Handelingen

Gelatine

Uit Vegan Wiki

Gelatine
E-nummer (ingrediënt)
INCI naam Gelatin
CAS nummer 9000-70-8
EINECS nummer 232-554-6

Gelatine is afkomstig van beendermeel en per definitie van dierlijke oorsprong.

Gebruik

Gelatine wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen, zoals snoep, banket, pudding, drop en kokosbrood. Meestal als stijfsel en om het product een zekere glans mee te geven. Gelatine wordt ook gebruikt in medicijnen en fotopapier als glansmiddel.

Vervangers

In vruchtenjam wordt bijna altijd het plantaardige pectine gebruikt. In vruchtengoms werd in de 19e eeuw Arabische gom gebruikt, de hars van een bepaalde acaciaboom. Haribo laat weten dat ze vaak varkenszwoerdgelatine gebruiken, omdat daarmee een zachtere consistentie en een meer aangename kauw- en smaakbelevenis zou ontstaan. Vruchtengomproducten worden echter ook geproduceerd met behulp van zetmeel of agar-agar,[1] of door carrageen te gebruiken als geleermiddel.

Gelatinering

Bij verhitting ondergaat zetmeel een chemische verandering die verstijfselen of gelatineren wordt genoemd. Het is geen gelatine. [2]

Geleisuiker

De naam doet denken dat in deze suiker gelatine zit. Dit is gelukkig niet het geval. Geleisuiker is fijne kristalsuiker gemengt met citroenzuur en pectine. Geleisuiker kan onder andere gebruikt worden om jams op te stijven.

Collageen

Collageen is gelatine voordat er hydrolise plaatsvind. Collageen word vaak gebruikt in schoonheidsproducten en gewrichtsmedicatie.

Bron

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

  1. Fruitgom – het meest geliefde snoep in Nederland, bekeken op 28 februari 2017
  2. frietenchemie, chemieisoveral.nl. Bekeken op 1 oktober 2016.