV: mogelijk niet vegan
VS: mogelijk niet vegan
UW: Vegan. "Commercieel gemaakt dmv gisten of synthetisch bereid.Hoewel het gewonnen kan worden uit melk, wordt dit niet commercieel gedaan."
VC: “Komt van nature voor in melk, eieren, bladgroenten en lever. Het E-nummer geldt als het als kleurstof wordt toegevoegd. Als het als vitamine wordt gebruikt, wordt het geen E-nummer genoemd, maar vitamine B2.”

E120 Cochenille/Karmijn(zuur)
(7-β-D-Glucopyranosyl-3,5,6,8-tetrahydroxy-1-methyl-9,10-dioxo-2-antraceencarbonzuur (karmijnzuur); karmijn is het gehydrateerd aluminium-chelaat van dit zuur)
NVV: Nooit vegan.
VS: Nooit vegan.
UW: Nooit vegan. "Natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus." en "extractie uit gedroogde luizen"
VG: "Nooit vegan." "Gemaakt van het insect Dactylopius Coccus. Wordt levend gekookt of door de zon verbrand, daarna verbrijzeld tot een rood poeder."
EU: "Karmijn en karmijnzuur worden verkregen uit extracten (in water, alcoholwater of alcohol) van cochenille dat bestaat uit de gedroogde lijfjes van het vrouwtjesinsect Dactylopius coccus Costa." en "Handelsproducten kunnen ook eiwitmateriaal bevatten dat van het insect is afgeleid, en kunnen ook vrij karminaat of een geringe rest van ongebonden aluminiumkationen bevatten."
VC: Nooit vegan. “Rode kleurstof van dierlijke oorsprong. Afkomstig van de schildjes van Cochenille schildluizen.”

E153: Carbo medicinalis/Carbo vegetabilis/Koolstof
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vegan. "Natuurlijk element, commercieel gemaakt door het verbranden van plantaardig materiaal. Wordt gemaakt uit verbrand organisch materiaal. Eigenlijk altijd plantaardig (houtskool). Theoretisch ook uit verbrand vlees, maar dit wordt niet gedaan."
VG: Soms vegan, soms niet. "Als er 'vegetable carbons' staat is het zeer waarschijnlijk vegan, als er 'carbon black' staat is het waarschijnlijk niet vegan."
EU: "Carbo medicinalis wordt verkregen door verkoling van plantaardig materiaal zoals hout, celluloseresten, turf en kokosnootdoppen en andere doppen. De grondstof wordt bij hoge temperaturen verkoold. Het bestaat hoofdzakelijk uit fijn verdeelde koolstof. Het kan geringe hoeveelheden stikstof, waterstof en zuurstof bevatten. Na de bereiding kan aan het product wat vocht zijn geabsorbeerd."
VC: Vegan. “Zwarte kleurstof. Gemaakt door verkoling van planten.”

E161b Luteïne/Gemengde carotenoïden/Xanthofyllen
(3,3′-Dihydroxy-d-caroteen)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vegan.'Commercieel geïsoleerd uit gras, wier, brandnetels of Tagetes soorten'
EU: "Luteïne wordt verkregen door oplosmiddelextractie van de natuurlijke stammen van eetbare vruchten en planten, gras, luzerne (alfalfa) en tagetes erecta. De belangrijkste kleurstof bestaat uit carotenoïden waarvan luteïne met de vetzuuresters daarvan het grootste deel uitmaakt. Ook zijn meestal variabele hoeveelheden carotenen aanwezig. Luteïne kan van nature in het plantaardige materiaal voorkomende vetten, oliën en wassen bevatten. Voor de extractie mogen slechts de volgende oplosmiddelen worden gebruikt: methanol, ethanol, 2 propanol, hexaan, aceton, methylethylketon, dichloormethaan en kooldioxide."
VC: Vegan. “Oranjegele kleurstof (carotenoïde) die afkomstig is uit eetbare planten.”

E161g Canthaxanthine/CI Food Orange 8
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Soms vegan, soms niet. Zij noemen het zelf vegan, maar hun beschrijving is onduidelijk. Op 1 plek zeggen ze: "Natuurlijke kleurstof aanwezig in veel planten en vogels. Commercieel geïsoleerd uit de cantharel en flamingoveren, maar hoofdzakelijk synthetisch gemaakt uitgaande van caroteen." en op een andere plek: "Wordt gewonnen uit de cantharel (paddestoel) of synthetisch uit beta-caroteen. Vroeger wel uit veren van flamingo's of kreeften."
VG: Meestal vegan. "Meestal plantaardig, maar kan soms ook gemaakt worden van vis en ongewervelden met harde schelp."
VC: Mogelijk niet vegan. “Kleurstof (rood-violet) afkomstig uit paddenstoelen of synthetisch, maar kan ook gemaakt zijn uit flamingoveren en schaaldieren.”

