Handelingen

Lijst van documentaires over veganisme

Uit Vegan Wiki

Iets aanpassen of doorgeven?
Lees hier hoe dat kan.

Dit is een lijst van documentaires over veganisme en het gebruik van dieren door mensen.

Titel Jaar IMDB score Trailer Verhaal
Aflevering Open Doors Series 1976 Op Youtube is een documentaire uit de oude doos over veganisme te bekijken. Het gaat om een deel van de “Open Door series”, een toen innovatief programma op de BBC over de Britse Vegan Society. Nu een historische blik op de veganisten uit de jaren ’70. Het is duidelijk dat er in die tijd al heel veel bekend was over de gevolgen van dierlijke producten voor gezondheid en dierenwelzijn en de inefficiënte omzetting van eiwitten.
Earthlings 2005 IMDB (8,7) Trailer Met verborgen camera's laat Earthlings beelden zien die nooit eerder vertoond zijn van de dagelijkse praktijk in de grootste industrieën in de wereld die voor hun winst volledig afhankelijk zijn van dieren.
Our daily bread 2005 IMDB (7,7) film, Trailer Een documentaire met beelden van de massale bewerking van ons voedsel. Een filmbeleving van hoge kwaliteit dat het publiek zijn eigen idee laat vormen.
Jill Phipps - The story of an animal rights activist 2005 IMDB Film Jill Phipps was een toegewijde Britse activist die doodgewalst werd in Warwickshire door een wagen vol met kalveren op transport via Coventry Airport naar het Europese vasteland. De bestuurder en de politie waren meer geïnteresseerd in het laten rijden van het convoy wagens, ondanks de protesten. Deze documentaire gaat over het levensverhaal van Jill, en haar aanhoudende gevecht voor de bevrijding van dieren.
Food Matters 2008 IMDB (7,7) Trailer Food Matters bekijkt hoe het voedsel dat we eten de gezondheid helpen of kwaad doen. Voedingskundigen natuurgeneeskundigen, doktoren en journalisten geven hun mening over onderwerpen als biologisch voedsel, voedselveiligheid en rauw eten.
Food Beware 2008 IMDB (6,6) Trailer Een documentaire rond de vraag waarom de volgende generatie minder gezond zal opgroeien.
Food inc. 2008 IMDB (7,9) Trailer
Meat the Truth 2008 IMDB (8,0) Trailer Meat the Truth is een spraakmakende documentaire die volgt op eerdere films over de klimaatopwarming. Hoewel deze eerdere films aandacht hebben gevraagd voor het klimaat, ontbreekt aan allen het volgende: dat de intensieve veehouderij een van de grootste vervuilers is. Meat the Truth laat zien dat deze boerderijen meer broeikasgassen uitstoten dan auto's treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar geteld.
Meat the truth (NL) 2008 IMDB (8,0) Trailer, Film Documentaire over de invloed van de intensieve veehouderij op de opwarming van de aarde.
The Cove 2009 IMDB (8,5) Trailer Bewapend met de laatste snufjes infiltreert een groep activisten samen met dolfijnentrainer Ric O'Barry een baai nabij Taiji in Japan om de schokkende beelden van dierenmisbruik en gevaar voor de menselijke gezondheid in beeld te brengen.
The End of the Line 2009 IMDB (7,6) Trailer Documentairemaker Rupert Murray bekijkt de verschrikkelijke effecten van overbevissing op de vispopulatie en houdt een pleidooi voor drastische veranderingen om de trend te keren.
Making the Connection 2010 IMDB (8,2) Film In Making the Connection vertellen Britten waarom ze veganist zijn geworden en welke voordelen een plantaardig dieet hen geeft.
Fat, Sick & Nearly Dead 2010 IMDB (7,6) Trailer Joe heeft overgewicht, is geladen met stereoïden en lijdt aan een auto-immuunziekte. Hij gaat de persoonlijke strijd aan om weer gezond te worden. De dokters kunnen hem niet helpen met medicijnen, dus doet hij het met wat hij nog heeft, zijn lichaam. Joe vervangt de junkfood voor een juicer en besluit om de volgende 60 dagen enkel vers fruit en groenten te eten.
Sea the truth (NL) 2010 IMDB (8,4) Trailer, film Documentaire over de conditie van onze zeeën en oceanen (o.a. overbevissing).
Vegucated 2011 IMDB (7,2) Trailer Drie nieuw-Yorkers proberen zes weken lang een vegan dieet en leren er van alles over.
Forks over knives 2011 IMDB (7,7) Trailer
Vis noch Vlees (VPRO, NL) 2011 Documentaire Zelfs voor mensen die beseffen dat de productie van vis en vlees schadelijk is voor het milieu en de consumptie schadelijk voor de gezondheid, is het vaak heel moeilijk om ermee te stoppen. Waarom zijn we zo verslingerd aan vis en vlees? Op zoek naar wat er voor nodig is om het roer om te gooien, biedt VPRO een verhelderende verkenning achter de schermen van de vis- en vleesindustrie én in het hoofd.
Sushi the global catch 2012 IMDB (6,6) Trailer
Speciesism - The Movie 2013 IMDB (8,4) Trailer Een jonge man onderzoekt de wereld van de bedrijfsboerderijen en ontdekt een groeiend politiek en intellectueel begin dat dieren als even belangrijk als mensen beschouwd.
Live and Let Live 2013 IMDB (7,8) Trailer Een documentaire die de relatie met dieren, de geschiedenis van het veganisme en de ethische, milieu en gezondheidsredenen bekijkt en zo uitlegt waarom mensen veganist worden. Van slager tot veganistische kok, van boer naar eigenaar van een sanctuary. Live and Let Live vertelt de verhalen van zes individuen die besloten om te stoppen met het consumeren van dierlijke producten om uiteenlopende redenen en toon de impact die de beslissing op hun leven heeft gehad.
Blackfish 2013 IMDB (8,1) Trailer Een documentaire die kennis verschaft over de controversiële gevangenschap van orka's en de gevaren voor zowel de mens als orka.
The Ghosts in our machine 2013 IMDB (8,3) Trailer Documentaire over fotografe Joanne McArthur die foto's maakt van hoe dieren worden gebruikt in de industrie. Ze vertelt over haar werk We Animals en hoe ze om gaat met alwat ze ziet en vastlegt.
