Handelingen

Rookaroma

Uit Vegan Wiki

Rookaroma of rookcondensaat is een smaakmaker die een rokerige smaak aan gerechten geeft. Het bestaat uit gecondenseerde en gezuiverde rook. Het wordt onder andere gebruikt om worsten op smaak te brengen. Het is te koop bij delicatessenwinkels en sommige veganistische winkeltjes. Rookaroma is veganistisch.

Productie

Rookaroma wordt gemaakt van hout(zaagsel) zoals eikenhout. Het hout wordt verhit tot hoge temperaturen zonder dat er zuurstof bij kan komen (pyrolyseren). Vervolgens wordt de rookwolk gecondenseerd. De schadelijke gassen en vaste stoffen zoals PAK's, teer en kooldeeltjes worden er uitgefilterd. Deze stoffen worden als brandstof terug in het pyrolyseproces gestuurd. Van dit gezuiverde condensaat kan vervolgens vloeibare rook gemaakt worden. Voor de productie van rookaroma hoeven geen dieren gebruikt te worden. Het is dus in principe veganistisch.

PAK's

Tijdens de productie worden de PAK's, de kanker zouden kunnen veroorzaken, uit het rookaroma verwijderd. Uit onderzoek door de Consumentengids in 2010 werd daarom in rookworsten die gerookt waren of met rookaroma bereidt waren geen aantoonbare hoeveelheid pak's of teer gevonden. Pak's komen in de praktijk voor in verbrand voedsel, zoals gebeurt bij het barbecueën, en veel minder in rook.[1]

Producten

Naam Merk Veganistisch? Te koop bij?
Liquid Smoke Hickory Mex-Al ZWV Webwinkels Veggiedeli en Plantaardigheidjes

Verkooppunten

De onderstaande lijst bestaat uit winkels die rookaroma verkopen.

Naam
Eichholz (Amsterdam)
Heavenly Cupcakes (Nieuwe Binnenweg, Rotterdam)
Bogatyr (Hoogstraat, Rotterdam)

De onderstaande lijst bestaat uit webwinkels die rookaroma verkopen.

Naam
Veggiedeli
Veggie 4U
Russischewinkel.nl

Externe link

Bron

  1. Loethe Olthuis, Worst wezen. Volkskrant, 27 februari 2013