E234 Nisine
NVV: Nooit vegan.
VS: Vegan.
UW: Vegan. "Nisine is een polypeptide (kort eiwit) antibioticum geproduceerd door de kaasbacterie Lactococcus lactis."
EU: "Nisine bestaat uit verschillende nauw verwante polypeptiden die worden geproduceerd door natuurlijke stammen van Streptococcus lactis, Lancefield groep N."
VC: “Gefermenteerd conserveermiddel. Komt van nature voor in kaas en andere gefermenteerde producten.”

E236 Mierenzuur/Metaanzuur
NVV: Vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vegan. "Synthetisch. Komt wel voor in mieren, maar wordt er niet uit gewonnen." en "Mierenzuur komt van nature voor in mieren, maar ook in allerlei soorten fruit (appels, aardbeien, frambozen), honing en brandnetels. Commercieel verkregen uit zwavelzuur, natronloog en koolmonoxide.Het wordt nooit uit mieren verkregen."

E237 Natriumformiaat
NVV: Vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vegan. "Commercieel verkregen uit natronloog en koolmonoxide. In de natuur komt het voor als mierenzuur. Het wordt nooit uit mieren verkregen."

E238 Calciumformiaat
NVV: Vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vegan. "Commercieel verkregen uit calciumhydroxide en koolmonoxide. In de natuur komt het voor als mierenzuur. Het wordt nooit uit mieren verkregen."

E252 Kaliumnitraat/Salpeter
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Vegan.
UW: Vegan. "Komt van nature voor als mineraal. Komt ook voor in vrijwel alle (blad)groente."
VG: Soms vegan, soms niet. "Wordt meestal geschouwd als van plantaardige oorsprong, maar kan kusntmatig gemaakt zijn van dierlijke stoffen."
VC: “Komt van nature voor als mineraal of wordt gemaakt uit kaliumnitraat.”

E270 Melkzuur
(2-Hydroxypropionzuur |1-Hydroxyethaan-1-carbonzuur)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal vegan. Zij noemen het zelf vegan, maar volgens hun beschrijving is het meestal vegan, maar mogelijk niet altijd."Natuurlijk zuur, geproduceerd door melkzuurbacteriën in gefermenteerde producten. Alle gefermenteerde producten zijn rijk aan melkzuur. Commercieel geproduceerd door bacteriële fermentatie van melasse of zetmeel. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm. Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt het gemaakt uit suiker en kan het dus gebruikt worden door mensen met een melkallergie of lactose intolerantie." en "Wordt door bacterien gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure melkproducten. Wordt gemaakt door bacterien die groeien op afval van de suikerindustrie. Het kan echter ook uit verzuurde melkwei gewonnen worden, maar is dan nog steeds van bacteriele origine en niet afkomstig uit het dier zelf." (Die conclusie klopt dus niet)
VG: Soms vegan, soms niet. "Kan gehaald worden uit wei."
EU: "Kleurloze of geelachtige vrijwel reukloze stroperige vloeistof met een zure smaak die bestaat uit een mengsel van melkzuur (C3H6O3) en melkzuurlactaat (C6H10O5). Deze wordt verkregen door de melkzuurvergisting van suikers of wordt synthetisch bereid."
VC: “Door fermentatie of synthetisch gemaakt conserveermiddel of voedingszuur. Melkzuur wordt meestal bereid uit suiker of glucose en niet uit melk.”

E304 Ascorbylpalmitaat
NVV: Vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal vegan. "Combinatie van ascorbinezuur (vitamine C) en palmitinezuur, een normaal vetzuur verkregen uit vet. Het palmitinezuur kan afkomstig zijn uit dierlijk vet, hoewel het vrijwel altijd uit plantaardig vet afkomstig is. Gebruik van dierlijk vet is niet volledig uit te sluiten."
VC: Mogelijk niet vegan. “Wordt gemaakt door vitamine C aan palmitinezuur (synthetisch of van dierlijke oorsprong) te koppelen.”

E322 Lecithinen/Fosfatiden/Fosfolipiden
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Soms vegan, soms niet. "Soja en voor een klein percentage voor speciale doeleinden uit kippe-eieren." en "Commercieel gewonnen uit (vooral) sojaolie en eidooier."
VG: Soms vegan, soms niet. "Sommige lecithine bevat eierdooier. Andere grote bronnen van lecithine zijn van sojaolie. Lecithine kan ook direct uit dierlijk vet gehaald worden."
EU: "Lecithinen zijn mengels of fracties van fosfatiden die met fysische procedés uit dierlijke of plantaardige voedingsmiddelen worden verkregen."
VC: Mogelijk niet vegan. “Kan van zowel plantaardige of dierlijke oorsprong (ei) zijn. Kan van genetisch gemodificeerd soja afkomstig zijn.”

