Handelingen

Keurmerken

Uit Vegan Wiki

CCF Rabbit
CCF-Logo.jpg
 
Organisatie Choose Cruelty-free
Locatie Australië
Website Website

Een aantal keurmerken geven een garantie over de diervriendelijkheid van een product. De belangrijkste is het Vegan Keurmerk, gesymboliseerd met een zonnebloem. Deze producten zijn gegarandeerd veganistisch. Op sommige producten staat "100% plantaardig", wat zegt dat geen van de ingrediënten in het product van dieren afkomstig is. Toch kan het zijn dat het product getest is op dieren (zoals verzorgingsproducten), of dat er dierlijke stoffen gebruikt zijn tijdens de bereiding van het product (zoals bij wijn, bier en sappen).

Vegan Friendly

Vegan Friendly
Veganfriendlynl.png
 
Organisatie Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Locatie Nederland
Website Website

Het logo Vegan Friendly wordt uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) en mag worden gebruikt door bedrijven die toestemming tot gebruik hebben aangevraagd. Het Vegan Friendly logo is bedoeld om aandacht te geven aan eetgelegenheden, winkels, webwinkels en andere initiatieven met een (deels) veganistisch aanbod. Deelnemers aan deze promotie zijn herkenbaar aan raamsticker op hun winkel, of dragen het logo op hun website. Deelnemers moeten minstens deels een veganistisch aanbod hebben dat niet overheerst wordt door het overige aanbod en; moeten betrokkenheid bij de vegan lifestyle uiten. Deelnemers beloven dat ze geen producten leveren of aanduiden als veganistisch, als ze niet voldoen aan de door de NVV beschreven eisen.

Vegan Keurmerk

Het Vegan Keurmerk is een geregistreerd en beschermd keurmerk dat uitgegeven wordt door The Vegan Society. Het logo verbeeldt een zonnebloem (groen of in zwart/wit afgedrukt). Het logo wordt uitgegevens voor producten die geschikt voor veganisten zijn. Dit houdt in dat het product voldoet aan de standaarden die The Vegan Society stelt. Het logo mag pas gevoerd worden op producten nadat de aanvraag bij de Vegan Society is afgerond. Hierbij hoort ook het voldoen aan de Vegan Society van een (jaarlijkse) vergoeding, waarvan de hoogte wordt gebaseerd op het aantal geregistreerde producten en de omzet van het bedrijf.

Anno 2015 zijn 16.000 producten gecertificeerd met dit keurmerk. Om dit keurmerk te mogen dragen, moet een product aan de volgende eisen voldoen:

  • Geen Dierlijke Ingrediënten
    Er mag bij de fabricage en/of ontwikkeling van het product (en indien van toepassing de ingrediënten) geen gebruik gemaakt zijn of worden van welk dierlijk product, bijproduct of afgeleide hiervan dan ook.
Vegan Keurmerk
Vegankeurmerk.jpg
Hetzelfde plaatje, maar dan zonder steel en bloem
wordt gebruikt om producten die vegetarisch zijn aan te duiden.
Deze producten zijn in sommige gevallen toch veganistisch.
Organisatie Vegan Society
Locatie Europa
Website Website en Website
  • Proefdiervrij
    Er mag bij de fabricage en/of ontwikkeling van het product (en indien van toepassing de ingrediënten) geen gebruik gemaakt zijn of worden van dierproeven op initiatief van de fabrikant of namens de fabrikant of door partijen waar de fabrikant invloed op heeft.
  • Voorwaarden Genetisch Gemodificeerde Organismen
    Er mag bij de fabricage en/of ontwikkeling van genetisch gemodificeerde organismen geen gebruik gemaakt zijn of worden van dierlijke genen of substanties afgeleid van dieren. Op producten die aangeboden worden voor registratie die genetisch gemodificeerde organismen bevatten of kunnen bevatten moet dit aangegeven worden.
  • Keuken en Hygiëne Standaard
    Maaltijden die veganistisch zijn, moeten apart bereid worden ten opzichte van de niet-veganistische maaltijden. Oppervlakken en keukengerei moeten grondig gereinigd worden voordat het gebruikt mag worden om veganistisch mee te koken. Aan te bevelen is apart keukengerei te gebruiken. Wees bedacht op het risico van kruisbesmetting van niet-veganistische bronnen in uw keuken en neem alle redelijke en praktische stappen om dit te voorkomen.

In Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Veganisme vertegenwoordiger voor dit keurmerk. Zij begeleidt producenten bij het doen van een aanvraag voor het keurmerk.

Albert Heijn gebruikt het logo "V" voor producten die ze een "Verantwoorde keus" noemen. Dit betekent niet dat het product veganistisch is.

Externe links

V-label Vegan
V-label vegan rgb-238x300.png
Hetzelfde logo bestaat ook met Vegetarian in plaats van Vegan.
Organisatie Europese Vegetarische Unie
Locatie Europa
Website Website

V-Label Vegan

Het V-label is een keurmerk van de Europese Vegetarische Unie. Wanneer onder het keurmerk de toevoeging Vegan staat, is het product ook geschikt voor veganisten. Fabrikanten moeten om het keurmerk te kunnen krijgen alle ingrediënten overleggen ter controle. Ook moeten de fabrikanten toegang verlenen tot hun fabriek en de vegetariërsorganisatie op de hoogte stellen als de ingrediënten veranderen.

PETA Approved vegan
PETA-approved-vegan-logo 680.jpg
 
Organisatie PETA
Locatie USA-based
Website Website

PETA-Approved Vegan

  • Het logo PETA-Approved Vegan is een logo dat bedrijven gratis mogen plaatsen op en rond bepaalde producten. Daarvoor moeten ze wel een verklaring tekenen dat ze beloven het logo alleen te associëren met producten die veganistisch zijn. Daarmee bedoelt PETA in de verklaring: “geen van dieren afgeleide producten, inclusief maar niet gelimiteerd aan bont, leer, zijde, dons of wol."[1] Het logo wordt dus in goed vertrouwen gebruikt. De producten waarvoor dit logo gebruikt mag worden zijn kleding, accessoires, sport- en woonartikelen. Het mag niet gebruikt worden voor cosmetica en huishoudelijke producten zoals reinigingsmiddelen en levensmiddelen.







Leaping Bunny
LeapingBunny.jpg
 
Organisatie Cruelty Free International
Locatie Internationaal
Website Website

The leaping bunny

Het logo van The leaping bunny geeft aan dat het bedrijf in zijn geheel niet test op dieren. Dit keurmerk wordt uitgegeven door de organisatie Cruelty Free International. Ze hanteert een definitie van 'dier' die in overeenstemming is met Europese wetteksten. Die definiëren dieren als "levende niet-menselijke gewervelde dieren en levende koppotigen (Cephalopods). Dit omvat minder wezens dan wat biologen het dierenrijk (Animalia) noemen. Zo worden watervlooien (Daphniidae) door Cruelty Free International niet gezien als dieren en zijn testen met watervlooien toegestaan.

Externe link

Bron

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

  1. Statement of Assurance. PETA. Bekeken op 24 november 2015