Handelingen

Kinderen en veganisme

Uit Vegan Wiki

Kinderen kunnen net zo goed veganist zijn als volwassenen. De American Dietetic Association (ADA) stelt, “Een goed uitgebalanceerd veganistisch of lacto-ovo-vegetarisch voedingspatroon komt volledig tegemoet aan de voedingsbehoeften van baby’s, kinderen en opgroeiende jeugd en verzekert bovendien een normale groei”.[1] Kinderen hebben wel een andere behoefte aan voedingsstoffen waar rekening mee gehouden moet worden.

Aandachtspunten bij kinderen

Het RIVM deed onderzoek bij kinderen tussen 2 en 6 jaar oud die minder of geen dierlijke producten aten. Deze kinderen hadden een gezonder voedingspatroon door een vermindering van de verzadigde vetzuren met 9-26% en verhoging van de vezels in de voeding met 8-29%. Wel werd bij een deel van de kinderen (15%, 10% en 6% resp.) een te lage inname van thiamine, vitamine B12 en zink gemeten. Ouders met veganistische kinderen moeten in de gaten blijven houden dat hun kinderen deze stoffen voldoende uit andere voedingsbronnen krijgen.[2]

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het (voor alle aanstaande moeder) nodig om vitamine D- en foliumzuursupplementen te nemen. Verder moet er bij een plantaardige voeding extra gelet worden op het nemen van voldoende eiwit, ijzer, calcium, zink, vitamine B1 en Vitamine B2. Vitamine B12 moet dagelijks via verrijkte producten of een supplement genomen worden.

Voor een normale groei van de baby is voldoende gewichtstoename van de moeder een goede indicatie.

Na geboorte

Borstvoeding is het enige voedsel dat je kindje tijdens de eerste vier tot zes maanden nodig heeft. Moeders kunnen hun baby de borst geven zolang dat voor hen mogelijk is. Vegetarische en veganistische moeders die borstvoeding geven wordt aangeraden hun voeding dagelijks aan te vullen met B12-verrijkte producten of B12 supplementen, kelp (zeewier) voor het jodium en lijnzaadolie of gemalen lijnzaad voor de omega-3-vetzuren.

Als borstvoeding om wat voor reden niet mogelijk is of indien ze aangevuld moet worden, dan is zuigelingenmelk een optie. Er is plantaardige zuigelingenmelk verkrijgbaar en deze verzekert de normale groei en ontwikkeling van je baby. Gewone, niet aangepaste soja-, koe- of andere melk wordt afgeraden voor zeer jonge kinderen.

Een andere optie is het gebruik van een moedermelk van een donor. De meeste veganisten geven voorkeur aan moedermelk van een andere veganist. Bij het Moedermelk Netwerk mogen moeders die veganistisch eten donormelk delen. Het netwerk gaat er van uit dat veganistische moeders hun dieet voldoende suppleren, zodat de melk geen tekorten heeft (ze zouden hun eigen kind namelijk ook niet tekort doen). Overigens zijn er moeders die graag veganistische melk uitvragen omdat het ook hun leefstijl is. Bij de Moedermelkbank van het VUMC mogen veganisten echter geen donor zijn.[3]

Bij 6 maanden

Rond de leeftijd van zes maanden kan je jouw baby laten wennen aan vast voedsel. Ze hebben nood aan geconcentreerde energiebronnen. Vermijd waterig of vezelrijk voedsel omdat de baby dan al vol zit voor hij of zij genoeg energie binnen heeft. Kies voor kleine maar meerdere maaltijden per dag. Verstandig gebruik van vetten uit onder meer avocado’s, noot- en zaadpasta, olijf-, lijnzaad- of walnootolie zorgt voor broodnodige geconcentreerde en gezonde caloriebronnen. Gedroogde vruchten (geweekt in een beetje water en nadien gepureerd) hebben eveneens een hoge caloriewaarde – vele baby’s vinden ze bovendien lekker.

Bij 8 maanden

Wanneer je baby acht maanden is, kan je hem of haar voor het eerst laten kennismaken met eiwitrijk voedsel. Dat kunnen zeer gaargekookte granen en bonen zijn (quinoa, rijst, haver, erwtjes, linzen…) of gepureerde tofu. Als soja-allergie in de familie voor komt is het slim om te wachten met de introductie van soja tot de leeftijd van ongeveer een jaar. Van sojadrink zijn er speciale varianten voor kinderen vanaf 1 jaar (bijvoorbeeld Alpro Junior), die geschiktere voedingswaarden voor hen hebben dan reguliere sojamelk. Amandel-, hazelnoot-, of sesamzaadpasta’s zijn eveneens goede eiwitbronnen en zijn bovendien rijk aan calcium en zink. Groene bladgroenten – onmisbaar wegens hun rijkdom aan mineralen – kan je geven in de vorm van geconcentreerde groentesappen (gezeefd, want een teveel aan vezels overprikkelt de jonge darmpjes), in combinatie met sinaasappelsap om een betere opname van de mineralen te verzekeren. Aardappelen vormen sinds jaar en dag de basis voor groentepapjes, maar probeer ook eens wortels, rapen, zoete aardappel of pompoen. Ze bevatten meer voedingsstoffen per calorie. Je kan de groentepap verrijken door er eenvoudigweg wat lijnzaad-, hennepzaad- of walnootolie aan toe te voegen. Het voorziet je baby van essentiële omega-3-vetzuren.

Als je kind aan weinig zonlicht wordt blootgesteld (bijvoorbeeld in de winter) of een donkere huidskleur heeft is het nodig om hem of haar extra vitamine D en K te geven. Doe dit altijd in overleg met een kinderarts of diëtist.

Wil je meer weten over voeding voor je kind, of ervaringen met andere ouders uitwisselen? Kijk dan eens rond op het forum bij ‘veganisme in de praktijk’. Wil je een gesprek met een diëtist over de voeding van jou en jouw kind? Bekijk dan onze lijst met veganistische diëtisten of vindt een diëtist in de buurt via de Diëtisten Coöperatie Nederland.

Kritiek

In België ontstond ophef nadat de voorzitster van de Belgische Vereniging van Kinderartsen alarmerend melding maakte van een onvoldoende voeding bij een "extreem veganistisch dieet". Dit ondanks dat ze aangaf dat het uitzonderlijk was dat ondervoeding bij een veganistisch dieet voorkomt.[4] De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde geeft aan dat Nederlandse kinderartsen het beeld wat in België is geschetst niet herkennen. Ze waarschuwen wel om alert te zijn op individuele gevallen. Ook de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten liet desgevraagd aan NOS weten: "Nee, wij herkennen niet dat veel kinderen door veganistisch eten in het ziekenhuis komen".[5]

Zie ook

Externe links

Bronnen

  1. ADA – Position Paper on Vegetarian Diets, 2004
  2. (en) Temme, et. al. How may a shift towards a more sustainable food consumption pattern affect nutrient intakes of Dutch children?, Public Health Nutrition, Volume 18, Issue 13 / September 2015, pp 2468-2478.
  3. Meest gestelde vragen, vumc.nl
  4. Kinderartsen raden veganistisch dieet onder 16 jaar af. 21 augustus 2017
  5. Facebookbericht van de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten op 21 augustus 2017