Handelingen

Cosmetica

Uit Vegan Wiki

Iets aanpassen of doorgeven?
Lees hier hoe dat kan.

Cosmetica zijn alle verzorgingsproducten die om cosmetische redenen gebruikt worden. In veel cosmeticaproducten wordt nog dierlijke stoffen gebruikt. Voor veganistische cosmetica zijn geen dieren gebruikt. Binnen de EU mag geen cosmetica meer verkocht worden dat bestaat uit ingrediënten die na 2012 nog getest zijn op dieren. Een aantal keurmerken geven aan of het product veganistisch is, of dat het bedrijf achter het product niet test op dieren. Er bestaan cosmeticamerken die veganistisch zijn.

Veganistische cosmetica

De meeste veganisten verstaan onder veganistische cosmetica producten waarbij geen dieren zijn gebruik. Dat houdt in dat

 • het product geen dierlijke ingrediënten bevat;
 • het product en de ingrediënten niet getest zijn op dieren en;
 • er geen dieren gebruikt zijn bij het vervaardigen of distribueren van het product.

Veganistische cosmetica kan je onder andere kopen bij biologische en natuurvoedingswinkels en allerlei cosmeticawebwinkels.

Dierproeven

Sommige bedrijven verkopen ook producten in afzetgebieden waar ze verplicht zijn om hun producten op dieren te testen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme stelt dat een product dat nog op dieren getest wordt, niet veganistisch is, ongeacht waar die dierproeven worden uitgevoerd. De Vereniging ziet steun aan een bedrijf dat een dergelijke afweging maakt, als steun aan dierproeven. Sommige veganisten vermijden daarom alle producten van deze bedrijven, aangezien ze geld uitgeven om de verplichte dierproeven te faciliteren en daarmee meewerken aan leed bij dieren.[1] Bedrijven die producten in afzetgebieden verkopen waar ze hun producten op dieren moeten testen, zouden in theorie deze situatie kunnen gebruiken om hun producten op kunnen dieren te testen en onder een andere verpakking in Europa te verkopen. In de praktijk laten de meeste cosmeticabedrijven weten dat ze liever niet op dieren testen, maar dat het moet volgens de wetgeving in sommige landen. Pragmatische veganisten beargumenteren dat het boycotten van dergelijke bedrijven niet zorgt voor minder dierenleed, aangezien op die markten sowieso producten verkocht en geïntroduceerd worden. Daarnaast kunnen grote merken mogelijk zorgen voor een homogener aanbod van merken op een markt, waardoor er minder verschillende merken zijn, en dus minder dierproeven nodig zijn.

Sophie Carleen houdt op haar website een lijst van cosmeticamerken bij die volgens haar niet op dieren testen in de strikte vorm. De merken in haar lijst testen niet op dieren, laten dit niet door derden doen en verkopen hun producten ook niet in markten zoals China waar dierproeven verplicht zijn.

Wetgeving

Volgens de Cosmeticaverordening mogen sinds 2013 geen cosmetica op de Europese markt verkocht worden, waarvan de ingrediënten vanaf 2013 op dieren zijn getest. Ingrediënten die vanaf 2013 op dieren zijn getest mogen niet meer gebruikt worden in cosmeticaproducten. In veel landen buiten de EU mogen bedrijven wel cosmeticaproducten verkopen die ingrediënten bevatten die op dieren zijn getest. Stoffen die al voor 2013 in cosmetica voorkwamen als ingrediënt, kunnen echter ooit op dieren getest zijn geweest.

In Europa zijn bedrijven verplicht de ingrediënten van cosmetische producten op het etiket te zetten.[2] De oorsprong van de stoffen hoeft niet vermeld te worden. Om uitsluitsel te krijgen over de bron van een stof, kan het bedrijf het beste gecontacteerd worden.

Ingrediëntendeclaratie

Op de ingrediëntenlijst van cosmetica staan de ingrediënten vermeldt volgens de standaardnotatie INCI. Dit staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredients. Deze INCI-namen worden vermeld in volgorde van afnemend gewicht. Ingrediënten die voor minder dan 1% in het product aanwezig zijn, worden in willekeurige volgorde genoemd aan het einde van de ingrediëntendeclaratie.

Keurmerken

Een aantal keurmerken geven een garantie over de diervriendelijkheid van een cosmeticaproduct. Het logo Vegan friendly geeft aan dat het product 100% veganistisch is inclusief de ingrediënten. Het logo van The leaping bunny geeft aan dat het bedrijf in zijn geheel niet test op dieren.

Dierlijke stoffen

Hieronder staat een lijst van stoffen die in cosmetica worden gebruikt en van dierlijke oorsprong kunnen zijn. De ingrediënten worden weergegeven aan de hand van hun INCI-naam die herkenbaar is op de meeste ingrediëntenlijsten. Ook ingrediënten die de onderstaande namen in hun naam hebben staan, kunnen van dierlijke oorsprong zijn. Deze lijst is niet volledig. Met de website Vegan Ingredient Check kan je ook alle ingrediënten van cosmeticaproducten controleren.

