Handelingen

Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Uit Vegan Wiki

NVV-logo.jpg

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), opgericht in 1978, is een ledenvereniging waarin Nederlandse veganisten verenigd zijn. Het statutaire doel van de NVV is de bevordering van een manier van leven, die geheel vrij is van exploitatie van dieren, en het bepleiten van een gezonde, geheel plantaardige voeding, ten voordele van mens, dier, plant en milieu. Ze bevordert de veganistische leefwijze door middel van bewustwording en het bieden van praktische handvatten. Bij aanvang van het jaar 2017 telde de NVV 2.100 leden.

Activiteiten

VEGAN110-cover.jpg

De NVV onderhoudt een nieuwsbrief, website, webshop met producten en een Facebookpagina. Verder belegt ze jaarlijks een algemene ledenvergadering. Tevens organiseert de vereniging twee keer per jaar de VeganChallenge, een gratis online programma waarbij deelnemers een maand lang proberen een veganistisch dieet te volgen. Daarnaast voert ze campagne met de actie 'Melk, je kan zonder!'. Verder onderhoudt ze het online platform Vegan Wiki met productinformatie en informatie over veganisme, en geeft ze het logo Vegan Friendly uit aan bedrijven die met hun aanbod bovengemiddeld rekening houden met veganisten. Ook is de vereniging vaak te vinden op evenementen zoals VeggieFair en VegFestNL. De NVV is ook het aanspreekpunt voor Nederlandse bedrijven die het vegan logo willen aanvragen voor hun producten.

Magazine

De NVV geeft het tijdschrift Vegan Magazine uit (eerder V) Het wordt per kwartaal uitgegeven en is ook voor niet-leden los verkrijgbaar, onder andere in natuurvoedingswinkels.

Geschiedenis

De NVV is voortgekomen uit de Veganistenkring, die op 8 september 1978 werd opgericht en de eerste Nederlandse organisatie op haar gebied was. Enige tijd later werd de naam veranderd in Vereniging Veganisten Organisatie. Sinds 1987 heeft de vereniging haar huidige naam. De vereniging is als zodanig tot stand gekomen in Arnhem, waar dan ook aanvankelijk het kantoor gevestigd was. Later hield de verenging kantoor in Utrecht, wat inmiddels is opgeheven.

Externe links

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.