E325 Natriumlactaat (Melkzuurzouten/Lactaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal vegan. Zij noemen het zelf vegan, maar volgens hun informatie is het meestal vegan, maar mogelijk niet altijd. "Natriumzout van melkzuur (E270), een natuurlijk zuur, geproduceerd door melkzuurbacteriën in gefermenteerde producten. Alle gefermenteerde producten zijn rijk aan melkzuur. Commercieel geproduceerd door bacteriële fermentatie van melasse of zetmeel. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm. Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt het gemaakt uit suiker en kan het dus gebruikt worden door mensen met een melkallergie of lactose intolerantie." en "Wordt door bacterien gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure melkproducten. Wordt gemaakt door bacterien die groeien op afval van de suikerindustrie. Het kan echter ook uit verzuurde melkwei gewonnen worden, maar is dan nog steeds van bacteriele origine en niet afkomstig uit het dier zelf." (Die conclusie klopt dus niet)
VG: Soms vegan, soms niet. "Gemaakt van E270, dus kan afkomstig zijn van wei."
VC: “Synthetisch (natuuridentiek) of door middel van fermentatie verkregen voedingszuur. De benaming ‘melkzuur’ is verwarrend: mensen met een koemelkallergie kunnen melkzuur veilig gebruiken. Melkzuur wordt meestal bereid uit suiker of glucose.”

E326 Kaliumlactaat (Melkzuurzouten/Lactaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal vegan. Zij noemen het zelf vegan, maar volgens hun beschrijving is het meestal vegan, maar mogelijk niet altijd. "Natriumzout van melkzuur (E270), een natuurlijk zuur, geproduceerd door melkzuurbacteriën in gefermenteerde producten. Alle gefermenteerde producten zijn rijk aan melkzuur. Commercieel geproduceerd door bacteriële fermentatie van melasse of zetmeel. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm. Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt het gemaakt uit suiker en kan het dus gebruikt worden door mensen met een melkallergie of lactose intolerantie." en "Wordt door bacterien gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure melkproducten. Wordt gemaakt door bacterien die groeien op afval van de suikerindustrie. Het kan echter ook uit verzuurde melkwei gewonnen worden, maar is dan nog steeds van bacteriele origine en niet afkomstig uit het dier zelf." (Die conclusie klopt dus niet)
VG: Soms vegan, soms niet. "Gemaakt van E270, dus kan afkomstig zijn van wei."
VC: “Synthetisch (natuuridentiek) of door middel van fermentatie verkregen voedingszuur. De benaming ‘melkzuur’ is verwarrend: mensen met een koemelkallergie kunnen melkzuur veilig gebruiken. Melkzuur wordt meestal bereid uit suiker of glucose.”

E327 Calciumlactaat (Melkzuurzouten/Lactaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal vegan. Zij noemen het zelf vegan, maar volgens hun beschrijving is het meestal vegan, maar mogelijk niet altijd. "Natriumzout van melkzuur (E270), een natuurlijk zuur, geproduceerd door melkzuurbacteriën in gefermenteerde producten. Alle gefermenteerde producten zijn rijk aan melkzuur. Commercieel geproduceerd door bacteriële fermentatie van melasse of zetmeel. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm. Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt het gemaakt uit suiker en kan het dus gebruikt worden door mensen met een melkallergie of lactose intolerantie." en "Wordt door bacterien gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure melkproducten. Wordt gemaakt door bacterien die groeien op afval van de suikerindustrie. Het kan echter ook uit verzuurde melkwei gewonnen worden, maar is dan nog steeds van bacteriele origine en niet afkomstig uit het dier zelf." (Die conclusie klopt dus niet)
VG: Soms vegan, soms niet. "Gemaakt van E270, dus kan afkomstig zijn van wei."
VC: “Synthetisch (natuuridentiek) of door middel van fermentatie verkregen voedingszuur. De benaming ‘melkzuur’ is verwarrend: mensen met een koemelkallergie kunnen melkzuur veilig gebruiken. Melkzuur wordt meestal bereid uit suiker of glucose.”

E341 Calciumfosfaat/Calcium diwaterstoffosfaat/Calciumwaterstoffosfaat/Tricalciumfosfaat/Calciumorthofosfaten
NVV: Mogelijk niet vegan, met name tricalciumfosfaat.
VS: Vegan.
UW: Vegan. "Calciumzouten van fosforzuur. Van nature aanwezig in ons lichaam. Commercieel gemaakt uit fosforzuur, geproduceerd uit fosfaaterts. Hoewel dierlijke botten vooral bestaan uit fosfaten, worden deze niet gebruikt voor commerciële winning van fosfaten."
VC: “Uit fosfaaterts bereide stabilisator, voedingszuur, antiklontermiddel, bakverbeteraar of aroma.”

