Handelingen

Voedingsstoffen

Uit Vegan Wiki

Vitamins-26622 1280.png

Voedingstoffen zijn de stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Veganisten doen er daarom goed aan om kennis te nemen van hoe een gezond gevarieerd veganistisch voedingspatroon eruit ziet. Een goed gevarieerd veganistisch dieet bevat, met uitzondering van Vitamine B12 alle voedingsstoffen. Veganisten hebben in principe enkel suppletie nodig voor Vitamine B12. Veel veganisten kiezen ook voor omega 3-supplementen uit plantaardige bron. De meeste Nederlanders hebben een tekort aan Vitamine D, wat eveneens aan te raden is om te suppleren. Multivitamines bevatten vaak ongezond veel vitamine B6 en A, of te weinig vitamine B12 en D, waardoor deze vaak geen goede keuze zijn.

Inname

De inname van voedingsstoffen gebeurt hoofdzakelijk via voeding en kan aangevuld worden via suppletie. Planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met de uitzondering van Vitamine B12. Deze vitamine moeten veganisten via suppletie binnenkrijgen.

Een dieet dat voldoende van de benodigde voedingsstoffen levert, is gezond. Een veganistisch dieet is doorgaans rijker aan magnesium, foliumzuur, de vitaminen C en E, en IJzer.[1] Maar is doorgaans armer aan proteïnen, vitamine B12,[2][3], omega 3-vetzuren, vitamine D, en calcium.[1] Dit houdt niet in dat er sprake is van een tekort. Een onevenwichtig veganistisch voedingspatroon kan tekortschieten in de voorziening van diverse belangrijke voedingsstoffen, maar een gevarieerd veganistisch dieet, met de juiste suppletie, is gezond. Naast deze voedingsstoffen is bij een klein deel veganisten ook een tekort aan IJzer of zink gemeten.[2][3]

De diëtiste Ginny Messina heeft een veganistische schijf van vijf samengesteld om aan te geven waaruit een gevarieerd veganistisch dieet bestaat. De inname van voedingsstoffen via voeding kan bijgehouden worden met een digitaal dagboek, zoals met de Eetmeter van het Voedingscentrum of het Engelse Cron-o-Meter. Wanneer er een onvoldoende aan voedingsstoffen blijkt, kan het voedingspatroon aangepast worden. Eventueel met verrijkte producten of supplementen.

Mensen die zich niet goed voelen op een veganistisch dieet kunnen het beste hun bloedwaarden laten testen om te zien of ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit kan via de huisarts.

Zie ook

Externe link

Bronnen

  1. 1,0 1,1 Alissa EM, Ferns GA. Functional foods and nutraceuticals in the primary prevention of cardiovascular diseases. In: journal of nutrition and metabolism. 2012. PMID 22570771.
  2. 2,0 2,1 Clarys P, Deliens T, Huybrechts I, Deriemaeker P, et al.}} Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet. Nutrients. 2014;6(3):1318–32. PMID 24667136. Dit is een open access artikel, beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding (CC BY; versie 3.0).
  3. 3,0 3,1 Craig WJ. Health effects of vegan diets. American Journal of Clinical Nutrition. 2009 May;89(5):1627S–1633S. PMID 19279075. Dit artikel is door de uitgever gratis toegankelijk gemaakt.