Handelingen

Tatoeage inkt

Uit Vegan Wiki

Welke tattoo je ook kiest, je kan ervoor kiezen om je te laten tatoeëren met vegan inkt. Nu denk je misschien: is tattoo inkt normaal gesproken niet vegan dan? Nee, niet altijd!

Waarom is niet alle inkt vegan?

Omdat ik zelf absoluut geen kenner ben, citeer ik hieronder “Veganista.” Als je op de link klikt, kom je bij het oorspronkelijke artikel.

“Tatoeage-inkt bevat vaak naast pigmenten en metalen ook dierlijke glycerol. Ik bespaar je de chemische details, maar glycerol wordt gewonnen door hydrolyse (splitsing van chemische stoffen door toevoeging van water) van onder andere dierlijk vet of olie. Deze kan overigens ook van plantaardige oorsprong zijn. Waar bijna altijd dierlijke bestanddelen in worden gebruikt is de zwarte inkt, de meest gebruikte ‘kleur’ dus. Hiervoor worden vooral verbrande dierlijke botten gebruikt. Niet bepaald veganistisch dus.” – Veganista.

Er zijn wel degelijk inktmerken die helemaal veganistisch en dierproefvrij (crueltyfree dus) zijn. Een lijst van vegan merken tattoo-inkt vind je hier.

Waar kan je vegan tattoos laten zetten?

Na rondvragen op Facebook en Twitter kregen we de volgende namen en adressen door als zeker-weten-vegan-tattooartists en tattoo-artists die bereid zijn om vegan inkt te gebruiken: Toryumon Tattoo in Gent, Koko Loko in Dordrecht, Candy Cane, Desperado Tattoo, Dragon Tattoo in Eindhoven en Cindy Frey (België.)

Nazorg

Op Facebook werden we door lezer Kurt ‘gewaarschuwd’ voor het feit dat veel nazorg zalfjes verkocht worden als ‘vegan,’ maar dat niet blijken te zijn. Kurt adviseert Ohana Organics als aftercare. Wendy, een oud studiegenootje van me, geeft het advies om Sebamed of Calendula-zalf te gebruiken. We weten niet zeker of deze middelen veganistisch zijn. Volgens Kurt en Wendy is het belangrijk om je tattoo niet te ‘verstikken,’ wat met bijvoorbeeld vaseline (wat heel veel aangeraden werd en nog steeds ook wel wordt) gebeurt.

Van mijn studenten kreeg ik nog de volgende tips: Vegan Tat2butt’r via alloverpiercings.nl. Deze webshop verkoopt overigens ook verschillende vegan aftercare producten voor piercings! Een ander vegan merk dat erg goed bekend staat is ‘Hustle Butter Deluxe,’ maar helaas is daar vrij lastig aan te komen in Nederland.

Bron: http://www.degroenemeisjes.nl/tattoos-for-veggies