E387 Oxystearine
NVV: Vegan.
VS: Vegan.
UW: Meestal vegan. "Mengsel van glyceriden van stearinezuur en andere vetzuren. Hoewel het vrijwel altijd gemaakt wordt van plantaardige olie, kan de aanwezigheid van vetzuren van dierlijke vetzuren niet worden uitgesloten."

E422 Glycerol/Glycerine
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vegan. "Commercieel geproduceerd vanuit propeen (synthetisch) of door bacteriële fermentatie van suikers. Het wordt niet gewonnen uit vet." en "Bestanddeel van dierlijk en plantaardig vet. Wordt synthetisch gemaakt uit aardolie of mbv bacterien uit suiker."
VG: Meestal niet vegan. "Men is het niet eens over de herkomst van E422. Een groot deel van de glycerine ontstaat als een bijproduct uit de zeepindustrie. Veel zeep wordt gemaakt met gebruik van dierlijk vet. Dus hoewel glycerine van nature in planten voorkomt, is de glycerine in voedsel- en zeepproducten meestal afkomstig van dieren.
VC: Mogelijk niet vegan. “Bestanddeel van dierlijke of plantaardige vetten. Kan ook synthetisch worden bereid.”

E430 Polyoxyethyleen-8-stearaat
NVV: Vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal vegan. Vetzuur: "Deze vetzuren zijn vrijwel altijd afkomstig van plantaardige oliën. Het gebruik van dierlijk vet kan echter niet volledig worden uitgesloten. Chemisch is dit niet te onderscheiden en alleen de producent van het product kan aangeven wat de bron is van het vet." en "De producent maakt de vetzuren meestal uit het goedkoopste vet. Dit zal in vrijwel alle gevallen plantaardig vet zijn, echter het gebruik van dierlijk vet is niet uitgesloten. Om zeker te zijn dienen alle genoemde additieven niet gebruikt te worden. Dit is de stelregel voor veganisten. De meeste vegetariers gaan ervan uit dat de oorsprong plantaardig is (wat ook in verreweg het grootste deel van de producten het geval zal zijn) en dat je bij een Nederlands dieet minder dan 1 gram/dag van dit sort stoffen binnen zal krijgen. De dierlijke bijdrage is dan ook nihil en vele vegetariers eten deze producten dus wel."
VG: Meestal vegan. "Erg onwaarschijnlijk dat het van dierlijke afkomst is, want wordt normaal gehaald uit fruit."

E431 t/m E436:
E431 Polyoxyethyleen (40) stearaat
E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat
E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat/Polysorbaat 80
E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat/Tween 40/Polysorbaat 40
E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat/Tween 60/Polysorbaat 60
E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat/Tween 65/Polysorbaat 65
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: Meestal vegan. "Erg onwaarschijnlijk dat het van dierlijke afkomst is, want wordt normaal gehaald uit fruit."
VC: Mogelijk niet vegan. “Grondstoffen kunnen mogelijk van dierlijke oorsprong zijn.”

E441 Gelatine. Nooit vegan (gemaakt uit botten en huid van slachtdieren), maar is vervallen?

E442 Ammoniumfosfatiden/Ammoniumzouten van fosfatidinezuur/Mengsel van ammoniumzouten van gefosforyleerde glyceriden
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: Soms vegan, soms niet. "Kan gemaakt zijn van E422, dus kan dierlijk vet bevatten."
EU: "Mengsel van de ammoniumzouten van fosfatidinezuren uit spijsoliën en -vetten (meestal gedeeltelijk geharde raapzaadolie)."
VC: Meestal vegan. “Gewonnen uit vetten van voornamelijk koolzaad- en raapzaadolie. Of ze van dierlijke oorsprong zijn kan niet worden uitgesloten.”

E470 Vetzuurzouten (Natriumzouten van vetzuren/Kaliumzouten van vetzuren/Calciumzouten van vetzuren/Magnesiumzouten van vetzuren)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: VG: Soms vegan, soms niet. "Gehaald uit vetzuren die van dierlijke afkomst kunnen zijn."
VC: Meestal vegan. “Over het algemeen zijn de vetzuren van plantaardige oorsprong, maar dierlijke oorsprong kan niet worden uitgesloten.”

E471 t/m E474:
E471 Mono- en diglyceriden/Synthetische vetten
E472 Esters van mono- en diglyceriden (Azijnzuuresters van mono- en diglyceriden/Melkzuuresters van mono- en diglyceriden/Citroenzuuresters van mono- en diglyceriden/Wijnsteenzuuresters van mono- en diglyceriden/Diacetylwijnsteenzuuresters van mono- en diglyceriden/Gemengde esters (azijnzuur en wijnsteenzuur) van mono- en diglyceriden)/Synthetische vetten
E473 Suikeresters van vetzuren
E474 Suikerglyceriden
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: Meestal niet vegan. "Gemaakt uit Glycerol, zie E422, dus er is een kleine kans dat E471 t/m E474 dierlijke vetten bevatten." (Maar van E422 zeggen ze dat het meestal niet vegan is, dus zouden deze E-nummers dat ook niet zijn)
VC: Meestal vegan. “Over het algemeen zijn de vetzuren van plantaardige oorsprong, maar kunnen ook van dierlijke oorsprong zijn.”

