Handelingen

Wolvet

Uit Vegan Wiki

Lanolinezalf.jpg
Lanoline
Nooit veganistisch
E-nummer E913
INCI naam lanolin
CAS nummer 8006-54-0
EINECS nummer 232-348-6

Wolvet is de vettige talg dat voorkomt in de wol van schapen. Wolvet bestaat grotendeels uit wassen en bevat anders dan vet nauwelijks triglyceriden. lanoline is vaak een mengsel van wolvet met nog een ander ingrediënt zoals vaseline.[1]

Gebruik

Wolvet kan veel vocht vasthouden waardoor het veel gebruikt wordt in cosmeticaproducten zoals zalven en crèmes, maar ook lippenstift en make-up. In de industrie word wolvet veelvuldig gebruikt in vette vloeistoffen zoals schoenenpoets, leerbehandelingsmiddel, boenwas en allerlei smeermiddelen. Daarnaast wordt het ook veelvuldig gebruikt in de medische wereld.[2] Wolvet wordt ook gebruikt ter vervaardiging van vitamine D3. Door dit met ultraviolet licht te bestralen wordt het wolvet omgezet in deze vitamine.

Een beperkt deel van de bevolking is allergisch voor wolvet.

Productie

Schapen hebben op hun huid talgkliertjes waaruit ze een gelige talg uitscheiden, het wolvet. Dit talg gaat ook aan elkaar kleven als gele bolletjes in de vacht.[1] Wolvet wordt van het wol gescheiden door de wol te wassen. Vervolgens wordt het water van het wolvet gescheiden door verdamping. Het overgebleven wolvet wordt vervolgens gereinigd.[3] Afgeleide stoffen van lanoline zijn:

  • Acetylated Lanolin
  • Acetylated Lanolin Alcohol
  • Isopropyl Lanolate
  • Hydroxylated Lanolin
  • Lanolin
  • Lanolin Alcohol
  • Lanolin Cera
  • Lanolin Oil
  • PEG-75 Lanolin
  • PPG-12-PEG-50 Lanolin
  • PPG-30 Lanolin Ether

Is het veganistisch?

Voor de productie van wolvet worden schapen gebruikt. Het exploiteren van schapen is per definitie niet veganistisch. Daarnaast worden veel schapen op dieronvriendelijke wijze geschoren.

Alternatieven

Enkele bedrijven hebben een plantaardig alternatief op de markt gezet met gelijkwaardige eigenschappen aan wolvet, lanoline. Een voorbeeld is Plantec VL van CRM International. Plantaardige lanoline gemaakt van een sheaboter, glyceryl rosinaat en niet-verzeepbare fracties van olijfolie.[4]. Ook cupuazúboter wordt genoemd als een plantaardig alternatief.

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

  1. 1,0 1,1 Wolvet of Lanoline: wat is het eigenlijk?, Unity Cosmetics, 16 december 2015. Bekeken op 19 januari 2017
  2. Amit Sengupta en Jagadananda Behera, Comprehensive view on chemistry, manufacturing & applications of lanolin extracted from wool pretreatment (2014). American Journal of Engineering Research (03/07), pp. 33-43.
  3. How to Extract Lanolin from Sheep's Wool, Wikihow.com. Bekeken op 19 januari 2017
  4. Emulsifiers, Butters & Thickeners. Bekeken op 19 januari 2017