Handelingen

E-nummer

Uit Vegan Wiki

Een E-nummer is een label voor een voedingsadditief die binnen de Europese Unie gebruikt mag worden. Het gaat om stoffen zoals kleurstoffen, conserveermiddelen en emulgatoren. In welke producten welk additief is toegestaan en in welke hoeveelheid, is vastgelegd in Richtlijnen van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. In de Europese Unie moeten alle voedingsadditieven verplicht vermeld zijn op de ingrediëntenlijst. Fabrikanten mogen zelf kiezen of ze de naam van de stof of diens E-nummer op de ingrediëntenlijst weergeven. E-120 kan dus ook vermeld zijn als Karmijn (een rode kleurstof uit schildluizen).

Is het veganistisch?

Zoals alle stoffen, kunnen ook voedingsadditieven van dierlijke oorsprong zijn. In de meeste gevallen maken additieven maar een zeer klein onderdeel uit van het product. De meeste veganisten vermijden echter ook dierlijke additieven.

Sommige stoffen kunnen van zowel plantaardige, synthetische of plantaardige oorsprong zijn. Je kan dan kijken of het product het Vegan Keurmerk draagt, of claimt 100% plantaardig te zijn. Om duidelijkheid te krijgen, kan je het beste contact opnemen met de fabrikant.

E-nummers herkennen

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft uigezocht voor de Nederlandse markt welke e-nummers van dierlijke herkomst kunnen zijn. Bekijk het E-nummerkaartje of download hun E-nummerkaartje op je mobiel en stel de foto in als favoriet, zodat je het altijd bij je hebt.

Er zijn ook verschillende apps. De meeste apps zijn geschikt voor de Amerikaanse markt en dus minder geschikt voor de Nederlandse situatie. Andere apps bevatten fouten of zien stoffen die enkel in theorie van dierlijke oorsprong kunnen zijn als niet geschikt, zonder dit te toetsen in de praktijk.

Zie ook

Externe links