475 Polyglycerolesters van vetzuren
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: Soms vegan, soms niet. "Ester van vetzuren die van dierlijke afkomst kunnen zijn."
VC: Mogelijk niet vegan. “Uit vetzuren afkomstig (vooral E470). Kunnen van dierlijke oorsprong zijn.”

E476 Polyglycerolpolyricinoleaat
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: Meestal niet vegan. "Geproduceerd van glycerol die afkomstig kan zijn van een bijproduct van dierlijk vet in het productieproces van zeep."
VC: “Synthetisch bereid van polyglycerol en plantaardige wonderolie.”

E477 Propyleenglycolesters van vetzuren
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: Soms vegan, soms niet. "De glycerolesters van vetzuren kunnen afkomstig zijn van een bijproduct van dierlijke vetten bij de productie van zeep."
VC: Meestal vegan. “Afkomstig uit natuurlijke vetten en propaandiol. Vetzuren kunnen eventueel van dierlijke oorsprong zijn, maar zijn meestal plantaardig.”

478 Mengsel van glycerol- en propyleenglycolesters met melkzuur en vetzuren
NVV: Vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Bevat vetzuur (zie E430 (meestal vegan)) en melkzuur (zie E270 (meestal vegan))
VG: Soms vegan, soms niet. "De glycerolesters van vetzuren kunnen afkomstig zijn van een bijproduct van dierlijke vetten bij de productie van zeep."<br?>
E479(b) Veresterde sojaolie/Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: Meestal niet vegan. "Gemaakt uit Glycerol, zie E422, dus er is een kleine kans dat E479b dierlijke vetten bevat." (Maar van E422 zeggen ze dat het meestal niet vegan is, dus zou E479b dat ook niet zijn)
VC: Mogelijk niet vegan. “Synthetisch gemaakt door sojaolie te verhitten in aanwezigheid van E471. Kan van dierlijke oorsprong zijn.”

E481 Natriumstearoyllactaat
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Bevat vetzuur (zie E430 (meestal vegan)) en melkzuur (zie E270 (meestal vegan))
VG: "Bevat Stearinezuur en Melkzuur (zie E270), zie ook E471."
VC: Mogelijk niet vegan. “Synthetisch gemaakt uit melkzuur en het vetzuur stearinezuur, beiden natuurlijke producten. Stearinezuur kan van dierlijke oorsprong zijn.”

482 Calciumstearoyllactaat
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Bevat vetzuur (zie E430 (meestal vegan)) en melkzuur (zie E270 (meestal vegan))
VG: "Bevat Stearinezuur en Melkzuur (zie E270), zie ook E471."
VC: Mogelijk niet vegan. “Synthetisch gemaakt uit melkzuur en het vetzuur stearinezuur, beiden natuurlijke producten. Stearinezuur kan van dierlijke oorsprong zijn.”

483 Stearyltartraat
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: Meestal niet vegan. "Gemaakt uit Glycerol, zie E422, dus er is een kleine kans dat E483 dierlijke vetten bevat." (Maar van E422 zeggen ze dat het meestal niet vegan is, dus zou E483 dat ook niet zijn)
VC: “Uit wijnsteenzuur (E334) en stearinezuur (E570) gesynthetiseerde bakverbeteraar. Stearinezuur kan van dierlijke oorsprong zijn, hoewel meestal plantaardig.” (E334 is vegan)

E484 Stearylcitraat
NVV: Vegan.
VS: Vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).

E485 Gelatine. Nooit vegan (gemaakt uit botten en huid van slachtdieren), maar is vervallen.

E491 t/m E495:
E491 Sorbitaanmonostearaat/Span 60
E492 Sorbitaantristearaat/Span 65
E493 Sorbitaanmonolauraat/Span 20
E494 Sorbitaanmono-oleaat/Span 80
E495 Sorbitaanmonopalmitaat/Span 40
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vetzuur, zie E430 (meestal vegan).
VG: Meestal vegan. "Gemaakt van Stearinezuur, zie E570. Stearinezuur bevindt zich in plantaardig en dierlijk vet, maar wordt commercieel meestal synthetisch geproduceerd."
VC: Mogelijk niet vegan. “Uit sorbitol (E420) en vetten gesynthetiseerde emulgator, stabilisator of antischuimmiddel. Vetten kunnen van dierlijke oorsprong zijn.”

E542 Beendermeel(fosfaat)
NVV: Vegan.
VS: Nooit vegan.
UW: Nooit vegan. "Verkregen uit botten van dieren. E542 kan niet gebruikt worden door vegetariërs, veganisten, Joden, Hindoes en Moslims, omdat de bron altijd dierlijk is."
VG: "Nooit vegan."