Cowspiracy: The Sustainability Secret 2014 IMDB (8,4) Trailer Een documentaire over de druk van het gebruik van dieren voor vlees- en melkproductie op het milieu.
Fed up 2014 IMDB (7,7) Trailer Een onderzoek naar Amerika's obesitas epedemie en de rol van de voedselindustrie daarin.
Lucent 2014 IMDB (8,2) Film, Trailer Met handcamera's en verborgen camera's toon Lucent de donkere kant van de varkensindustrie in Australië: het geweld dat door de industrie als standaardpraktijken wordt gezien.
Unity 2015 IMDB (7,6) Trailer
PlantPure Nation 2015 IMDB (7,8) Trailer Een aantal mensen gaan 10 dagen vegan eten.
Racing Extinction 2015 IMDB (8,2) Trailer Een documentaire die undercover-activisten volgt die een door de mens veroorzaakte massa-uitsterving proberen te voorkomen.
One single planet 2015 Trailer, Film One single planet behandelt vier thema's die allen te maken hebben met de steeds schaarser wordende grondstoffen van de aarde. Elk thema kan je ook afzonderlijk goed bekijken en duren elk ongeveer een half uur.
VeganChallenge: de film 2015 Film Een maand helemaal zonder dierlijke producten, hoe doe je dat? De twee Nederlandse jongeren Friso en Sophia gaan de VeganChallenge uitdaging aan.
De topsporters van de melkindustrie (Zembla) 2015 - Kijk nu De koe is een 'topsporter' geworden, die tot het uiterste wordt gedreven. Maar wat zijn de consequenties voor de mens en milieu en hoe puur is onze zogeheten weidemelk?
Food Choices 2016 IMDB (7,3) Trailer Filmmaker Michal Siewierski gaat op zoek hoe we gezonder kunnen eten, leven en tegelijkertijd de wereld kunnen redden.
Vegan: Everyday Stories 2016 IMDB (8,5) Film Een portret van vier verschillende veganisten: een ultramarathon renner die ooit verslaafd was; een rancher die van zijn boerenbedrijf een vrijplaats voor veedieren maakte; de eigenaar van een foodtruck met plantaardige voedings; en een achtjarig meisje dat haar zeskoppige familie overtuigde om veganist te worden.
Unlocking the Cage 2016 IMDB (7,0) Trailer, Film Harvard Professor Steven Wise gaat deze discussie aan met de rechtbank om chimpansees te erkennen als personen.
Eating You Alive 2016 IMDB (8,7) Trailer Hoe voeding de oorzaak kan zijn van chronische ziekten en het veranderen van onze eetgewoonten onze leven stap voor stap kan redden.
Carnage 2017 IMDB (8,0) Trailer Een documentaire van Simon Amstell over de wereld in het jaar 2067 waarin iedereen veganist is en we terugkijken op de wreedheden van het consumeren van dieren.
What The Health 2017 IMDB (8,0) Trailer Filmmaker Kip Anderson gaat op een ontdekkingsreis naar de samenwerking tussen industrie, overheid, farmaceutische en gezondheidsorganisaties.
The Invisible Vegan 2017 Film, Trailer De film verkent complexe problemen rond de ongezonde dieetpatronen in de Afro-Amerikaanse gemeenschap en de gezondheidsmogelijkheden van een plantaardige leefstijl.
Land of Hope and Glory 2017 IMDB Film, Trailer De 'Britse Earthlings'. De verborgen waarheid achter de veehouderij in het Verenigd Koninkrijk. Ingesproken door Ed Winters.
Empathy 2017 IMDB (8,8) Trailer Ed wil een documentaire maken om te veranderen hoe dieren in onze maatschappij behandeld worden. Als onbekende in de wereld van dierenliefhebbers, realiseert hij zich dat hij dan eerst zichzelf moet overtuigen.
The Last Pig 2017 IMDB Trailer Wat het betekent om een inlevend wezen te zijn met de macht om te doden? De film volgt een varkensboer die voor de laatste keer zijn varkens laat slachten.
One Angry Vegan 2018 IMDB (9,2) Trailer Tal is een leider in een beweging die van Israël een van de meest vegan-vriendelijke landen maakte. Maar alles heeft een prijs. De documentaire laat de cruciale punten in de evolutie van de vegan beweging in Israël zien.
Dominion 2018 IMDB (9,3) Film, Trailer Dominion laat de verschillende manieren zien waarop dieren in Australië worden gebruikt en vraagt of de manier waarop we heersen over het dierenrijk wel moreel is?
The Undercover Pig 2018 Trailer Een onthulling van wat er gaande is achter de gesloten deuren van varkensboerderijen in Nederland. Volg de filmmaker die de verschrikkelijke en hartverscheurende realiteit ontdekt.
The Game Changers 2018 IMDB (9,3) Teaser De The Game Changers stelt de wereld voor aan topatleten, speciale operatie soldaten, visionaire wetenschappers, en cultuuriconen. Ieder met een missie om een seismische verandering te brengen in de manier waarop we eten en leven.
The End of Meat 2019 IMDB (7,0) Film, Trailer Hoe ziet de wereld eruit als niemand meer vlees eet? Interviews met filosofen, wetenschappers, kunstenaars en activisten die vertellen over hun progressieve ideeën over de rol van dieren in onze samenleving.
A prayer for compassion 2019 IMDB Trailer The film follows Thomas on a quest across America, that ultimately takes him to Morocco for the UN Climate Conference and throughout the Indian subcontinent to ask people of faith the question, "Can compassion grow to include all beings?"
The Big Fat Lie Film 2019 Film At age 58 Grant is rushed to hospital with a heart attack and is told he needs open heart surgery. This documentary tells his story of discovering how a whole food plant-based diet could turn his life around, and his journey to find out why government officials hadn’t warned him of the real dangers of fat. Grant also seeks interviews with New Zealand’s Heart Foundation, Cancer Society and major milk and beef companies.
The Animals Film 1981 IMDB (8.0) Film Trailer Undercoverbeelden die de uitbuiting en zinloze marteling laat zien van de wezens waarmee we onze planeet delen gedurende de jaren-80.

