Handelingen

Veganisme

Uit Vegan Wiki

Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 21 jan 2009 om 21:23 (VEGANISME)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

VEGANISME

Veganisten zien zo veel mogelijk af van voeding, kleding, schoeisel, medicijnen, cosmetica en andere producten, verkregen via gebruik van welk dier dan ook. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze keuze: Exploitatie van dieren maakt inbreuk op hun geestelijke en lichamelijke integriteit en gaat meestal gepaard met vrijheidsberoving, mishandeling en het doden van dieren.

Er worden in Nederland jaarlijks meer dan 450 miljoen landbouwdieren gedood. Voor de overgrote meerderheid geldt dat ze een ellendig leven hebben geleid van gemiddeld slechts tien procent van hun normale levensduur. Ook in de zuivel- en eierenindustrie worden er dieren gedood. Koeien moeten regelmatig een kalfje krijgen om melk te blijven geven. Jaarlijks worden er in dit land honderdduizenden van deze ‘overbodige’ stierkalfjes geslacht. Ook worden op jaarbasis 30 miljoen haantjes vergast of zelfs levend versnipperd als bijproduct van de eierenproductie. Ook voor andere producten met dierlijke ingrediënten en bij dierproeven worden zeer veel dieren mishandeld en gedood. Gezonde voeding behoeft geen dierlijke bestanddelen te bevatten. Een gevarieerd plantaardig menu met toevoeging van een vitamine B12-supplement kan de gezondheid zelfs ondersteunen. Bovendien doet de smaak van veganistische maaltijden na wat oefening zeker niet onder voor omnivoor eten.

Armoede en honger in ontwikkelingslanden wordt mede veroorzaakt doordat rijke landen waardevolle landbouwgrond ter plaatse gebruiken om veevoer te verbouwen. Bovendien treedt er een immense verspilling op bij de omzetting van plantaardige naar dierlijke voeding. Dieren verbruiken veel meer voedsel dan ze zelf opleveren als vlees of produceren aan melk of eieren.

Van de hoeveelheid grond die in gebruik is voor een omnivoor menu kunnen drie tot vier vegetariërs of maar liefst veertien veganisten leven. Natuur over de hele wereld verdwijnt in rap tempo door cultivatie en vervuiling. Regenwouden worden stelselmatig gekapt voor de verbouw van veevoer of het laten grazen van runderen. De veeteelt verbruikt enorm veel energie en water. Mest van landbouwdieren veroorzaakt verzuring, terwijl plantaardige bemesting alle (kunst-)mest zou kunnen vervangen. Spirituele en religieuze tradities roepen al van oudsher op tot soberheid, onthouding en mededogen voor al wat leeft. Veganisme kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.