Handelingen

Dr. Hauschka

Uit Vegan Wiki

Op de Britse website staat dat ze ook veganistische producten hebben, op de Nederlandse website lijkt dit niet te vinden.

Gevraagd aan klantenservice:
"Op de Britse website van Dr. Hauschka staat een lijst van welke producten veganistisch zijn, bestaat er ook zo'n lijst van de Nederlandse producten? (De Nederlandse hebben natuurlijk andere namen, en ik weet niet of de Nederlandse misschien ook andere ingrediënten bevatten dan de Britse producten?)"

Antwoord (september 2013):
Bijlage met de volgende tekst:

"Statement veganistische producten

De ingrediënten van Dr.Hauschka Cosmetica zijn voornamelijk van plantaardige oorsprong.

Volgende niet plantaardige (dierlijke) ingrediënten welke worden gebruikt zijn:
Bijenwas, lactose, hydrolyse melk proteïne, propolis, zijdepoeder, Royal Jelly, wolwax, en karmijn welke als een kleurpigment wordt gebruikt in de Decoratieve Cosmetica.

Onderstaande lijst van Dr.Hauschka Cosmetica producten bevatten géén van bovenstaande dierlijke ingrediënten en kunnen worden gebruikt door veganisten:

Gezichtsverzorgingsproducten
Reinigingsmelk, Gezichtsreinigingscrème, Gezichtslotion, Gezichtslotion Speciaal, Regeneratie Serum, Huidconditioner S, Intensieve Conditioner 01, 02, 03, 05
Gezichtsdampbad, Gezichtsmasker, Oogcompressen,
Vloeibare dagcrème, Gezichtsolie, Regeneratie Crème Nek en Décolleté

Badproducten
Citroenbad, Dennenbad, Lavendelbad, Rozemarijnbad, Saliebad

Lichaamsverzorgingsproducten
Bodymilk Citroen, Bodymilk Kweepeer
Bodyolie Amandel St. Janskruid, Bodyolie Berken Arnica, Bodyolie Citroen Lemongrass
Bodyolie Moor Lavendel, Bodyolie Rozen, Bodyolie Sleedoorn

Deo-crème Fris, Deo-crème Mild

Rozemarijn Lotion

Neem Nagelolie, Neem Nagelolie Verzorgingsstift

Neem Haarolie, Neem Haarlotion

Saliepastilles

Bitterelixer

Decoratieve Cosmetica
Concealer 01, 02, 03, Kayal Eyeliner 02, 03, 04 en 05

Mondverzorging
Dr.Hauschka Med Zout Sensitief, Dr.Hauschka Med Kinder Tandgel Sinaasappel,Verklaring ingrediënten

Bijenwas
Bijenwas (Cera alba) wordt voornamelijk gebruikt in producten voor de lippen. Bijenwas is nodig in lippenstift om de kleur van de lippenstift langer houdbaar te maken. Het wordt gewonnen uit de raten en is een taaie was. Bijenwas is geen Royal jelly (Koninginnegelei).

Lactose
Lactose (melksuiker) is in melk terug te vinden. Het wordt toegepast als humectant. Een humectant is een substantie die vocht aantrekt uit de lucht en het in de huid vasthoudt. Niet alle humectants werken zo. Sommige onttrekken juist vocht aan de huid, bijvoorbeeld glycerol.

Hydrolyse melk proteïne
Hydrolyse betekent verzepen. Hydrolyse is een chemisch proces waarbij complexe proteïnen tot kleinere moleculen worden gereduceerd met een lager moleculair gewicht. Dit proces kan uitgevoerd worden door middel van zuurreacties of enzymen. Hydrolyzed proteins zijn dus proteïnen met een lager moleculair gewicht dan de oorspronkelijke bron en hebben daardoor een sterker effect op de huid. Hydrolyse kan het effect van een ingrediënt optimaliseren, maar het ingrediënt blijft het ingrediënt. Ook na hydrolyse. Het overgrote deel van ‘hydrolyse’ ingrediënten bestaat uit prima huidverzorgers.

Propolis
Propolis cera wordt uit de bijenkorf gehaald. Propolis bestaat voornamelijk uit hars en dient als een soort schoonloopmat voor de bijen. Het bevat antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Tevens bevat propolis vele soorten flavonoïden (antioxiderende werking), vitaminen, mineralen, eiwitten, etherische oliën, lipiden en suiker. Het ontsmet, werkt enigszins pijnstillend en ontstekingsremmend, geneest en gaat oedeem tegen. Men ziet dit ingrediënt ook vaak terug in de homeopathie.

Zijdepoeder
Zijdepoeder (Sericin) is een bulking agent en wordt toegepast als kleurstof in de zeer goede gezichtspoeders, haarconditioners en huidconditioners. Het wordt gemaakt van zeer verfijnde verpulverde zijde. Zijdepoeder heeft een hoog gehalte aan aminozuren. Toegepast in cosmetica zijn deze aminozuren huidconditioners en werken antistatisch.

Royal Jelly
Royal Jelly ofwel Koninginnegelei, wordt afgescheiden door honingbijen en is de voedingsbron voor de koningin. De gelei wordt gewonnen zonder dat de bijen daaraan sterven. Het is beslist niet hetzelfde als bijenwas en ook niet als pollenextract. Degenen die allergisch zijn voor bijensteken zijn in de meeste gevallen allergisch voor het gif uit de angel en niet voor de Royal Jelly. (Bij twijfel met een arts overleggen) Royal Jelly is zowel voor inwendig gebruik als uitwendig gebruik verkrijgbaar. De gelei is een rijke bron aan vitaminen, proteïnen, mineralen en eiwitrijke verzachtende stoffen en is een uitstekend hydraterend middel. Het helpt vochtverlies te voorkomen.

Wolwax
Lijkt meer op vet dan op wax. Bijvoorbeeld lanoline en tallow. Lanoline is een wasachtige uitscheiding van schapenwol en lijkt veel op de menselijke talg. Wordt verkregen uit het waswater van schapenhaar. Tallow is vergelijkbaar met lanoline maar is afkomstig van een bepaald soort schaap.

Lanoline alcohol
Dit wordt gederiveerd uit lanoline en wordt wereldwijd verwerkt in water in olie emulsies als emoillient en emulsifier. Een derivaat wil zeggen dat een ingrediënt afgeleid is van een bepaalde stof en op zichzelf een stof vormt. Derivaten zijn vaak zwakker dan het oorspronkelijke ingrediënt.

Karmijn
Karmijn is een natuurlijke kleurstof en wordt verkregen uit de gedroogde luizen die zich o.a. bevinden op de Opuntia ficus indica (schijfcactus). Karmijn geeft een rozen tot cylaamrode kleur, afhankelijk van waar het mee gemengd wordt."

Zie ook