Handelingen

Thee

Uit Vegan Wiki

Thee is meestal veganistisch. Thee dat honing bevat is niet veganistisch.

Honing

Omdat honing een goede naam heeft, zetten de meeste merken de aanwezigheid van honing duidelijk op de verpakking. Soms bevat thee "aroma", waarin honing verborgen kan zijn. Op de ingrediëntendeclaratie staat bijvoorbeeld "honingaroma". Honingaroma bevat niet altijd honing. Honingaroma kan op zowel synthetische wijze als natuurlijke wijze geproduceerd worden.[1]

Producten

 • Vegan Keurmerk
 • V-Label Vegan: V-Label Keurmerk met toevoeging Vegan
 • VFV: Volgens Fabrikant Veganistisch — Producent adverteert het product als geschikt voor veganisten
 • PGV: Product Garantie Verklaring — Producent verklaart dat het product geschikt is voor veganisten
 • ZWV: Zeer Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen uitgesloten.
 • WV: Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen niet uitgesloten.
 • MV: Mogelijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen, aroma of E-nummer niet uitgesloten
 • VRV: Volgens Retailer Veganistisch - Een bedrijf verkoopt het als veganistisch
 • ZN: Zelf Nagevraagd — Volgens anderen veganistisch

Zie ook: Is het echt veganistisch?

Naam Producent Veganistisch? Te koop bij
Alle smaken behalve die in de 'niet veganistisch' lijst hieronder staan G'woon ZN[2] Hoogvliet, Spar, Vomar, C1000
Nachtrust thee Jacob Hooy ZN[3]
Bancha Tea Geroosterd (los) Lima ZN
Green Bancha Tea (Los) Lima ZN
Kukicha Tea (Twijgjes) Lima ZN
Mu (Builtjes) Lima ZN
Mu (Kruidenthee) Lima ZN
Oolong Tea (Los) Lima ZN
Sencha Green Tea (Los) Lima ZN
Alle theezakjes Lipton ZN[4] A-merksupermarkten
Alle theesoorten behalve die in de 'niet veganistisch' lijst hieronder staan Pickwick ZN[5] Supermarkten
Alle thee Sauer Kruiden VFV Webwinkels

Niet veganistisch

Naam Producent Reden
Rooibos met spicy gember & de smaak van honing Fairtrade Honingaroma bevat honing [6]
G’woon Rooibos honing G'woon Bevat honing[2]
G’woon Rooibos mix G'woon Bevat honing[2]
G’woon slow tea Rooibos G'woon Bevat honing[2]
Pickwick Kamille Honing (voorheen Pickwick Ontspanning) Pickwick Bevat honing[5]
Pickwick Rooibos Honing Pickwick Bevat honing[5]
Pickwick Even...Opfleuren Pickwick Bevat honing in het aroma[5]
Pickwick Keelverzachtend Pickwick Bevat honing[5]
Pickwick Energie Pickwick Bevat honing in het aroma[5]
Rooibos met honingsmaak Spar Honingaroma bevat honing[7]

Zie ook

Bron

 1. E-mailreactie van Frutoria op 10 juli 2017: "Daar zit geen echte honing in, deze is wel synthetisch, maar Natuurlijke variant is eventueel ook mogelijk." in een vraag over het product honey flavor liquid op hun website
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 E-mail van G'woon klantenservice op 24 augustus 2019: "U gaf aan dat u wilt weten of g’woon thee geschikt is voor veganisten.  Met uitzondering van de g’woon Rooibos honing, g’woon Rooibos mix en de g’woon slow tea Rooibos is de thee veganistisch. In deze drie producten zit honing verwerkt."
 3. Jacob Hooy bevestigt dat he honingaromagranulaat geschikt is voor veganisten. Bevestiging is op 3 juli 2017 per e-mail gestuurd naar Vegan Wiki.
 4. Facebookmessengerreactie van Lipton klantenservice op 15 augustus 2019: "In de Lipton warme thee varianten worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt, ook niet voor de aroma's." En Facebookmessengerreactie van Lipton klantenservice op 20 augustus 2019: "Elke variant van Cold Infuse is geschikt voor veganisten. Het bevat dus geen dierlijke ingrediënten."
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 Facebookmessengerreactie van Pickwick klantenservice op 20 augustus 2019: "De meeste Pickwick varianten zijn geschikt voor veganisten, de enige varianten die dit niet zijn, zijn: Pickwick Kamille Honing (voorheen Pickwick Ontspanning), Pickwick Rooibos Honing, Pickwick Even...Opfleuren en tenslotte de varianten Pickwick Keelverzachtend en Energie, echter die twee zijn inmiddels uit het assortiment, maar mocht je ze nog tegenkomen in de supermarkt, dan weet je in ieder geval dat die ook niet geschikt zijn."
 6. E-mailreactie van Quality Specialist Food van Fair Trade Original op 6 december 2016: "Het honing aroma is voor een deel afkomstig van honing, daarmee is de thee dus niet geschikt voor veganisten."
 7. Reactie via Messenger van Spar op 14 augustus 2017: "De leverancier heeft ons laten weten dat de thee een natuurlijk honingaroma bevat. Dit houdt in dat er 95% van de aromasmaak uit honing moet komen."