Handelingen

Beginnende veganist

Uit Vegan Wiki

Sun-305274 1280.png

Je bent net veganist geworden of wil het worden. Waar begin je?

Veganisme

Veganisten vinden dat exploitatie van of wreedheid jegens dieren moreel onjuist is en proberen dit zo goed als mogelijk te vermijden. Veganisme is dus meer dan een plantaardig dieet; het is een leefstijl. Veganisten vermijden ook het gebruik van dieren voor kleding, cosmetica, vermaak, enzovoorts. Als beginnende vegan, komt er veel op je af. De eerste periode heb je je handen vol aan het lezen van ingrediëntenlijsten. Daarna worden het herhaalaankopen. Neem het jezelf niet kwalijk als je het in het begin nog niet perfect doet. Het gaat om het doel en fouten horen bij het leerproces. Geen enkele veganist wist in een dag alles, en iedereen heeft wel eens fout gemaakt.

Weet waarom en waarvoor je veganist bent. Wanneer je zelf duidelijk voor ogen hebt waarom je leefstijl op deze manier wil veranderen, is het veel makkelijker om dierlijke producten te laten staan. Het brengt je meer discipline, doorzettingsvermogen en motivatie. Het helpt dus om je in te lezen waarom veganist worden een juiste keuze is. Bezoek dus websites, blogs en bekijk documentaires over veganisme.

Zie ook

Beginnen

Overstappen op een veganistisch dieet is een persoonlijke weg. De een doet het in stapjes, de ander gooit het roer in een keer volledig om. Hoe je het ook doet, het is het belangrijkste dat het een manier is waarop je weet dat je tot je doel kan komen. Verschillende organisaties kunnen je daarbij helpen. Twee keer per jaar start de VeganChallenge waarbij deelnemers een maand lang veganistisch eten. Wie zich ingeschreven heeft, ontvangt recepten, een nieuwsbrief en wordt uitgenodigd voor evenementen die door het hele land worden georganiseerd.

Community

Op Facebook zijn veel vegans te vinden. Een groep waar ruim 4.500 vegans bij zijn aangemeld is Vegan Nederland. De groep is speciaal bedoeld om beginnende vegans op weg te helpen, en elkaar te steunen. Je kan daar al je vragen stellen, of gewoon even je verhaal kwijt. In België is het Vegans of Belgium. In Nederland en België zijn er honderden veganisten die zich via de Veganchallenge hebben opgegeven als Buddy, een veganist die die beginnende veganisten graag op weg helpt. Op de kaart kan je een Buddy bij jou in de buurt vinden, waar je je vragen aan kan stellen.

Veganisten kan je ook ontmoeten op evenementen. Op de website VeganEvents.nl en in de Facebookgroep VeganEvents worden aankomende evenementen bijgehouden.

Er zijn ook lokale Facebookgroepen waarbij je je kan aansluiten en gebruik maken van de kennis van andere veganisten. Zo weet je snel waar je een bepaald product kan halen. Vegan Amsterdam heeft zelfs een actieve Facebookpagina: "Vegan Amsterdam".

Zie ook

Lekker en gezond eten

Een veganistisch dieet is gezond als je maar voldoende van alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit betekent dat je veelzijdig moet eten. Een goede start is het bekijken van de veganistische schijf van vijf van diëtiste Ginny Messina. Je kan je inname bijhouden met de website Cron-o-Meter om te zien of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. De enige voedingsstof die van nature niet voorkomt in plantaardige voeding is Vitamine B12. Suppletie met Vitamine B12 wordt sterk aangeraden om de gevolgen van een tekort te voorkomen. Ook de inname van andere voedingssupplementen kan voor sommige veganistische doelgroepen verstandig zijn. Ook kan het verstandig zijn om eens in de zoveel tijd je bloed te laten testen om te zien of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Veel gerechten zijn eenvoudig veganistisch te maken. Er zijn ook veel kookboeken over veganistisch eten. Het kookboek De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool is voor beginnende veganisten een aanrader. Het bevat naast recepten ook praktische informatie over veganisme. Je zal ook veel websites tegenkomen met heerlijke recepten.

Zie ook

Welke producten zijn veganistisch?