Korte documentaires

Titel Jaar Duur Link Verhaal
Meet your Meat 2002 IMDB (8,1) Kijk nu 12 minuten durende documentaire met acteur en activist Alec Baldwin die de waarheid achter de gewelddadigste uitvinding van de mensheid - de intensieve veehouderij - laat zien.
Becoming Vegan 2005 24 min. Kijk nu Een korte documentaire over de leefstijl van veganisten. Volg Rachael Lowes die twee weken lang veganistisch eet en een kijkje geeft hoe het is om van vleeseter naar veganist te gaan.
Farm to Fridge - The Truth Behind Meat Production 2011 12 min. Kijk nu Een ogenopenende ontdekking achter de gesloten deuren van de grootste kippen, varkens, zuivel en vis-bedrijven en slachterijen.
Making the Connection 2014 29 min. Kijk nu Een film van The Vegan Society wat een veganistisch dieet betekent
Promises 2017 5 min. kijk nu Jo-Anne McArthur neemt ons mee bij een onderzoek naar industrieel houden van kippen. Een dieper begrip voor de last die inspecteurs met zich mee dragen: de dieren achter laten.
Hogwood 2019 x min. Trailer In 2017 hebben onderzoekers VIVA undercover gewerkt in Hogwood, een varkenshouderij die aan Tesco leverde. In juli 2019 vond er een nieuw onderzoek plaats op dezelfde boerderij en gruwelijke dierenmishandeling heerst nog steeds zoals voorheen. Deze keer is gebleken dat landarbeiders varkens schoppen en slaan met metalen rijgewassen en handgereedschap.

Zie ook