Handelingen

Omega 3-vetzuren

Uit Vegan Wiki

Flax seed.jpg

Lijnzaad bevat Omega 3-vetzuren, maar weinig DHA.

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren lijken een rol te spelen bij het ontwikkelen van cognitieve functies in kinderen en mogelijk kunnen zij ook bijdragen aan de behandeling van depressie. Eerder werd gedacht dat omega 3 vetzuren van belang zijn bij het voorkomen en genezen van hart-en-vaatziekten, maar dat is inmiddels door wetenschappelijk onderzoek ontkracht.[1]

Plantaardige bronnen van omega 3 zijn onder andere algenoliesupplementen, lijnzaad, chiazaad, walnoten en koolzaadolie. Van deze plantaardige producten is algenolie de enige die aanzienlijke hoeveelheden van het vetzuur DHA bevat, wat door veel mensen niet efficiënt kan worden aangemaakt. Suppletie met DHA kan daarom verstandig zijn, vooral voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. De meestgebruikte microalgen voor de winning van DHA zijn van het geslacht Schizochytrium en worden industrieel gekweekt.

Dosering

Veganistische diëtisten raden veganisten aan om twee of drie keer per week 200 à 300 mg DHA te nemen. Voor vegans boven de 60 raden ze dagelijks 300 mg DHA aan. Voor kinderen is de aanbeveling om iedere 2 à 3 dagen 200 mg DHA te geven.

Verder is het verstandig om niet te veel omega 6 olie (bijvoorbeeld uit zonnebloem-, rijst- en sojaolie) in je dieet te hebben, omdat dit de omzetting van omega 3 in het lichaam negatief kan beïnvloeden. Bak daarom bij voorkeur met koolzaad-, olijf- of arachideolie. Ook kokosolie is arm aan omega 6, maar is minder gezond omdat het een verzadigd vet is.

ALA, EPA en DHA

Er zijn drie soorten omega 3-vetzuren die het belangrijkste zijn voor het onderhoud van het menselijk lichaam: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA komt ook voor in onder andere lijnzaad, chiazaad, walnoten en koolzaadolie. De overige vetzuren komen voornamelijk voor in vette vis en algenolie. DHA is essentieel omdat van dit vetzuur onder andere hersencellen gevormd worden. Het menselijk lichaam kan ALA omzetten in EPA, en EPA omzetten in DHA. Deze omzetting is echter bij veel mensen niet optimaal. Bovendien is er veel ALA nodig om een beetje DHA te maken. Vegan diëtisten raden daarom aan om DHA-supplementen op basis van algenolie te nemen volgens de hierboven genoemde dosering.

Bloedonderzoek

Er is geen algemeen gebruikte test waarmee kan worden vastgesteld of je voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt. EPA heeft onder andere invloed op het stollen van je bloed. Bloed dat te snel stolt kan daarom onder andere wijzen op omega 3 tekort, terwijl langzaam stollend bloed een gevolg kan zijn van een overschot aan omega 3. Als het bloed echter normaal stolt, is dat geen garantie dat er geen tekort is aan omega 3. Als je omega 3 supplementen gaat nemen, let dan op of je sneller blauwe plekken krijgt. Dit kan een indicatie zijn dat je te veel omega 3 binnenkrijgt.

Is omega 3 uit vissen gezonder?

Sinds de jaren-'70 wordt aangegeven dat visolie goed zou zijn voor hart- of vaatziekten. Tegenwoordig is er na een paar duizend studies vastgesteld dat visolie geen hart- of vaatziekten voorkomt, en ook geen andere ziekten.[2] Voor iedere omega 3-pil uit vissen, moeten zo'n 30 sardientjes gevangen en uitgeperst worden.[3] Dit terwijl vissen omega 3 niet zelf aanmaken, maar dit binnen krijgen door het eten van algen. Door bevuiling van de oceanen hebben vissen over het algemeen veel ongezonde metalen verzameld in hun lichaam.

Omega 3-supplementen

Pilvorm

Product Merk Veganistisch? Te koop bij
Omega-3 EPA & DHA Opti3 Vegan Keurmerk Vega-Life, webwinkel Aandachtswinkel.nl, webwinkel Vegan Mission en de Europese webwinkel van Opti3.
Omega-3 45 capsules Algal oil Arctic-Blue Vegan Keurmerk
Vegetarian Omega 3 EPA - DHA Nuique Vegan Keurmerk
Testa Omega 3 Testa Omega 3 Vegan Keurmerk Eigen webwinkel en Vegan Mission
720 Vegetarische Omega 3 AOV VFV AOV-verkooppunten
Vegetarian Sourced DHA Life Extension MV webshops
Omega3-plantaardig Flindall VFV Eigen webshop
VeganDHA Minami VFV Verkooppunten
Vegetarian Omega-3 Orthica VFV drogisterijen en apothekers
Vegetarian DHA 100 mg Solgar VFV Solgar-verkooppunten
DHA 100 mg (met spirulina)
spirulina kan mogelijk de opname van B12 remmen
Viridian VFV Biomarkt en webwinkels
Algae Omega-3 200mg Eco Mundo VRV Eco mundo
Omega-3 Simris VFV Eigen webshop
Royal Green Algenolie Royal Green VFV Holland & Barrett
Vegan Omega 3 150 mg Body & Fit VFV Body & Fit

Vloeibaar

Product Merk Veganistisch? Te koop bij
Omega-3 smoothie Arctic-Blue VFV Artic Blue

Bronnen

Eerste versie geschreven door Dr. M. van Haperen. BGN-gewichtsconsulent (lidnr. 4156) dr. in de archeologie.

  1. Facebookbericht van Martijn Katan op 4 februari 2018
  2. Martijn Katan, Is visolie goed voor het hart?, Facebookbericht op 8 augustus 2018.
  3. Keuringsdienst van Waarde, Sardines. 7 september 2017

Zie ook

Externe links

Iets aanpassen of doorgeven?
Lees hier hoe dat kan.