E570 Stearinezuur
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal vegan. "Natuurlijk vetzuur. Commercieel vooral gewonnen uit katoenzaadolie, maar kan uit ieder vet gewonnen worden. Alhoewel het vrijwel altijd plantaardig is, kunnen stearinezuur en stearaten afkomstig zijn van dieren."
VG: Meestal vegan. "Aanwezig in plantaardig en dierlijk vet, maar commercieel meestal synthetisch geproduceerd."
VC: Meestal vegan. “Stearinezuur of octadecaanzuur. Wordt in principe uit plantaardige vetten gewonnen, maar kan in theorie van dierlijke oorsprong zijn.”

E571 Ammoniumstearaat (Stearaten)
NVV: Vegan.
VS: Vegan.
UW: Meestal vegan. "Alhoewel het vrijwel altijd plantaardig is, kunnen stearinezuur en stearaten afkomstig zijn van dieren." (zie ook uitleg vetzuren (E430 (meestal vegan)))

E572 Magnesiumstearaat (Stearaten)
NVV: Vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal vegan. "Alhoewel het vrijwel altijd plantaardig is, kunnen stearinezuur en stearaten afkomstig zijn van dieren." (zie ook uitleg vetzuren (E430 (meestal vegan)))
VG: Meestal vegan. "Aanwezig in plantaardig en dierlijk vet, maar commercieel meestal synthetisch geproduceerd."

E573 Aluminiumstearaat (Stearaten)
NVV: Vegan.
VS: Vegan.
UW: Meestal vegan. "Alhoewel het vrijwel altijd plantaardig is, kunnen stearinezuur en stearaten afkomstig zijn van dieren." (zie ook uitleg vetzuren (E430 (meestal vegan)))

E585 Ferrolactaat/ijzerlactaat
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal vegan. Zij noemen het zelf vegan, maar volgens hun beschrijving is het meestal vegan, maar mogelijk niet altijd. "Melkzuur en lactaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Hoewel de naam een relatie met melk suggereert wordt het gemaakt uit suiker en kan het dus gebruikt worden door mensen met een melkallergie of lactose intolerantie." en over melkzuur, waar E585 uit gemaakt wordt: "Commercieel geproduceerd door bacteriële fermentatie van melasse of zetmeel." en "Wordt door bacterien gemaakt uit suikers. Komt niet in melk voor, wel in yoghurt en andere zure melkproducten. Wordt gemaakt door bacterien die groeien op afval van de suikerindustrie. Het kan echter ook uit verzuurde melkwei gewonnen worden, maar is dan nog steeds van bacteriele origine en niet afkomstig uit het dier zelf." (Die conclusie klopt dus niet)
VG: Soms vegan, soms niet. "Lactaten worden gevormd uit mineraal en melkzuur en kunnen afkomstig zijn van dierlijke bronnen, zoals wei." (zie E270)

E626 Guanylzuur (Guanylaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Soms vegan, soms niet. "Commercieel gewonnen uit gistextract en sardientjes. Hoewel guanylzuur en guanylaten vrijwel altijd van gist afkomstig zijn, wordt het ook gewonnen uit sardientjes. Ze zijn dus niet geschikt voor vegetariers en veganisten." en "Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch."
VC: Mogelijk niet vegan. “Uit gistextract (of soms uit sardienen) gewonnen smaakversterker. Komt van nature voor in dierlijk en plantaardig weefsel.”

E627 Natriumguanylaat (Guanylaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Soms vegan, soms niet. "Commercieel gewonnen uit gistextract en sardientjes. Hoewel guanylzuur en guanylaten vrijwel altijd van gist afkomstig zijn, wordt het ook gewonnen uit sardientjes. Ze zijn dus niet geschikt voor vegetariers en veganisten." en "Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch."
VC: Mogelijk niet vegan. “Uit gistextract (of soms uit sardienen) gewonnen smaakversterker. Komt van nature voor in dierlijk en plantaardig weefsel.”

E628 Kaliumguanylaat (Guanylaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Soms vegan, soms niet. "Commercieel gewonnen uit gistextract en sardientjes. Hoewel guanylzuur en guanylaten vrijwel altijd van gist afkomstig zijn, wordt het ook gewonnen uit sardientjes. Ze zijn dus niet geschikt voor vegetariers en veganisten." en "Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch."
VC: Mogelijk niet vegan. “Uit gistextract (of soms uit sardienen) gewonnen smaakversterker. Komt van nature voor in dierlijk en plantaardig weefsel.”