INCI-naam Nederlandse naam Afgeleiden Opmerking
Mel Honing Voedsel dat bijen verzamelen
CI 75470 Karmijn Kleurstof in het achterlijf van de bladluizen Dactylopius coccus.
Cholesterol Cholesterol C10-30 Cholesterol/Lanosterol Esters
Cholesterol
Cholesteryl Chloride
Cholesteryl Nonanoate
Cholesteryl Oleyl Carbonate
Gemaakt uit dierlijk vet, zoals wolvet
Collagen Collageen Lijmvormend eiwit dat meestal uit dierlijke lichamen komt
Cystine; Cystinate Cystine Met name aanwezig in haar en hoornachtige materialen
Keratin Keratine Eiwit dat voorkomt in nagels, hoeven, horens, klauwen, snavels en veren.
Stearic acid Stearinezuur Stearyl Alcohol Verzadigd vetzuur dat voornamelijk voorkomt in het vet van dieren.
Tallow Talg Vet van schapen en runderen.
Castoreum
Castorem
Castoreum
Bevergeil
Vanillesmaakstof uit een klier van een bever. Niet te verwarren met het plantaardige Castor oil.
Placental Placenta
Beeswax Bijenwas
Ceratiet
Cera alba (witte, gebleekte bijenwas)
Cera flava (gele bijenwas)
Vettige stof die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd
Shellac
Elastine/Elastinate Elastine Elastisch proteïne in bindweefsel. Onder andere van koeien.
Glycerin Glycerol Een suiker-alcohol, soms uit dierlijk vet gewonnen.
Sine adipe lac Melk Zuivelproduct
Hyaluronic acid Hyaluronzuur Keten van disacharide uit bindweefsel van huid en gewrichten
Hyaluronate hyaluronaat
- (Lactid acid) Melkzuur Altijd niet-dierlijk
Lanolin Wolvet, Lanoline Acetylated Lanolin
Acetylated Lanolin Alcohol
Isopropyl Lanolate
Hydroxylated Lanolin
Lanolin
Lanolin Alcohol
Lanolin Cera
Lanolin Oil
PEG-75 Lanolin
PPG-12-PEG-50 Lanolin
PPG-30 Lanolin Ether
Vet uit schapenwol
Silk Zijde Hydrolized silk Afgescheiden door bepaalde insecten. Voornamelijk de zijderups (Bombyx mori)
Propolis Propolis Propolis Cera
Propolis Extrakt
Propolis Extract
Propolis Wax
Propolis (Cera)
Afscheiding van bijen
 • Op de ingrediëntendeclaratie kan ook "parfum" staan. Het gaat dan om geurstoffen die verder niet gespecificeerd zijn. Ook hierin kunnen dierlijke ingrediënten zitten, zoals Castoreum.[3]
 • Soms worden vitaminen toegevoegd aan cosmeticaproducten. Sommige vitaminen kunnen van dierlijke stoffen komen.

Controleren

Cosmeticaproducten bevatten altijd een ingrediëntendeclaratie. Sommige producenten laten ook op hun website zien wat de ingrediënten zijn van hun producten. Bijvoorbeeld, Unilever heeft de ingrediëntenlijsten van al zijn producten voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging op deze website gepubliceerd. Met de website Vegan Ingredient Check kan je de ingrediënten in cosmeticaproducten controleren. De ingrediënten die mogelijk dierlijk zijn, dienen nagevraagd te worden bij de fabrikant. Het beste is om per product navraag te doen of de ingrediënten veganistisch zijn. Hoe specifieker de vraag is, hoe betrouwbaarder het antwoord is.

Met het onderstaande voorbeeld, kan je zelf navragen of verdachte ingrediënten dierlijk zijn. Stuur het antwoord s.v.p. door naar wiki (apestaartje) veganisme.org.

Beste [NAAM], graag wil ik u een aantal vragen stellen over het product [PRODUCTNAAM].

 • Zijn de ingrediënten [VERDACHTEINGREDIENTEN] van dierlijke oorsprong?
 • Worden dierlijke hulpstoffen gebruikt bij het produceren van dit product?
 • Worden er ergens (niet-menselijke) dieren gebruikt in de keten voor de productie van dit product?
 • Is het product ooit op dieren, of andere levende organismen getest?

Met vriendelijke groeten, [Eigen naam]

Externe link

Zie ook

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

 1. Cosmetica merken en dierproeven in China, Naoki.nl, d.d. Bekeken op 19 december 2015
 2. Wat te doen bij klachten na gebruik cosmetisch product. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, bekeken op 17 oktober 2015
 3. Wat vertelt het etiket van een cosmeticaproduct? Nederlandse Cosmetica Vereniging, bekeken op 23 november 2015