Handelingen

Tandpasta: verschil tussen versies

Uit Vegan Wiki

k (Producten)
k (Niet-veganistisch)
Regel 168: Regel 168:
 
|-
 
|-
 
! Naam !! Producent !! Reden
 
! Naam !! Producent !! Reden
|-
+
|- style="background:red; color:white"
 
|Saline tandpasta
 
|Saline tandpasta
 
|Weleda
 
|Weleda
 
|Bevat lactose
 
|Bevat lactose
|-
+
|- style="background:red; color:white"
 
| Alle tandpasta's || Zendium || Melk- en ei-eiwitten<ref>E-mailreactie van Zendium consumentenservice op 22 november 2016, bekend bij de NVV: "Zij [de verantwoordelijke afdeling] geven aan dat Zendium tandpasta’s melk- en ei-eiwitten bevatten... Zendium heeft geen tandpasta’s waarvan de ingrediënten (eiwitten) niet afkomstig zijn van dieren.</ref><br><small>(ziet niet af van verplichte dierproeven)</small><ref>E-mailreactie van Zendium consumentenservice op 15 november 2016, bekend bij de NVV: "In gevallen waarin testen wettelijk verplicht zijn of momenteel onvermijdelijk zijn, trachten wij het aantal gebruikte proefdieren tot een minimum te beperken."</ref>
 
| Alle tandpasta's || Zendium || Melk- en ei-eiwitten<ref>E-mailreactie van Zendium consumentenservice op 22 november 2016, bekend bij de NVV: "Zij [de verantwoordelijke afdeling] geven aan dat Zendium tandpasta’s melk- en ei-eiwitten bevatten... Zendium heeft geen tandpasta’s waarvan de ingrediënten (eiwitten) niet afkomstig zijn van dieren.</ref><br><small>(ziet niet af van verplichte dierproeven)</small><ref>E-mailreactie van Zendium consumentenservice op 15 november 2016, bekend bij de NVV: "In gevallen waarin testen wettelijk verplicht zijn of momenteel onvermijdelijk zijn, trachten wij het aantal gebruikte proefdieren tot een minimum te beperken."</ref>
 
|}
 
|}

Versie van 10 jul 2019 om 12:03

Tandpasta en mondverzorgingsproducten.

Tandpasta met of zonder fluoride?

Fluoride werkt ontzettend goed tegen tandgaatjes en caries. De fluoride gaat in de tanden zitten en beschermt de tanden van binnenuit tegen bacteriën. Het nadeel van fluoride is dat het in grote hoeveelheden neurotoxisch is. Daarom moet je tandpasta niet doorslikken maar uitspuwen. De dosis die je binnenkrijgt tijdens het poetsen is verwaarloosbaar. Maar de baten voor je tanden zijn vele malen groter dan het nadeel. Een tandpasta zonder fluoride haalt enkel de bacteriën van je tanden, maar beschermt niet gedurende de dag. Tandpasta zelf maken is riskant, want vaak is het goedje te ruw/zanderig waardoor je de glazuurlaag tijdens het poetsen van je tanden schrobt.

Producten

 • Vegan Keurmerk
 • V-Label Vegan: V-Label Keurmerk met toevoeging Vegan
 • VFV: Volgens Fabrikant Veganistisch — Producent adverteert het product als geschikt voor veganisten
 • PGV: Product Garantie Verklaring — Producent verklaart dat het product geschikt is voor veganisten
 • ZWV: Zeer Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen uitgesloten.
 • WV: Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen niet uitgesloten.
 • MV: Mogelijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen, aroma of E-nummer niet uitgesloten
 • VRV: Volgens Retailer Veganistisch - Een bedrijf verkoopt het als veganistisch
 • ZN: Zelf Nagevraagd — Volgens anderen veganistisch

Zie ook: Is het echt veganistisch?

Naam Merk Veganistisch? Te koop bij.
Alle tandpasta's Etos PGV[1] Etos
Alle tandpasta's Colgate PGV[2](ziet niet af van verplichte dierproeven)
Alle tandpasta's Parodontax PGV Parodontax is oa. te koop bij biologische winkels, diverse supermarkten (bijvoorbeeld Albert Heijn) en webwinkel bol.com.
Alle tandpasta's Prodent PGV[3]
(ziet niet af van verplichte dierproeven)[4]
Diverse supermarkten.

