Handelingen

Veganistisch dieet

Uit Vegan Wiki

Versie door Leafhuntress (overleg | bijdragen) op 20 jan 2017 om 22:19 (Voedingsstoffen)

Een veganistisch dieet is een voedingspatroon dat dierlijke producten vermijdt en past in een veganistische leefwijze. Een goed gevarieerd veganistisch dieet bevat, met uitzondering van Vitamine B12, alle voedingsstoffen. Veganisten hebben in principe enkel suppletie nodig voor Vitamine B12. Ze doen er goed aan om kennis te nemen van hoe een gezond gevarieerd veganistisch voedingspatroon eruit ziet.

Gezond

Je kan goed gezond leven als veganist. Het Voedingscentrum zegt hierover: "Je kunt prima zonder vlees of vis, als je goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen. B12 komt alleen voor in dierlijke producten, veganisten doen er daarom goed aan supplementen slikken... Eet je meer plantaardige producten en minder dierlijke, dan krijg je meer vezels binnen en minder verzadigde vetzuren. Zo’n eetpatroon kan het risico verlagen op voortijdig overlijden, hart- en vaatziekten, kanker en hersenziekten als Parkinson en Alzheimer."[1] De Academy of Nutrition and Dietetics zegt: "Een uitgebalanceerd plantaardig dieet is gezond, bevat voldoende voedingsstoffen en kan gezondheidsvoordelen opleveren in het voorkomen en behandelen van bepaalde ziektes"[2]

Voedingsstoffen

Naast genieten, is het doel van voeding om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen die nodig zijn om gezond te leven. Dit kan uitstekend aangevuld worden via suppletie. Planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met de uitzondering van Vitamine B12. Deze vitamine moeten veganisten via suppletie binnenkrijgen.

Een dieet dat voldoende van de benodigde voedingsstoffen levert, is gezond. Een veganistisch dieet is doorgaans rijker aan magnesium, foliumzuur, de vitamine C en E, en IJzer.[3] Maar is doorgaans armer aan proteïnen, vitamine B12,[4][5], omega 3-vetzuren, vitamine D, en calcium.[3] Dit houdt niet in dat er sprake is van een tekort. Een onevenwichtig veganistisch voedingspatroon kan tekortschieten in de voorziening van diverse belangrijke voedingsstoffen, maar een gevarieerd veganistisch dieet, met de juiste suppletie, is gezond. Naast deze voedingsstoffen is bij een klein deel veganisten ook een tekort aan IJzer of zink gemeten.[4][5]

De diëtiste Ginny Messina heeft een veganistische schijf van vijf samengesteld om aan te geven waaruit een gevarieerd veganistisch dieet bestaat. De inname van voedingsstoffen via voeding kan bijgehouden worden met een digitaal dagboek, zoals met de Eetmeter van het Voedingscentrum of het Engelse Cron-o-Meter. Wanneer er een onvoldoende aan voedingsstoffen blijkt, kan het voedingspatroon aangepast worden. Eventueel met verrijkte producten of supplementen.

Mensen die zich niet goed voelen op een veganistisch dieet kunnen het beste een bloedonderzoek doen om te zien of ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit kan via de huisarts. Huisartsen zijn doorgaans geen goed adres voor voedingsinformatie. Ze krijgen in hun gehele opleiding slechts enkele uren les over de relatie tussen voeding en gezondheid. Voor aanvullend voedingsadvies bij je dieet kan je je het beste terecht bij een diëtist.

Zie ook

Bronnen

  1. Vegetarisme en veganisme, Voedingscentrum.nl
  2. W.J. Craig en A.R. Mangels, Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association. juli 2009;109(7):1266-82.
  3. 3,0 3,1 Alissa EM, Ferns GA. Functional foods and nutraceuticals in the primary prevention of cardiovascular diseases. In: journal of nutrition and metabolism. 2012. PMID 22570771.
  4. 4,0 4,1 Clarys P, Deliens T, Huybrechts I, Deriemaeker P, et al.}} Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet. Nutrients. 2014;6(3):1318–32. PMID 24667136. Dit is een open access artikel, beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding (CC BY; versie 3.0).
  5. 5,0 5,1 Craig WJ. Health effects of vegan diets. American Journal of Clinical Nutrition. 2009 May;89(5):1627S–1633S. PMID 19279075. Dit artikel is door de uitgever gratis toegankelijk gemaakt.