Handelingen

Kaarsen

Uit Vegan Wiki

Iets aanpassen of doorgeven?
Lees hier hoe dat kan.

Kaarsen kunnen grondstoffen bevatten met een dierlijke herkomst zoals bijenwas en stearine uit dierlijk vet. Veganistische kaarsen worden gemaakt van plantaardig vet en was uit bijvoorbeeld soja, koolzaad en palm.

Producten

 • Vegan Keurmerk
 • V-Label Vegan: V-Label Keurmerk met toevoeging Vegan
 • VFV: Volgens Fabrikant Veganistisch — Producent adverteert het product als geschikt voor veganisten
 • PGV: Product Garantie Verklaring — Producent verklaart dat het product geschikt is voor veganisten
 • ZWV: Zeer Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen uitgesloten.
 • WV: Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen niet uitgesloten.
 • MV: Mogelijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen, aroma of E-nummer niet uitgesloten
 • VRV: Volgens Retailer Veganistisch - Een bedrijf verkoopt het als veganistisch
 • ZN: Zelf Nagevraagd — Volgens anderen veganistisch

Zie ook: Is het echt veganistisch?

Naam Producent Veganistisch? Te koop bij
Alle theelichtjes Albert Heijn ZN[1] Albert Heijn
Maxilichten Bolsius PGV[2]
Theelichten Bolsius PGV[2]
Decolights Bolsius PGV[2]
Geurkaarsen (bijvoorbeeld van Aromatic lijn) Bolsius PGV[2]
(Rustieke) stompkaarsen Bolsius PGV[2]
(Rustieke) huishoudkaarsen Bolsius PGV[2]
Creations wax melts Bolsius PGV[2]
Meeste kaarsen, online te zien welke Bomb Cosmetics VFV Webwinkels
Alle Brandt Kaarsen PGV[3]
Alle BrassiCandles PGV[4] Webwinkel BrassiCandles
Alle Bridgewater ZN[5] Webshops en winkels
Alle Cowshed VFV Lavendula (winkel in Amsterdam en webwinkel), webwinkels Cosmania en Djems.
Geurkaarsen De Tuinen ZN[6] Holland & Barrett
Alle stomp en dinerkaarsen Dille & Kamille ZN[7] Dille & Kamille
Waxinelichtjes van koolzaadolie Dille & Kamille ZN[8] Dille & Kamille
Vegan waxinelichtjes 240 stuks Falipo Candles VFV Bol.com
Alle kaarsen Flying Tiger ZN[9] Flying Tiger
Waxinelichtjes, rustiekkaarsen en geurkaarsen Gouda ZN[10] O.a. supermarkten
Alle kaarsen Hema ZN[11] Hema
Alle kaarsen zonder stearine Ikea ZN[12] Ikea
Alle huismerk kaarsen Intratuin ZN[13] Intratuin
Alle JOIK PGV[14]
Alle Kaarsenmakerij Om de Noord VFV Webwinkel
Alle Kruidvat ZN[15] Kruidvat
Meeste Munio Candela ZWV Webwinkel Shizo, Ecozo, Smiling Mango
Alle Pacifica VFV Webwinkels
Alle Parks London VFV Webwinkels
Alle kaarsen Riverdale ZN[16] Tuincentra, webwinkels
Alle kaarsen Spaas ZN[17] Webwinkels, Makro, tuincentra, andere (web)winkels
Alle SpaRitual VFV Webwinkels
Alle stompkaarsen Xenos ZN[18] Xenos

Niet-vegan

Naam Producent Veganistisch? Te koop bij
Theelichten Action Niet vegan[19]
Gouda stearine tafelkaarsen (bevat dierlijk stearine) Bolsius Niet vegan[2]
Herdenkingslichten Bolsius Niet vegan[2]
Kroonkaarsen Gouda Niet vegan[20]

