Handelingen

Beginnende veganist

Uit Vegan Wiki

Versie door Timelezz (overleg | bijdragen) op 13 sep 2015 om 16:41 (Nieuwe pagina)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Je bent net veganist geworden of wil het worden. Waar begin je?

Community

De meeste vegans vinden veel steun in een gemeenschap. Op Facebook zijn veel vegans te vinden. Een groep waar ruim 3.500 vegans bij zijn aangemeld is Vegan Nederland. De groep is speciaal bedoeld om beginnende vegans op weg te helpen, en elkaar te steunen. Je kan daar al je vragen stellen, of gewoon even je verhaal kwijt.

Veganisten kan je ook ontmoeten op evenementen. In de Facebookgroep VeganEvents worden aankomende evenementen bijgehouden.

Er zijn ook lokale groepen waarbij je je kan aansluiten en gebruik maken van de kennis van andere veganisten. Zo weet je snel waar je een bepaald product kan halen. Voorbeelden zijn Vegan Amsterdam, Vegan Rotterdam, Vegan Den Haag. Gebruik de zoekmachine van Facebook om een lokale groep bij jou in de buurt te vinden. Vegan Amsterdam heeft zelfs een actieve Facebookpagina: "Vegan Amsterdam".

Gezond veganistisch eten

Een veganistisch dieet is gezond als je maar voldoende van alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit betekent dat je veelzijdig moet eten. Een goede start is het bekijken van de veganistische schijf van vijf van dietiste Ginny Messina. Je kan je inname bijhouden met de website Cron-o-Meter om te zien of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. De enige voedingsstof waar veganisten niet aan kunnen komen is Vitamine B12. Suppletie met Vitamine B12 wordt sterk aangeraden om de gevolgen van een tekort te voorkomen. Zie hier hoe je kan supplementeren. Het kan verstandig zijn om eens in de zoveel tijd je bloed te laten testen om te zien of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Waar kan ik uiteten?

Met de website Happy Cow kan je zoeken naar eetgelegenheden in de buurt die veganistische menu's serveren. Happy Cow heeft ook een app die je kan installeren op je telefoon, om altijd te weten waar je veganistisch kan eten, waar je ook bent.

E-nummers

Er zijn verschillende apps die een handig overzicht geven welk E-nummers van dierlijke oorsprong zijn. Installeer deze op je telefoon. Ben je liever niet afhankelijk van je telefoon, print dan het E-nummerkaartje van de NVV uit en stop hem in je portemonnee.

Hoe kan ik anderen ook vegan maken?

Twee keer per jaar is er de Vegan Challenge waarbij mensen een maand lang het veganistische dieet uitproberen. Je kan geïntereseerde vrienden uitnodigen om daar ook aan mee te doen. Als je wil weten hoe je effectief activisme kan bedrijven, dan is Vegan strategist een interessante website.