Splat Tandpastas | De backwood is vegan en dierproef vrij. | VFV

Kindertandpasta Neobio VFV Ekoplaza
Tandpasta fluoride salie Neobio VFV Ekoplaza
Tandpasta fluoridevrij Neobio VFV Ekoplaza
Tandpasta Alviana De meeste producten zijn veganistisch (VFV) en dragen het Vegan Keurmerk, zie hier welke. Alviana-tandpasta is oa. te koop bij webwinkel Natuurlijkbetaalbaar.
Auromere Kräuter-Mundöl Apeiron VFV Apeiron-mondverzorgingsproducten zijn oa. te koop bij webwinkels BigGreen Smile.nl, DAdrogistonline.nl, Agora en veel andere webwinkels.
Auromere Kräuter-Mundspray Apeiron VFV Apeiron-mondverzorgingsproducten zijn oa. te koop bij webwinkels BigGreen Smile.nl, DAdrogistonline.nl, Agora en veel andere webwinkels.
Auromere Kräuter-Mundspülung Sensitiv Apeiron VFV Apeiron-mondverzorgingsproducten zijn oa. te koop bij webwinkels BigGreen Smile.nl, DAdrogistonline.nl, Agora en veel andere webwinkels.
Auromere Kräuter-Mundwasser Konzentrat Apeiron VFV Apeiron-mondverzorgingsproducten zijn oa. te koop bij webwinkels BigGreen Smile.nl, DAdrogistonline.nl, Agora en veel andere webwinkels.
Auromere Kräuter-Zahncreme Apeiron VFV Apeiron-mondverzorgingsproducten zijn oa. te koop bij webwinkels BigGreen Smile.nl, DAdrogistonline.nl, Agora en veel andere webwinkels.
Tandpasta classic Ayurdent PGV
Tandpasta mild Ayurdent PGV
Aloë Vera tandpasta's whitening en sensitive Cruydhof PGV
Dr.Hauschka Med Kinder Tandgel Sinaasappel Dr. Hauschka ZN, zie hier meer informatie Dr. Hauschka is oa. te koop bij drogisterijen, Ekoplaza en andere biologische/natuurwinkels, zie hier verkooppunten in jouw buurt.
Dr.Hauschka Med Zout Sensitief Dr. Hauschka ZN, zie hier meer informatie Dr. Hauschka is oa. te koop bij drogisterijen, Ekoplaza en andere biologische/natuurwinkels, zie hier verkooppunten in jouw buurt.
Tandpasta: Aloe Vera Toothpaste Dr. Organic ZN. Het staat op de verpakking aangegeven als het veganistisch is. Bij de klantenservice is ook een lijst te krijgen met veganistische producten. Dr. Organic tandpasta is oa. te koop bij De Tuinen (winkelketen en webwinkel).
Pomegranate Toothpaste Dr. Organic ZN. Het staat op de verpakking aangegeven als het veganistisch is. Bij de klantenservice is ook een lijst te krijgen met veganistische producten. Dr. Organic tandpasta is oa. te koop bij De Tuinen (winkelketen en webwinkel).
Tea Tree Toothpaste Dr. Organic ZN. Het staat op de verpakking aangegeven als het veganistisch is. Bij de klantenservice is ook een lijst te krijgen met veganistische producten. Dr. Organic tandpasta is oa. te koop bij De Tuinen (winkelketen en webwinkel).
Mondspoelmiddel: Aloe Vera Mouthwash Dr. Organic ZN. Het staat op de verpakking aangegeven als het veganistisch is. Bij de klantenservice is ook een lijst te krijgen met veganistische producten. Dr. Organic tandpasta is oa. te koop bij De Tuinen (winkelketen en webwinkel).
Mondspoelmiddel: Tea Tree Mouthwash Dr. Organic ZN. Het staat op de verpakking aangegeven als het veganistisch is. Bij de klantenservice is ook een lijst te krijgen met veganistische producten. Dr. Organic tandpasta is oa. te koop bij De Tuinen (winkelketen en webwinkel).
Tandpasta: Organic Mandarin Toothpaste (Organic Children) Green People De meerderheid van de producten van Green People is veganistisch (VFV), en sommige producten dragen het Vegan Keurmerk. Green People is volgens hun eigen website dierproefvrij. Green People is oa. te koop bij webwinkels Say Green Cosmetics, Simplicitaz en misschien bij Allergiesupermarkt.nl.