Zie ook

Meer

 • Kaars van Keuringsdienst van Waarde

Bron

 1. Facebookmessengerreactie van Albert Heijn klantenservice op 14 oktober 2019: "De kaarsen bevatten geen dierlijke producten."
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 E-mail van Medewerkster Consumentenservice Bolsius Nederland op 10 oktober 2016. Bekend bij de NVV: "Onze kaarsen worden gemaakt van een mix van paraffine en stearine. Elke kaars wordt anders samengesteld. Al onze theelichten en andere binnenproducten (met uitzondering van de Gouda stearine tafelkaarsen) worden gemaakt van een mix van paraffine en plantaardige stearine. De stearine die in onze binnenproducten wordt gebruikt is op basis van palm en koolzaad. Onze vetten worden ingekocht bij leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan." en "Met binnenproducten bedoel ik alle onze producten die bedoeld zijn om binnen te branden. Het gaat dan om theelichten en maxilichten, decolights en andere geurglazen (bijvoorbeeld van onze Aromatic lijn), (rustieke) stompkaarsen en (rustieke) huishoudkaarsen, Creations wax melts. Al deze producten zijn vegan friendly."
 3. E-mail van een vriend van de eigenaar op 27 februari 2019
 4. E-mail van BrassiCandles, ontvangen op 6 oktober 2016. Bekend bij de NVV
 5. E-mail van Bridgewater klantenservice op 22 oktober 2019: "De kaarsen zijn gemaakt van een soja wax blend en paraffine voor de geur."
 6. E-mail van Holland & Barrett klantenservice op 15 oktober 2019: "De kaarsen van De Tuienn zijn geschikt voor vegans! Deze bevatten namelijk de volgende ingrediënten: paraffine, geurstof, kleurstof, lont, alu lonthouder."
 7. E-mail van Dille & Kamille klantenservice op 8 december 2017.
 8. Facebookmessengerreactie van Dille & Kamille klantenservice op 15 oktober 2019: "De nieuwe waxinelichtjes (van koolzaadolie) zijn ook helemaal diervrij."
 9. Facebookmessengerreactie van Flying Tiger Nederland klantenservice op 2 december 2019: "Onze kaarsen zijn 100% vrij van dierlijke producten."
 10. E-mail van Gouda klantenservice op 17 oktober 2019: "De waxinelichtjes van Gouda zijn vrij van dierlijke ingrediënten. De Gouda rustiekkaarsen en geurkaarsen worden op dit moment niet meer geproduceerd, maar deze bevatten ook geen dierlijke producten."
 11. Facebookmessengerreactie van Hema klantenservice op 14 oktober 2019: "Met veel plezier kan ik jou vertellen dat al onze kaarsen vrij zijn van dierlijke ingrediënten"
 12. Facebookmessengerreactie van Ikea klantenservice op 14 oktober 2019: "IKEA kaarsen worden gemaakt van stearine, paraffinewas en/of plantaardige was. Afhankelijk van het type kaars en de vervoersafstand zijn sommige grondstoffen meer geschikt dan andere om kaarsen van te maken. De afstand tussen de leverancier van de kaarsen en de bron van de grondstof speelt ook een rol bij de selectie van het materiaal. De stearine die we gebruiken is van dierlijke vetten gemaakt. Bij IKEA gebruiken we alleen dierlijke vetten die als bijproduct van de voedingsindustrie komen. Op onze website staat bij elk artikel van welk materiaal de desbetreffende kaars is gemaakt."
 13. E-mail van Intratuin klantenservice op 18 oktober 2019: "De leverancier geeft aan dat er geen dierlijke ingrediënten in zitten."
 14. E-mailreactie van JOIK OÜ Export and marketing manager op 21 november 2016: "All JOIK candles are suitable for vegans. We use soya wax and fragrance oils as base of our candles, so there are no animal ingridients used. Bekend bij de NVV.
 15. E-mail van Kruidvat Klantenservice op 16 december 2014: "De kruidvat kaarsen bevatten geen dierlijke ingredienten." Bekend bij de NVV
 16. E-mail van Riverdale klantenservice op 5 november 2019: "Wij hebben het even voor je nagekeken en onze kaarsen bevatten geen dierlijke ingrediënten."
 17. E-mail van Spaas klantenservice op 25 oktober 2019: "Enkel op uitdrukkelijke vraag van onze klanten worden dierlijke ingrediënten ingezet . Het gaat meestal om Scandinavische klanten en dit in het kader van circulaire economie (dierlijke afvalstromen recupereren). Inderdaad geen dierlijke ingrediënten in de kaarsen vermeld in onze Spaas webshop en in de Spaas kaarsen in de Nederlandse winkels."
 18. Facebookmessengerbericht van Xenos op 14 oktober 2019: "Onze stompkaarsen bevatten geen dierlijke ingrediënten. Ze zijn gemaakt van paraffine."
 19. E-mail van Action klantenservice op 11 november 2019: "Naar aanleiding van uw verzoek kunnen wij u melden dat deze theelichten een mix van parafine, stearine & vetten (waaronder ook dierlijke vetten) bevatten, in variërende samenstellingen. "
 20. E-mail van Gouda klantenservice op 17 oktober 2019: "Helaas is bij de kroonkaarsen van Gouda de aanwezigheid van dierlijke ingrediënten niet volledig uit te sluiten."

Externe links