Handelingen

Vegan Wiki

Helpen

Uit Vegan Wiki

De Vegan Wiki is bedoeld voor én door veganisten, iedere veganist mag bijdragen aan de Vegan Wiki.
Als je producten kent die nog niet op de Vegan Wiki staan, of verkooppunten of andere aanvullende informatie hebt, mag je dit zelf erop zetten. Hoe meer mensen helpen, hoe completer de overzichten worden, en hoe makkelijker en aantrekkelijker veganisme wordt.
Het is wel handig als je probeert zo secuur mogelijk te zijn, zodat er zo weinig mogelijk foute informatie op de wiki komt te staan. Op deze pagina staan richtlijnen hiervoor, en uitleg over hoe je op de Vegan Wiki kan schrijven.


Als je geen tijd/zin hebt om dit te lezen:
Als je snel iets op de Vegan Wiki wil zetten en geen zin hebt om onderstaande informatie te lezen, of het gelezen hebt maar het om een of andere reden te ingewikkeld vindt, of niet zeker weet of een product veganistisch is, kan je ook je producten op deze pagina zetten: http://wiki.veganisme.org/index.php/Nieuwe_producten_voor_op_de_wiki
Op die pagina maakt het niet uit als je niet weet hoe het werkt, als een product niet veganistisch blijkt te gaan of als er iets fout gaat.
Iemand anders kan dan de producten die je erop hebt gezet verder verwerken en op de juiste plek zetten.


Richtlijnen om foute informatie te voorkomen:

Controleer of de ingrediënten echt veganistisch zijn.

 • Naast ingrediënten waarvan je meteen begrijpt dat het dierlijk is, zoals vlees, vis, zuivel, ei en honing, bestaan er ook allerlei "verborgen" dierlijke ingrediënten. Bij deze stoffen is in de naam niet direct te herkennen dat het (mogelijk) dierlijk is, en sommige (beginnende) veganisten weten dan ook niet dat deze stoffen (mogelijk) niet veganistisch zijn. Denk aan e-nummers en namen als propolis, isinglass, koninginnegelei, cholecalciferol, etc.
  Controleer op de pagina Is dit ingrediënt veganistisch of niet? of de ingrediënten van het product veganistisch zijn. Als een ingrediënt niet genoemd wordt en je weet niet helemaal zeker of het altijd veganistisch is, zoek dan zelf op internet informatie hierover. Als je twijfelt of een ingrediënt altijd veganistisch is of ook soms dierlijk zou kunnen zijn, kan je het beter als "mogelijk veganistisch" beschouwen dan als veganistisch, én het ingrediënt vermelden.
 • Gebruik het e-nummerkaartje van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Er zijn allerlei andere websites die aangeven welke e-nummers veganistisch zijn en welke niet, maar veel ervan zijn incompleet, bevatten fouten of gebruiken een verkeerde definitie van veganisme.
 • Van producten die ingrediënten bevatten die zowel plantaardig als dierlijk kunnen zijn (zoals allerlei e-nummers), kan je bij de fabrikant navragen of het ingrediënt in dit geval plantaardig of dierlijk is (zie Productinformatie opvragen voor tips). Als je daar geen zin in hebt, mag je het ook in de Vegan Wiki zetten zonder het na te vragen. Het mag in de categorie "Veganistische Producten", zolang er (M V) achter staat (en liefst ook over welke ingrediënten het gaat); het kan dan later door iemand nagevraagd worden bij de fabrikant.
 • Producten die sporen van dierlijke ingrediënten kunnen bevatten, mogen in de Vegan Wiki staan, omdat een (groot?) deel van de veganisten deze producten wel als veganistisch beschouwt. Je kan het eventueel als extra informatie bij het product erbij zetten als het bepaalde sporen kan bevatten.


Wanneer je niet zeker weet of een product veganistisch is, kan je het zetten onder het kopje "Misschien veganistisch".
De meeste Wiki-pagina's zijn verdeeld in een onderdeel "Veganistische producten" en een onderdeel "Misschien veganistisch. Genoemd op het forum, of door andere bronnen, als mogelijk veganistisch. Moet nog worden uitgezocht." In het tweede onderdeel kan je dus producten neerzetten waarvan je het niet zeker weet, dan is het niet zo erg als het toch niet veganistisch blijkt te zijn. Als je wel de ingrediënten weet, maar niet zeker weet of deze veganistisch zijn, kan je hier ook de ingrediënten erachter schrijven, of een foto van de ingrediënten op internet plaatsen en hier een link naar de foto plaatsen, dan kan iemand anders op basis van de ingrediënten bepalen of het veganistisch is of niet.