Om te zien welke producten geen dierlijke producten bevatten, kan je het beste kijken op de ingrediëntenlijst. In voeding zijn de belangrijkste dierlijke ingrediënten: melk, ei, (boter)vet, kippenei-eiwit en lactose. Dit zijn tevens allergenen en moeten altijd dikgedrukt of in blokletters vermeld zijn. Andere veel voorkomende dierlijke ingrediënten zijn honing en gelatine. De meeste veganisten letten er ook op dat de additieven (soms aangeduid met E-nummers) niet van dierlijke oorsprong zijn. Er zijn een hoop producten waarvan je niet zou verwachten dat er iets dierlijks in zit. Bij een twijfelgeval is het gebruikelijk om de producent te vragen om opheldering.

Om je op weg te helpen met het vinden van producten, vind je op deze wiki een opsomming van veel producten. Voor bijna alles is er wel een vervanger, of kan je de veganistische variant zelf maken.

Zie ook

Veganistische producten herkennen

Sommige producten dragen het Vegan Keurmerk, een groene zonnebloem. Deze producten zijn gegarandeerd veganistisch. Hetzelfde plaatje, maar dan zonder steel en bloem wordt gebruikt om producten die vegetarisch zijn aan te duiden. Deze producten zijn in sommige gevallen toch veganistisch. Albert Heijn gebruikt het logo "V" voor producten die ze een "Verantwoorde keus" noemen. Dit betekent niet dat het product veganistisch is. Op sommige producten staat "100% plantaardig", wat zegt dat geen van de ingrediënten in het product van dieren afkomstig is. Toch kan het zijn dat het product getest is op dieren (zoals verzorgingsproducten), of dat er dierlijke stoffen gebruikt zijn tijdens de bereiding van het product (zoals bij wijn, bier en sappen).

Sporen

Op de ingrediëntenlijst kan staan dat het product mogelijk sporen bevat van een bepaalde stof. Dit betekent dat het niet in de productielijn voor dit product wordt gebruikt, maar dat er wel kruisbesmetting plaats kan vinden. Meestal omdat een machine ook gebruikt wordt voor het produceren van andere producten. Producenten geven deze verklaring af om zich in te dekken bij eventuele kruisbesmetting. Mensen die last hebben van een allergie tegen bepaalde stoffen, vermijden die producten vaak. Omdat er niet meer dieren zijn gebruikt voor de productie van het product, is toevallige kruisbesmetting in principe geen probleem. Een veganist kan om strategische redenen er wel voor kiezen om een product te kopen dat uit een fabriek komt waar geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt.

Aroma's

De bestanddelen van samengestelde ingrediënten zoals aroma hoeven wettelijk niet gespecificeerd te zijn als het ingrediënt minder dan 0,2% van het product uitmaakt. Om zeker te weten of een aroma dierlijke ingrediënten bevat, moet dat worden nagevraagd bij de producent.

E-nummers

De E-nummers staan voor additieven die aan voedsel worden toegevoegd. In de meeste gevallen maken additieven maar een zeer klein onderdeel uit van het product. De meeste veganisten vermijden echter ook dierlijke additieven. De NVV heeft voor de Nederlandse markt uitgezocht welke E-nummers van dierlijke oorsprong zijn en dit samengevat in een handzaam E-nummerkaartje. Bewaar de afbeelding op je telefoon, of print hem uit en stop hem in je portemonnee. Er zijn ook verschillende apps die je kan installeren op je telefoon. Let wel op dat deze vaak niet aangepast zijn op de Nederlandse situatie.

Externe links

Buiten de deur eten

Uit eten

Zie ook: Lijsten van eetgelegenheden met veganistische opties.

Met de website Happy Cow (Engelstalig) en VeganExplorer (Nederlandstalig) kan je zoeken naar eetgelegenheden in de buurt die veganistische menu's serveren. Happy Cow en VeganExplorer hebben ook apps die je kan installeren op je telefoon, om altijd te weten waar je veganistisch kan eten, waar je ook bent. Daarnaast zijn er de websites Vegamap en Vegan Compass.