Tandpasta: Organic Spearmint Toothpaste (Organic Children) Green People De meerderheid van de producten van Green People is veganistisch (VFV), en sommige producten dragen het Vegan Keurmerk. Green People is volgens hun eigen website dierproefvrij. Green People is oa. te koop bij webwinkels Say Green Cosmetics, Simplicitaz en misschien bij Allergiesupermarkt.nl.
Tandpasta: Tooth paste Citrus & Aloe Vera Green People De meerderheid van de producten van Green People is veganistisch (VFV), en sommige producten dragen het Vegan Keurmerk. Green People is volgens hun eigen website dierproefvrij. Green People is oa. te koop bij webwinkels Say Green Cosmetics, Simplicitaz en misschien bij Allergiesupermarkt.nl.
Tandpasta: Tooth Paste Minty Cool Green People De meerderheid van de producten van Green People is veganistisch (VFV), en sommige producten dragen het Vegan Keurmerk. Green People is volgens hun eigen website dierproefvrij. Green People is oa. te koop bij webwinkels Say Green Cosmetics, Simplicitaz en misschien bij Allergiesupermarkt.nl.
Tandpasta: Tooth paste Peppermint & Aloe Vera Green People De meerderheid van de producten van Green People is veganistisch (VFV), en sommige producten dragen het Vegan Keurmerk. Green People is volgens hun eigen website dierproefvrij. Green People is oa. te koop bij webwinkels Say Green Cosmetics, Simplicitaz en misschien bij Allergiesupermarkt.nl.
Alle tandpasta's GUM ZN[5] Drogisterijen en webwinkels
Hema mouthwash fluoride Hema ZN[6] Hema
Tandpasta Kingfisher Kingfisher is veganistisch (VFV). Kingfisher is dierproefvrij volgens hun eigen website. Er zijn in Nederland meerdere smaken te koop, venkel, mint, aloe vera tea tree mint, baking soda. Sommige varianten bevatten fluoride, sommige niet. Kingfisher-tandpasta is oa. te koop bij webwinkels BigGreenSmile.nl en Veganspul.nl en Veganmission.nl, en Vegabond (winkel in Amsterdam).
Basis Sensitiv Zahncreme Mint Lavera Lavera heeft ook veganistische producten (VFV). Bij de Nederlandse klantenservice van Lavera is een lijst te krijgen met veganistische producten volgens de fabrikant (zie ook hier). Lavera-tandpasta is oa. te koop bij webwinkels bol.com, Vega-Life, De Weegschaal Gezondheidswinkel, De Online Drogist.nl en Biocosmetica. (Andere) Lavera-producten zijn oa. te koop bij biowinkels, Etos en webwinkels Cilou, Gezondheid-aanbiedingen en vele andere webwinkels
Neutral Zahngel Lavera Lavera heeft ook veganistische producten (VFV). Bij de Nederlandse klantenservice van Lavera is een lijst te krijgen met veganistische producten volgens de fabrikant (zie ook hier). Lavera-tandpasta is oa. te koop bij webwinkels bol.com, Vega-Life, De Weegschaal Gezondheidswinkel, De Online Drogist.nl en Biocosmetica. (Andere) Lavera-producten zijn oa. te koop bij biowinkels, Etos en webwinkels Cilou, Gezondheid-aanbiedingen en vele andere webwinkels
Daily care Toothpaste Organic Peppermint Logona VFV. Logona is dierproefvrij volgens Stichting Dierproefvrij De kindertandpasta is oa. te koop bij webwinkels bol.com, Liever Natuurlijk, biocosmetica, Drogist.nl, . De andere tandpasta's zijn oa. te koop bij webwinkel BigGreenSmile.nl.
KIDS Tandgel Aardbei Logona VFV. Logona is dierproefvrij volgens Stichting Dierproefvrij De kindertandpasta is oa. te koop bij webwinkels bol.com, Liever Natuurlijk, biocosmetica, Drogist.nl, . De andere tandpasta's zijn oa. te koop bij webwinkel BigGreenSmile.nl.
KIDS Tandgel Spearmint Logona VFV. Logona is dierproefvrij volgens Stichting Dierproefvrij De kindertandpasta is oa. te koop bij webwinkels bol.com, Liever Natuurlijk, biocosmetica, Drogist.nl, . De andere tandpasta's zijn oa. te koop bij webwinkel BigGreenSmile.nl.
