Handelingen

Gebruiker

Timelezz/E-nummers volgens Food-info (Universiteit van Wageningen)

Uit Vegan Wiki

< Gebruiker:Timelezz

Food-info/Universiteit van Wageningen

Food-info.net, van de Universiteit van Wageningen heeft de meest uitgebreide informatie over E-nummers. Zij geven bij elk E-nummer informatie over oa de herkomst, toepassingen, acceptabele dagelijkse inname en bijwerkingen. Zij hebben de meest uitgebreide informatie die ik tot nu toe heb gevonden, en hebben geen ideele maar wetenschappelijke achtergrond, dus dit lijkt me een goede bron van informatie. Nadeel is dat zij een wat smallere interpretatie hebben van wat veganistisch precies betekent. Als een stof wel gebruikt is voor een E-nummer, maar er zelf niet in zit, noemen zij het veganistisch. Ik heb die E-nummers uiteraard in onderstaande rijtjes wel gezet onder mogelijk niet-veganistisch. Daarnaast is de informatie wat slordig ingevuld. Bij de informatie per E-nummer staat bij een paar vermeld dat het niet geschikt is voor veganisten, terwijl deze niet zijn opgenomen in het overzicht van dierlijke E-nummers. Maar ondanks deze vervelende minpunten, zijn zij wel de enige voedselautoriteit die uberhaupt informatie op internet heeft staan over de herkomst van E-nummers (voor zover ik heb kunnen vinden), en weten zij mogelijk veel meer over voedsel dan veganistische bronnen zonder wetenschappelijke achtergrond.

Volgens de informatie van Food-info zijn de volgende E-nummers....


Nooit vegetarisch:
E120 Karmijn(zuur),cochenille (luizen)
E441 Gelatine (uit botten en huid)
E542 Beendermeel(fosfaat) (botten)
E485 Gelatine (oud e-nummer, hernoemd naar E441)

Nooit veganistisch:
E901 Bijenwas
E904 Schellak (uitscheidingsproduct van luizen)
E913 Lanoline (uit schapenwol)
E966 Lactitol (gemaakt van melkwei)

Mogelijk niet vegetarisch:
E626-629 (meestal uit gist en sardientjes)
E630-635 (bijna altijd uit gist en sardientjes, maar kan ook dmv bacterien op suiker)
E640 : Glycine (meestal uit gelatine en slachtafval, maar kan ook synthetisch)
1000 Cholinezuur (vaak uit rundergal, maar kan ook synthetisch)

Mogelijk niet veganistisch:
E101 Riboflavine/Vitamine B2 (dmv gist of bacterien, kan ook uit melk maar dat gebeurt niet)
E101b/E106 natriumriboflavine-5'-fosfaat (dmv gist of bacterien, kan ook uit melk maar dat gebeurt niet)
E161g Canthaxanthine (uit cantharel of caroteen, vroeger uit flamingoveren)
E322 Lecithinen (uit sojaolie of eidooier)
E636 Maltol (uit boombast of mout, maar kan ook uit koemelk)
E637 Ethylmaltol (uit boombast of mout, maar kan ook uit koemelk)
E920 L-Cysteïne (uit verschillende eiwitten, waaronder dierlijke eiwitten en haren)
E921 L-Cystine (uit verschillende eiwitten, waaronder dierlijke eiwitten en haren)
E1105 Lysozym (uit kippeneieren of dmv bacterien)

Vetzuren
Vetzuren zijn volgens hen vrijwel altijd van plantaardige afkomst, omdat dit goedkoper is dan uit dierlijk vet. Het kan echter wel voorkomen dat ze uit dierlijk vet zijn. Deze vetzuren zijn:
E304 Ascorbylpalmitaat
E387 Oxystearine
E430 Polyoxyethyleen-8-stearaat
E431 Polyoxyethyleen (40) stearaat
E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat
E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat
E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat
E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat
E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat
E442 Ammoniumfosfatiden
E470 Vetzuurzouten
E471 Mono- en diglyceriden
E472 Esters van mono- en diglyceriden
E473 Suikeresters van vetzuren
E474 Suikerglyceriden
E475 Polyglycerolesters van vetzuren
E476 Polyglycerolpolyricinoleaat
E477 Propyleenglycolesters van vetzuren
E478 Mengsel van glycerol- en propyleenglycolesters met melkzuur en vetzuren
E479(b)Veresterde sojaolie
E481 Natriumstearoyllactaat
E482 calciumstearoyllactaat
E483 Stearyltartraat
E484 Stearylcitraat
E491 Sorbitaanmonostearaat
E492 Sorbitaantristearaat
E493 Sorbitaanmonolauraat
E494 Sorbitaanmono-oleaat
E595 Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren
E570 Stearinezuur
E571 Ammoniumstearaat
E572 Magnesiumstearaat
E573 Aluminiumstearaat

Melkzuur
Een onduidelijk punt is melkzuur. Volgens de informatie per E-nummer wordt melkzuur gemaakt door bacterien met als voedingsbron melasse of zetmeel. Op basis van deze informatie heb ik alle E-nummers waar melkzuur inzit, als veganistisch beschouwd. In hun overzicht van welke E-nummers dierlijk zijn, zeggen zij echter dat melkzuur ook uit verzuurde melkwei gewonnen kan worden, maar dat het dan nog wel veganistisch is, omdat de melkzuur dan nog steeds afkomstig is van de bacterien en niet van de melk. Dat maakt het natuurlijk helemaal niet veganistisch, maar onduidelijk is nu of het ook echt voorkomt dat het uit melk gehaald wordt, of dat het alleen theoretisch kan. In het geval melkzuur dus niet veganistisch is, zijn de volgende E-nummers ook mogelijk niet veganistisch:
E270 Melkzuur
E325 Natriumlactaat
E326 Kalium lactate
E327 Calciumlactaat
E478 Mengsel van glycerol- en propyleenglycolesters met melkzuur en vetzuren
E481 Natriumstearoyllactaat
E482 Calciumstearoyllactaat
E585 IJzerlactaat
Mogelijk zijn er nog meer E-nummers met melkzuur erin. Ik kwam pas erachter dat het ook melk als voedingsbron kan hebben, toen ik alle E-nummers al doorgespit had.

Categorie:E-nummer|*