Vermeld waar je het op baseert dat het product of merk (mogelijk) veganistisch is.
Dit kan je tussen haakjes achter het product schrijven. Er zijn hier verschillende afkortingen voor:

 • Vegan Keurmerk: Het product draagt het keurmerk van de Vegan Society (het woord vegan met een zonnebloemetje) en is dus gegarandeerd veganistisch.
 • VFV: Op de verpakking of op de website van het merk staat door de fabrikant aangegeven dat het product veganistisch is.
 • WV: Het product bevat geen dierlijke ingrediënten (maar het kan zijn dat er wel dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt).
 • M V: Het product bevat geen ingrediënten die zeker dierlijk zijn, maar wel ingrediënten die mogelijk dierlijk zijn (en het kan zijn dat er dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt).
 • ZN: Je hebt het bij de klantenservice van het merk/fabrikant nagevraagd en die antwoordde dat het product veganistisch is of dat de nagevraagde ingrediënten plantaardig zijn.

Lees eerst even de pagina Is het echt veganistisch?, hierin staat uitgebreider uitgelegd wat deze afkortingen precies betekenen, en wanneer je welke moet gebruiken. Als je product niet onder een van deze categoriën valt, kan je zelf tussen haakjes erachter schrijven waar je het op baseert.


Controleer je tekst voor je het plaatst.
Met de knop 'Bewerking ter controle bekijken' kan je controleren of je geen typ- of opmaakfouten hebt gemaakt, en of het product in de juiste categorie staat.


Als een product dat in de Vegan Wiki staat, toch niet veganistisch blijkt te zijn, streep het dan door ipv. het te verwijderen.
Doorstrepen is handiger dan weghalen, het voorkomt dat anderen die denken dat het wel veganistisch is, het er opnieuw op gaan zetten. Je kan er kort bijzetten waarom het niet veganistisch is. Uitgebreide informatie, en discussie over of het wel of niet veganistisch is, kan beter bij het tabblad Overleg.


Hoe kan ik op de Vegan Wiki schrijven?

Om op de Vegan Wiki te kunnen schrijven, moet je je eerst registreren. Dat kan hier.
Je moet ingelogd zijn om op de Vegan Wiki te kunnen schrijven. Inloggen kan door rechtsboven de pagina op Aanmelden te klikken.
Als je ingelogd bent, kan je naar de pagina gaan waar je iets op wil schrijven, en bovenaan op het tabblad Bewerken klikken. Als je de informatie hebt ingevuld, kan je onderaan de bladzijde de knop Bewerking ter controle bekijken aanklikken, om te kijken of je geen typfouten of opmaakfouten hebt gemaakt. Als het naar wens is, kan je onderaan de pagina op de knop Pagina opslaan klikken. Als het nog niet naar wens is, kan je het net zo vaak bewerken en ter controle bekijken tot het wel goed is, en dan op Pagina opslaan klikken. Ook staat er onderaan de pagina de knop Wijzigingen bekijken, hierin krijg je een overzichtje van welke dingen je hebt aangepast, daar kan je zien of je niet per ongeluk andere tekst verwijderd hebt, en het is handig voor wanneer je een heleboel producten/informatie hebt toegevoegd, en niet meer weet welke dingen dat waren.


Op de pagina Opmaak Voorbeeld kan je zien welke structuur en opmaak er meestal gebruikt worden op de Vegan Wiki, hoe je bijvoorbeeld (WV) ergens achter schrijft of vierkantjes voor een product kan zetten. Als je op deze pagina op Bewerken klikt, kan je de tekst of codes kopiëren die je wil gebruiken.
Als je een opmaak wil gebruiken die hier niet uitgelegd staat, kan je het opzoeken op de pagina Opmaakcodes.
Als je dingen wil uitproberen, kan dat op de pagina Testhoek.


Als je producten weet die op de Vegan Wiki kunnen, maar het er niet zelf op wil/kan/durft te zetten, kan je het ook in dit topic op het forum schrijven, of op de pagina Verzamelplek nieuwe producten en informatie zetten. Dan kan iemand anders het op de juiste bladzijde van de wiki zetten.
Als het niet lukt om te schrijven op de Vegan Wiki, of je andere vragen hebt, kan dat op dit topic op het forum.

Zie ook