E629 Calciumguanylaat (Guanylaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Vegan.
UW: Soms vegan, soms niet. "Commercieel gewonnen uit gistextract en sardientjes. Hoewel guanylzuur en guanylaten vrijwel altijd van gist afkomstig zijn, wordt het ook gewonnen uit sardientjes. Ze zijn dus niet geschikt voor vegetariers en veganisten." en "Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch."
VC: Mogelijk niet vegan. “Uit gistextract (of soms uit sardienen) gewonnen smaakversterker. Komt van nature voor in dierlijk en plantaardig weefsel.”

E630 Inosinezuur
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Vegan.
UW: Meestal niet vegan. "Commercieel gewonnen uit vlees en sardientjes. Ook wel via bacteriële fermentatie van suiker." en "Inosinezuur en inosinaten zijn vrijwel altijd van vlees of vis afkomstig." en "Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën."
VC: Meestal niet vegan. “Wordt verkregen uit vleesextracten of sardienen. Kan ook met fermentatie of synthetisch gemaakt worden. Meestal van dierlijke oorsprong.”

E631 Natriuminosinaat (inosinaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal niet vegan. "Commercieel gewonnen uit vlees en sardientjes. Ook wel via bacteriële fermentatie van suiker." en "Inosinezuur en inosinaten zijn vrijwel altijd van vlees of vis afkomstig." en "Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën."
VG: "Nooit vegan." "Bijna altijd gemaakt van dieren en vis."
VC: Meestal niet vegan. “Wordt verkregen uit vleesextracten of sardienen. Kan ook met fermentatie of synthetisch gemaakt worden. Meestal van dierlijke oorsprong.”

E632 Kaliuminosinaat (inosinaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal niet vegan. "Commercieel gewonnen uit vlees en sardientjes. Ook wel via bacteriële fermentatie van suiker." en "Inosinezuur en inosinaten zijn vrijwel altijd van vlees of vis afkomstig." en "Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën."
VC: Meestal niet vegan. “Wordt verkregen uit vleesextracten of sardienen. Kan ook met fermentatie of synthetisch gemaakt worden. Meestal van dierlijke oorsprong.”

E633 Calciuminosinaat (inosinaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal niet vegan. "Commercieel gewonnen uit vlees en sardientjes. Ook wel via bacteriële fermentatie van suiker." en "Inosinezuur en inosinaten zijn vrijwel altijd van vlees of vis afkomstig." en "Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën."
VC: Meestal niet vegan. “Wordt verkregen uit vleesextracten of sardienen. Kan ook met fermentatie of synthetisch gemaakt worden. Meestal van dierlijke oorsprong.”

E634 Calciumribonucleotiden (inosinaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal niet vegan. Mengsel van E626 (soms vegan, soms niet) en E630 (meestal niet vegan). "Guanylaten en inosinaten zijn vrijwel altijd van vlees of vis afkomstig." en "Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën."
VC: “Synthetisch bereide smaakversterker met glutamaten.”

E635 Natriumribonucleotiden (inosinaten)
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal niet vegan. Mengsel van E626 (soms vegan, soms niet) en E630 (meestal niet vegan). "Guanylaten en inosinaten zijn vrijwel altijd van vlees of vis afkomstig." en "Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën."
VG: "Nooit vegan." "Vaak gemaakt van dieren."
VC: “Synthetisch bereide smaakversterker met glutamaten.”

E636 Maltol
NVV: Vegan.
VS: Vegan.
UW: Meestal vegan. "Commercieel gewonnen uit de bast van de lariks boom, of uit gebrande mout. Deels ook door verhitting van suiker, waaronder lactose uit koemelk." en "Maltol is normaal gesproken plantaardig, maar gebruik van koemelksuiker is niet uit te sluiten."

E637 Ethylmaltol
NVV: Vegan.
VS: Vegan.
UW: Meestal vegan. "Gemaakt uit maltol (636 (meestal vegan), commercieel gewonnen uit de bast van de lariks boom, of uit gebrande mout. Deels ook door verhitting van suiker, waaronder lactose uit koemelk." en "Maltol is normaal gesproken plantaardig, maar gebruik van koemelksuiker is niet uit te sluiten."

E640 Glycine/Glycocol/Natriumzout (van glycine)/ Natriumglycinaat/Aminoazijnzuur
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal niet vegan. "Gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deels ook synthetisch gemaakt." en "Aangezien glycine gemaakt wordt uit gelatine, gemaakt uit botten, is het niet te gebruiken door veganisten en vegetariërs." en "Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder."
VG: Soms vegan, soms niet. "Kan gemaakt zijn van gelatine."
VC: Mogelijk niet vegan. “Smaakversterker of broodverbeteraar die zowel synthetisch kan zijn als van dierlijke oorsprong (botten en huiden van slachtdieren). De laatste tijd is dit E-nummer steeds vaker van dierlijke oorsprong, om ‘natuurlijk’ te kunnen vermelden op etiket.”

