Handelingen

Medicijnen

Uit Vegan Wiki

Medicatie bevat vaak hulpstoffen van dierlijke oorsprong. Voorbeelden zijn lactose, gelatine als vulstof of coating, en bijenwas of schellak om het pilletje te laten glimmen. Medicatie is vrijwel nooit dierproefvrij vanwege wet- en regelgeving (verplichtingen voor fabrikanten)

Dierlijke hulpstoffen vermijden

Patiënten kunnen aan de huisarts vragen om medicatie zonder een bepaald ingrediënt voor te schrijven. De patiënt kan ook zelf op onderzoek gaan. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen houdt een database bij van alle middelen die op de Nederlandse markt toegestaan zijn. In deze geneesmiddeleninformatiebank kan uitgebreid gezocht worden op de werkzame stof en bepaalde stoffen worden uitgesloten. Ieder medicijn in het database bevat een ingrediëntendeclaratie en een bijsluiter. Het gebruik van een ander medicijn dan voorgeschreven is door de behandelende arts, moet altijd besproken worden met de arts aangezien niet ieder middel hetzelfde werkt.

Apotheker

Soms kan het medicijn van het gewenste merk niet voorgeschreven worden, omdat de apotheker geen contracten daarvoor heeft afgesloten. Je kan dan apothekers in de buurt contacteren om te vragen of zij dat merk wél kunnen leveren. Wanneer dat het geval is, kan je overstappen van apotheker.

Om te weten of de werkzame stof van een dierlijke oorsprong is, kan het beste de fabrikant gecontacteerd worden.

Medicatie weigeren

Het komt voor dat veganisten vanuit hun ideologische overtuiging medicatie weigeren waarbij dierenleed of de exploitatie van dieren aan te pas is gekomen. Veganisten die de definitie van The Vegan Society hanteren, houden er een praktische redenering op na en beschouwen dit als een punt waarop het praktisch onmogelijk is om dierenleed en exploitatie te voorkomen. Vanuit een effectiviteitsbenadering kan gekeken worden naar het effect van het slikken van medicatie. Daarbij wordt een afweging gemaakt tussen het veroorzaken van een deel leed, waardoor meer leed voorkomen kan worden. Zo kan een veganist tot de conclusie komen dat als-ie gezond door het leven gaat, er een beter voorbeeld gegeven wordt van veganisme als gezonde leefwijze. Daarnaast kan een levende veganist meer mensen inspireren om ook te minderen met het exploiteren van dieren, dan een dode.

Externe link

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.