Handelingen

Gist

Uit Vegan Wiki

Biergist, ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist (Saccharomyces cerevisiae) is een gist dat onder andere gebruikt wordt voor het fermenteren van koolhydraten, zoals bij de bierbereiding en het laten rijzen van brood. In gedroogde vorm wordt het ook instant gist genoemd. Uit navraag blijkt dat commerciële productie van bakkersgist op een veganistische voedingsbodem wordt gekweekt.

Is gist veganistisch?

Gisten zijn eencellige schimmels en behoren niet tot het rijk der dieren. Het gebruiken van gist is op zichzelf dus veganistisch.

Is de productie van gist veganistisch?

Voor de productie van gist wordt gist gegroeid op een voedingsbodem. De voedingsbodem waarop commerciële gist groeit bestaat hoofdzakelijk uit glucose, peptonen en gist-extract.[1] Gist haalt uit de peptonen de benodigde aminozuren om zich te kunnen vermenigvuldigen. Deze peptonen zijn korte stukjes eiwit die bestaan uit aminozuren en worden gewonnen uit vlees, caseïne of soja. Om na te gaan of de gist veganistisch is, moet nagegaan worden of er geen peptonen met een dierlijke herkomst gebruikt worden in de voedingsbodem van de gist. Uit navraag blijkt dat commerciële productie van bakkersgist op een veganistische voedingsbodem wordt gekweekt.[2][3][4][5][6]

Worden dierlijke stoffen toegevoegd aan gist?

Soms worden er stoffen toegevoegd aan gist om het te stabiliseren, zoals bij instant gist. Meestal wordt daarbij Sorbitaanmonostearaat (E491) gebruikt wat mogelijk uit dierlijk vet wordt gewonnen. Maar vrijwel altijd komt het van plantaardige olie. Via de producent moet dus achterhaald worden wat de oorsprong van de vetzuren is.

Producten

 • Vegan Keurmerk
 • V-Label Vegan: V-Label Keurmerk met toevoeging Vegan
 • VFV: Volgens Fabrikant Veganistisch — Producent adverteert het product als geschikt voor veganisten
 • PGV: Product Garantie Verklaring — Producent verklaart dat het product geschikt is voor veganisten
 • ZWV: Zeer Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen uitgesloten.
 • WV: Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen niet uitgesloten.
 • MV: Mogelijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen, aroma of E-nummer niet uitgesloten
 • VRV: Volgens Retailer Veganistisch - Een bedrijf verkoopt het als veganistisch
 • ZN: Zelf Nagevraagd — Volgens anderen veganistisch

Zie ook: Is het echt veganistisch?

Naam Producent Veganistisch? Te koop bij
Bio-Hefe (gedroogd gist) BioVegan WV verkooppunten De Nieuwe Band
Instant Gist Bruggeman PGV[7][8] Molens, landwinkels en webwinkels
Quick Yeast (instant gist) Doves Farm VFV verkooppunten De Nieuwe Band
Gist Dr. Oetker VFV[9] Supermarkten

Zie ook

Bron

 1. Yeast Extract–Peptone–Dextrose (YPD) Medium. doi:10.1101/pdb.rec12315. Cold Spring Harb Protoc 2010.
 2. E-mail van Klantenservice Vomar Voordeelmarkt op 29 januari: "Er zijn geen dierlijke grondstoffen aanwezig in de verse gist en instant gist. Ook in het medium waarop gist wordt gekweekt is er geen enkele grondstof met een dierlijke herkomst aanwezig."
 3. E-mail van Lidl Nederland GmbH op 2 maart 2018: "Wij kunnen u mededelen dat de gist van het artikel bruine bollen met EAN-code 20773007 geen dierlijk grondstoffen als voedingsbodem bevat."
 4. E-mail van DEEN Klantenservice op 22 januari 2018: "Naar aanleiding van uw vraag kan ik u melden dat dit geen dierlijke bestanddelen bevat."
 5. E-mail van Jumbo Klantenservice op 22 januari 2018: "Voor onze dagverse broden wordt gist gebruikt waar geen dierlijke voedingsbodem voor is gebruikt. Het bevat daarnaast ook geen dierlijke grondstoffen."
 6. E-mail van Albert Heijn op 24 januari 2018: "Er is navraag voor u gedaan; gist/bakkergist in onze broden wordt niet gekweekt op een voedingsbodem met dierlijke bestanddelen."
 7. Op 17 augustus 2015 liet Algist Bruggeman weten dat aan al hun instant gistsoorten (naast de gedroogde gist) Sorbitaanmonostearaat met plantaardige oorsprong wordt toegevoegd als stabilisator. Instant gist kan daarom in een veganistisch eetpatroon gebruikt worden. Dit bericht is bekend bij de NVV. Op 3 december 2012 liet Algist Bruggeman ook al weten dat de gebruikte Sorbitaanmonostearaat is geproduceerd op basis van plantaardige vetzuren. Ook dit bericht is bekend bij de NVV
 8. Op 20 november liet de Assistant Quality Department van Algist Bruggeman weten: "In het medium waarop gist wordt gekweekt is er geen enkele grondstof met een dierlijke herkomst aanwezig."
 9. E-mail van Dr. Oetker Consumentenservice op 10 juli 2018: "Hartelijk dank voor uw vraag over Dr. Oetker Gist. Dit product heeft een plantaardige herkomst."