Handelingen

Sophia-vereniging: verschil tussen versies

Uit Vegan Wiki

(Art. aangem.)
 
k
Regel 15: Regel 15:
 
== Externe link ==
 
== Externe link ==
 
* [http://www.sophia-vereeniging.nl/ Sophia-Vereeniging]
 
* [http://www.sophia-vereeniging.nl/ Sophia-Vereeniging]
 +
[[Categorie:Bedrijf]]

Versie van 28 nov 2016 om 02:23

De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren is één van de oudste dierenbeschermingsorganisaties in Nederland.

De vereniging werd gesticht in 1867 door de lijfarts van Koningin Sophie van Württemberg, de eerste echtgenote van Willem III der Nederlanden. Sophie was beschermvrouwe van de organisatie, die ook naar haar werd vernoemd. Tijdens de Watersnood van 1953 in 1953 kreeg de Sophia-Vereeniging nationale bekendheid toen de organisatie veel dieren van de verdrinkingsdood redde.

De aandacht van de Sophia-Vereeniging gaat van oudsher uit naar gezelschapsdieren en stadsdieren, maar de vereniging behartigde hierna ook de belangen van dieren in de bio-industrie, proefdieren en circusdieren. Tegenwoordig is ze gericht op enkel huisdieren.

De organisatie pleit voor de invoering van een identificatie- en registratieplicht voor alle honden en katten, en voert campagne tegen de plannen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren af te schaffen.

Een ander initiatief van de Sophia-Vereeniging is de Kattenbond, dat zich onder meer op malafide kattenhandel en het zwerfkattenprobleem richt. Ook biedt ze een cursus EHBO voor dieren en online spreekuren voor huisdieren.

Zie ook

Externe link