Bij veel niet-veganistische restaurants kan je vaak toch veganistisch eten. Bel of e-mail daarvoor wel van tevoren om de mogelijkheden te bespreken. Bij sommige restaurants is het vrij makkelijk om een vegan maaltijd te krijgen, bijvoorbeeld Italiaans (pizza zonder kaas), Indiaas (vega curry met rijst zonder zuivel), Chinees (tjap tjoy, tofu gerecht etc.) en Thais (vega curry). Vraag dan wel even naar verborgen ingrediënten, zoals melk in pizzabodems, ghee en room in Indiase gerechten, en vleesbouillon, vissaus, trassi etc. in Chinese, Thaise en Indonesische keukens. Sommige pannenkoekenrestaurants zijn bereid om vegan pannenkoeken te bakken.

Bij anderen

Het eten bij familie en vrienden kan soms lastig zijn. Sommige mensen kunnen of willen geen rekening houden met het dieet. Andere mensen vinden het niet 'gezellig' als je eigen eten meeneemt. Om sociale spanningen te voorkomen kan je zorgen dat je al een volle maag hebt voordat je arriveert. Je kan ook voorstellen om de familie of vrienden te verrassen met een leuk gerecht, of een taart, waar je dan natuurlijk zelf ook van eet. Een andere optie is om wat eten bij je te hebben, zoals handige koekrepen of kijk of je kort in de buurt een veganistische eetgelegenheid is.

Als beginnende veganist zal je veelal merken dat het voor de omgeving ook een verandering is waar ze soms niet goed weten hoe er mee om te gaan. Bijna altijd verbetert dit over tijd als iedereen er aan gewend raakt is dat je geen dierlijke producten eet.

In het ziekenhuis

Mocht je als patiënt opgenomen worden in het ziekenhuis, dan staan de lieve veganisten van de Vegans in het ziekenhuisgroep voor je klaar om te zorgen dat je ook in het ziekenhuis veganistisch kan eten.

Kleding

In kleding zijn vaak dierlijke producten verwerkt, zoals leer, zijde en wol. Er is genoeg kleding te vinden die wel veganistisch is.

Zie ook

Als je nog dierlijke producten in huis hebt, is het een persoonlijke keuze of je die wil afdragen. Sommige veganisten verkiezen ervoor om het weg te gooien. Anderen het verkopen of geven het weg.

Hoe kan ik anderen ook vegan maken?

Twee keer per jaar is er de Vegan Challenge waarbij mensen een maand lang het veganistische dieet uitproberen. Je kan geïntereseerde vrienden uitnodigen om daar ook aan mee te doen. Als je wil weten hoe je effectief activisme kan bedrijven, dan is Vegan strategist een interessante website.

Veganisme en kinderen

Kinderen kunnen net zo goed veganist zijn als volwassenen. Ze hebben wel een andere behoefte aan voedingsstoffen waar rekening mee gehouden moet worden. Het RIVM deed onderzoek bij kinderen tussen 2 en 6 jaar oud die minder of geen dierlijke producten aten. Deze kinderen hadden een gezonder voedingspatroon door een vermindering van de verzadigde vetzuren met 9-26% en verhoging van de vezels in de voeding met 8-29%. Wel werd bij een deel van de kinderen (15%, 10% en 6% resp.) een te lage inname van thiamine, vitamine B12 en zink gemeten. Ouders met veganistische kinderen moeten in de gaten blijven houden dat hun kinderen deze stoffen voldoende uit andere voedingsbronnen krijgen.[1]

Externe links

Huisdieren

Veel huisdieren, zoals honden en katten, kunnen ook overstappen op veganistisch dierenvoer. Een Facebookgroep waar je al je vragen kan stellen is Vega(n) Huisdieren.

Medicatie

Medicijnen kunnen dierlijke hulpstoffen bevatten. Gelukkig zijn er manieren om er achter te komen welk equivalent medicijn geen dierlijke stoffen bevatten, zoals met de geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Sporten

Een gezond veganistisch dieet heeft geen invloed op de sportprestaties. In de Facebookgroep Vegan Sporters kan je met andere vegans praten over een geschikte samenstelling van je voedingspatroon. Hardlopende veganisten vinden elkaar in de groep Vegan Runners Nederland.

Relaties

Wil je geen vleeseter meer daten? Via de Facebookgroep Vegan Dating Der Nederlanden en de website Vegadates kan je in contact komen met andere leuke vegan singles.

Externe link

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

  1. (en) Temme, et. al. How may a shift towards a more sustainable food consumption pattern affect nutrient intakes of Dutch children?, Public Health Nutrition, Volume 18, Issue 13 / September 2015, pp 2468-2478.