Herbal Dental Gel Peppermint Logona VFV. Logona is dierproefvrij volgens Stichting Dierproefvrij De kindertandpasta is oa. te koop bij webwinkels bol.com, Liever Natuurlijk, biocosmetica, Drogist.nl, . De andere tandpasta's zijn oa. te koop bij webwinkel BigGreenSmile.nl.
Herbal Dental Gel Rosemary & Sage Logona VFV. Logona is dierproefvrij volgens Stichting Dierproefvrij De kindertandpasta is oa. te koop bij webwinkels bol.com, Liever Natuurlijk, biocosmetica, Drogist.nl, . De andere tandpasta's zijn oa. te koop bij webwinkel BigGreenSmile.nl.
Mineral Toothpaste Logona VFV. Logona is dierproefvrij volgens Stichting Dierproefvrij De kindertandpasta is oa. te koop bij webwinkels bol.com, Liever Natuurlijk, biocosmetica, Drogist.nl, . De andere tandpasta's zijn oa. te koop bij webwinkel BigGreenSmile.nl.
Sensitive Toothpaste for sensitive teeth Logona VFV. Logona is dierproefvrij volgens Stichting Dierproefvrij De kindertandpasta is oa. te koop bij webwinkels bol.com, Liever Natuurlijk, biocosmetica, Drogist.nl, . De andere tandpasta's zijn oa. te koop bij webwinkel BigGreenSmile.nl.
Toothy tabs Lush Lush heeft momenteel zo'n 7 veganistische toothy tabs. Op de website wordt aangegeven welke producten veganistisch zijn. Veel Lush-producten dragen het Vegan Keurmerk. Lush is te koop bij de Lush-winkels (ongeveer 8 winkels in Nederland) en hun webwinkel.
Alle tandpasta's Oral B ZN[7] (ziet niet af van verplichte dierproeven) Supermarkten en drogisterijen
Tea Tree Toothpaste ORD River Alle producten zijn veganistisch (VFV). Oa. te koop bij webwinkel MijnNatuurwinkel.nl (Bakker Mart & De Eekhoorn) en DrogisterijAanbiedingen.nl (bij beide via de zoekterm Mattisson).
Ayur-dent zahnputz-öl Provida VFV. Provida is dierproefvrij (Leaping Bunny Keurmerk). Provida-tandpasta is oa. te koop bij webwinkel Ecomild. Het merk is ook te koop bij webwinkel Waschbär.
Tandpasta: Dentalcreme Naturell Provida VFV. Provida is dierproefvrij (Leaping Bunny Keurmerk). Provida-tandpasta is oa. te koop bij webwinkel Ecomild. Het merk is ook te koop bij webwinkel Waschbär.
Tandpasta: Dental med toothpaste Mint Sante VFV. Sante is oa. te koop bij biowinkels, hier is per woonplaats te zien in welke winkels het te koop is, en in welke webwinkels. En Veganmission.nl
Sante producten zijn dierproefvrij volgens hun website.
Tandpasta: Dental med toothpaste Myrrh Sante VFV. Sante is oa. te koop bij biowinkels, hier is per woonplaats te zien in welke winkels het te koop is, en in welke webwinkels. En Veganmission.nl
Sante producten zijn dierproefvrij volgens hun website.
Tandpasta: Dental med toothpaste vitamin B12 Sante VFV. Sante is oa. te koop bij biowinkels, hier is per woonplaats te zien in welke winkels het te koop is, en in welke webwinkels. En Veganmission.nl
Sante producten zijn dierproefvrij volgens hun website.
Dentie Tooth Powder (op basis van verkoolde aubergine en zeezout) Terrasana VFV Het merk Terrasana is oa. te koop bij Ekoplaza, G&W Gezondheidswinkels, Dio, Natuurwinkel, Gooody Fooods, Marqt en Organic Food For You, zie hier alle verkooppunten.
Tandpasta Trida Bonsai
Tandpasta: Aloe Vera Toothpaste Urtekram Vegan Keurmerk Urtekram-tandpasta wordt in Nederland verkocht via De Nieuwe Band (oa. natuurvoedingswinkels, webwinkels en boerderijwinkels)), Natudis (oa. biologische/natuurwinkels) en Natrada (levert oa. aan natuurvoedingswinkels, reformwinkels en drogisterijen), ook te koop bij webwinkels bol.com en De Bewuste Winkel, en Veganmission.nl.