E901 Bijenwas/Witte was/Gele was
NVV: Nooit vegan.
VS: Nooit vegan.
UW: Nooit vegan. "Natuurlijk polymeer, uitgescheiden door bijen."
VG: "Nooit vegan."
EU: "Gele bijenwas wordt verkregen door de wanden van de honingraat die wordt gemaakt door de honingbij (Apis mellifera L.), met heet water te smelten en van vreemd materiaal te ontdoen.” en “Witte bijenwas wordt verkregen door gele bijenwas te bleken."
VC: Nooit vegan. “Natuurlijk glansmiddel, gemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van bijen.”

E904 Schellak
NVV: Nooit vegan.
VS: Nooit vegan.
UW: Nooit vegan. "Natuurlijk polymeer, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen." en "Voor veganisten is het een moeilijk product omdat er vaak resten van luizen in de onzuivere lak kunnen zitten. Deze worden bij het opkoken en zuiveren verwijderd." en "Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen."
EU: "Schellak is gezuiverde en gebleekte lak, de harsachtige afscheiding van het insect Laccifer (Tachardia) lacca Kerr (Fam. Coccidae)."
VG: Nooit vegan. "Shellac is hars afgescheiden door het insect genaamd Laccifer lacca Kerr (Coccidae). Het is vaak onduidelijk of het insect gedood wordt in het proces van commercieel verkrijgen van shellac, omdat de hars door het insect op verschillende planten wordt achtergelaten. Of de hars als overblijfsel wordt verzameld of verkregen wordt door het doden van het insect moet verder uitgezocht worden."
VC: Nooit vegan. “Afkomstig van lakschildluizen en daarom van natuurlijke, dierljike oorspong.”

E913 Lanoline
NVV: Vegan.
VS: Nooit vegan.
UW: Nooit vegan. "Een wasachtige stof verkregen uit schapenwol. Het wordt door het schaap uitgescheiden en uit de wol gewonnen."

E920 L-Cysteïne/Cysteïne
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal niet vegan. "Verkregen uit diverse eiwitten, waaronder dierlijke eiwitten en haren." en "Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar"
VG: Niet vegan. "Gemaakt van E910, dus commercieel geproduceerd van dieren- en mensenhaar en veren. Bij dierenharen is het bijna zeker altijd van geslachte dieren. Bij mensenharen komt het vaak van vrouwen uit derde-wereld landen."
EU: "L-Cysteïnehydrochloride of -hydrochloride monohydraat. Menselijk haar mag niet gebruikt worden als grondstof voor deze substantie."
VC: “Wordt vooral uit dierenhaar gehaald (bijvoorbeeld varkenshaar) en uit kippenveren.”

E921 L-Cystine/Cystine
NVV: Vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Meestal niet vegan. "Verkregen uit diverse eiwitten, waaronder dierlijke eiwitten en haren." en "Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar"
VG: Niet vegan. "Gemaakt van E910, dus commercieel geproduceerd van dieren- en mensenhaar en veren. Bij dierenharen is het bijna zeker altijd van geslachte dieren. Bij mensenharen komt het vaak van vrouwen uit derde-wereld landen."
VC: “Wordt vooral uit dierenhaar gehaald (bijvoorbeeld varkenshaar) en uit kippenveren.”

E966 Lactitol
NVV: Vegan.
VS: Nooit vegan.
UW: Nooit vegan. "Een synthetische suiker-alcohol gemaakt uit melksuiker (lactose), verkregen uit melkwei."
VG: "Nooit vegan." "Afkomstig van lactose, commercieel bewerkt met wei.
VC: “Zoetstof die in de natuur niet voorkomt, maar wordt gemaakt uit lactose (melksuiker) .”

E1000 Cholinezuur
NVV: Vegan.
VS: Nooit vegan.
UW: Meestal niet vegan. "Commercieel gemaakt uit rundergal, maar kan ook synthetisch gemaakt worden." en "Uit rundergal."

1105 Lysozym(hydrochloride)/Muramidase
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Nooit vegan.
UW: Meestal niet vegan. "Commercieel gewonnen uit kippe-eieren of met behulp van bacteriën." en "Een eiwit uit kippe-eieren."
EU: "Lysozym is een lineair polypeptide dat uit kippeëiwit wordt verkregen en uit 129 aminozuren bestaat. Het is een enzym dat de β(1-4)-binding tussen N-acetylmuraminezuur en N-acetylglucosamine in het buitenmembraan van bacteriën, met name Gram-positieve soorten, kan hydrolyseren. Het wordt meestal als hydrochloride verkregen."
VC: Mogelijk niet vegan. “Uit kippenei of uit fermentatie gewonnen conserveermiddel. Mogelijk van dierlijke oorsprong.”

1518 Glyceryltriacetaat/Triacetine
NVV: Mogelijk niet vegan.
VS: Mogelijk niet vegan.
UW: Vegan. "Commercieel gemaakt uit azijnzuur en glycerol." (zie E260 (vegan) en E422 (vegan)).

Categorie:E-nummer|*