Tandpasta: Children's Toothpaste Urtekram Vegan Keurmerk Urtekram-tandpasta wordt in Nederland verkocht via De Nieuwe Band (oa. natuurvoedingswinkels, webwinkels en boerderijwinkels)), Natudis (oa. biologische/natuurwinkels) en Natrada (levert oa. aan natuurvoedingswinkels, reformwinkels en drogisterijen), ook te koop bij webwinkels bol.com en De Bewuste Winkel, en Veganmission.nl.
Tandpasta: Eucalyptus Toothpaste Urtekram Vegan Keurmerk Urtekram-tandpasta wordt in Nederland verkocht via De Nieuwe Band (oa. natuurvoedingswinkels, webwinkels en boerderijwinkels)), Natudis (oa. biologische/natuurwinkels) en Natrada (levert oa. aan natuurvoedingswinkels, reformwinkels en drogisterijen), ook te koop bij webwinkels bol.com en De Bewuste Winkel, en Veganmission.nl.
Tandpasta: Mint Toothpaste Urtekram Vegan Keurmerk Urtekram-tandpasta wordt in Nederland verkocht via De Nieuwe Band (oa. natuurvoedingswinkels, webwinkels en boerderijwinkels)), Natudis (oa. biologische/natuurwinkels) en Natrada (levert oa. aan natuurvoedingswinkels, reformwinkels en drogisterijen), ook te koop bij webwinkels bol.com en De Bewuste Winkel, en Veganmission.nl.
Tandpasta: Mint Toothpaste with Green Tea Urtekram Vegan Keurmerk Urtekram-tandpasta wordt in Nederland verkocht via De Nieuwe Band (oa. natuurvoedingswinkels, webwinkels en boerderijwinkels)), Natudis (oa. biologische/natuurwinkels) en Natrada (levert oa. aan natuurvoedingswinkels, reformwinkels en drogisterijen), ook te koop bij webwinkels bol.com en De Bewuste Winkel, en Veganmission.nl.
Tandpasta: Tea Tree Toothpaste Urtekram Vegan Keurmerk Urtekram-tandpasta wordt in Nederland verkocht via De Nieuwe Band (oa. natuurvoedingswinkels, webwinkels en boerderijwinkels)), Natudis (oa. biologische/natuurwinkels) en Natrada (levert oa. aan natuurvoedingswinkels, reformwinkels en drogisterijen), ook te koop bij webwinkels bol.com en De Bewuste Winkel, en Veganmission.nl.
Calendula Tandpasta Weleda Alle mondverzorging, m.u.v. Saline tandpasta, is veganistisch (ZN). Weleda-producten zijn oa. te koop bij biologische/natuurwinkels, drogisterijen, DA, De Tuinen (winkelketen en webwinkel) en webwinkel bol.com, zie hier verkooppunten in jouw buurt.
Kindertandpasta Weleda Alle mondverzorging, m.u.v. Saline tandpasta, is veganistisch (ZN). Weleda-producten zijn oa. te koop bij biologische/natuurwinkels, drogisterijen, DA, De Tuinen (winkelketen en webwinkel) en webwinkel bol.com, zie hier verkooppunten in jouw buurt.
Planten Tandpasta Weleda Alle mondverzorging, m.u.v. Saline tandpasta, is veganistisch (ZN). Weleda-producten zijn oa. te koop bij biologische/natuurwinkels, drogisterijen, DA, De Tuinen (winkelketen en webwinkel) en webwinkel bol.com, zie hier verkooppunten in jouw buurt.
Ratanhia Mondwater Weleda Alle mondverzorging, m.u.v. Saline tandpasta, is veganistisch (ZN). Weleda-producten zijn oa. te koop bij biologische/natuurwinkels, drogisterijen, DA, De Tuinen (winkelketen en webwinkel) en webwinkel bol.com, zie hier verkooppunten in jouw buurt.
Ratanhia Tandpasta Weleda Alle mondverzorging, m.u.v. Saline tandpasta, is veganistisch (ZN). Weleda-producten zijn oa. te koop bij biologische/natuurwinkels, drogisterijen, DA, De Tuinen (winkelketen en webwinkel) en webwinkel bol.com, zie hier verkooppunten in jouw buurt.
Tandvleesbalsem Weleda Alle mondverzorging, m.u.v. Saline tandpasta, is veganistisch (ZN). Weleda-producten zijn oa. te koop bij biologische/natuurwinkels, drogisterijen, DA, De Tuinen (winkelketen en webwinkel) en webwinkel bol.com, zie hier verkooppunten in jouw buurt.

Niet-veganistisch

Naam Producent Reden
Saline tandpasta Weleda Bevat lactose
Alle tandpasta's Zendium Melk- en ei-eiwitten[8]
(ziet niet af van verplichte dierproeven)[9]

Zelf navragen

Met het onderstaande voorbeeld, kan je zelf navragen of verdachte ingrediënten dierlijk zijn. Stuur het antwoord s.v.p. door naar wiki (apestaartje) veganisme.org.

Beste [NAAM], graag wil ik u een aantal vragen stellen over het product [PRODUCTNAAM].

 • Zijn de ingrediënten [VERDACHTEINGREDIENTEN] van dierlijke oorsprong?
 • Worden dierlijke hulpstoffen gebruikt bij het produceren van dit product?
 • Worden er ergens (niet-menselijke) dieren gebruikt in de keten voor de productie van dit product?
 • Is het product ooit op dieren, of andere levende organismen getest?

Met vriendelijke groeten, [Eigen naam]

 1. Etos consumentenservice via Messenger op 16 april 2019, "Alle tandpasta's van het Etos eigen merk zijn veganistisch"
 2. E-mailreactie van Colgate-Palmolive Nederland BV, ontvangen op 14 november 2016 en bekend bij de NVV: "Alle tandpasta's van Colgate vervaardigd voor de Europese markt zijn vrij van dierlijke ingrediënten. De Colgate-Palmolive Company houdt zich, overal waar we zaken doen, aan alle wettelijke vereisten met betrekking tot dierproeven"
 3. E-mailreactie van Zendium consumentenservice op 22 november 2016, bekend bij de NVV: ""Ook kunnen wij u meedelen dat Prodent tandpasta’s vrij zijn van ingrediënten van dierlijke oorsprong."
 4. E-mailreactie van Zendium consumentenservice op 15 november 2016, bekend bij de NVV: "In gevallen waarin testen wettelijk verplicht zijn of momenteel onvermijdelijk zijn, trachten wij het aantal gebruikte proefdieren tot een minimum te beperken." ...
 5. E-mail van Sunstar Oral Company klantenservice op 18 juni 2018: "Voor alle GUM® tandpasta’s geldt dat deze, conform de EU richtlijn, materialen bevatten van dierlijke oorsprong en niet op dieren worden getest."
 6. E-mail van Hema klantenservice op 9 februari 2019: "De producten zijn inderdaad veganistisch. Hema maakt ook geen gebruik van dierlijke bestanddelen in de parfum zoals musk in geen enkel beauty product.:"
 7. E-mail van Oral B klantenservice op 21 december 2018: "Hoewel wij bewust geen gebruik maken van bestanddelen die een dierlijke oorsprong hebben, zij het als ingrediënt, of hulpmiddel, bij het vervaardigen van de tandpasta’s, kunnen wij niet met 100% zekerheid uitsluiten dat er bijna onmeetbare spoorelementen van dierlijke afkomst in zeldzame gevallen in de tandpasta’s terecht zullen zijn gekomen. De rede hiervoor is dat de tandpasta’s zijn samengesteld uit vele verschillende bestanddelen die in een complex proces verwerkt worden tot tandpasta. Vanwege dit proces blijft de kans bestaan, en vinden wij het niet eerlijk is om deze als veganistisch te bestempelen.  Wat betreft het uitvoeren van dierenproeven kan ik u laten weten dat er door ons (P&G) niet op dieren getest wordt, tenzij dit per wet verplicht wordt. Wij zijn ook van mening dat het overgrote deel van deze proeven die verplicht worden wetenschappelijk onnodig zijn. In de tussentijd hebben wij ook 410 miljoen dollar geïnvesteerd in het vinden van alternatieven voor dierenproeven, en gebruiken wij momenteel meer dan 50 van deze alternatieven, waarvan wij bijgedragen hebben aan het uitvinden van ongeveer de helft van deze methoden."
 8. E-mailreactie van Zendium consumentenservice op 22 november 2016, bekend bij de NVV: "Zij [de verantwoordelijke afdeling] geven aan dat Zendium tandpasta’s melk- en ei-eiwitten bevatten... Zendium heeft geen tandpasta’s waarvan de ingrediënten (eiwitten) niet afkomstig zijn van dieren.
 9. E-mailreactie van Zendium consumentenservice op 15 november 2016, bekend bij de NVV: "In gevallen waarin testen wettelijk verplicht zijn of momenteel onvermijdelijk zijn, trachten wij het aantal gebruikte proefdieren tot een minimum te beperken."