Handelingen

Wijn

Uit Vegan Wiki

Versie door EliseH (overleg | bijdragen) op 28 aug 2019 om 12:23 (Producten)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Wijn is een gegiste alcoholische druivendrank. Vrijwel alle wijnen worden geklaard, zodat de wijn niet vertroebeld is met vaste deeltjes. Dit wordt vaak gedaan met dierlijke hulpstoffen. Hierdoor zijn de meeste wijnen niet veganistisch. Ook mogen ingrediënten toegevoegd worden en hulpstoffen gebruikt worden om de kwaliteit van de wijn te verbeteren. Bij een veganistische wijn worden geen dierlijke hulpstoffen of ingrediënten gebruikt. Bij veganistische wijn worden ook geen dieren gebruikt tijdens het productieproces, zoals het ploegen van het land of het dragen van wijnmanden.

Toegestane additieven

Aan vrijwel alle wijnen worden andere stoffen toegevoegd, om onder andere de smaak, kleur en kwantiteit aan bezinksel aan te passen. Door verbeterde analysestechnieken weten botteliers beter welke stoffen ze moeten toevoegen om de geschikte toestand te krijgen. Voornamelijk om een standaard product te kunnen leveren. Onder de Europese wetgeving mogen bij de productie van wijn een zestigtal stoffen gebruikt worden. Van deze stoffen hoeven wijnproducenten enkel de allergenen te vermelden. Sommige stoffen zijn dierlijke stoffen. Voor sommige wijnen worden deze dierlijke stoffen gebruikt als hulpmiddel (zoals gelatine, vislijm, caseïne, albumine, of chitosan). Vaak worden dierlijke hulpstoffen gebruikt tijdens het klaren. Ook biologische wijnen zijn niet altijd veganistisch geklaard. Biologische wijnen mogen ook geklaard worden met gelatine, vislijm, ovoalbumine (ei-eiwit) en caseïne.[1]

Wijn kan ook geklaard worden met een klei-achtig materiaal dat Bentoniet heet. Wanneer je dit op het etiket ziet staan, is de kans groter dat het product niet met dierlijke stoffen geklaard is. Andere niet-dierlijke hulpstoffen om wijn te klaren zijn kalksteen, kaolin klei, diatomeeënaarde, plantencaseïne en silicagel.

De onderstaande additieven zijn bij wet toegestaan als stof in wijn.[2]

Naam van additief Is het dierlijk?
Zuur
Wijnsteenzuur
Klaringsmiddelen
calciumalginaat
kaliumalginaat
kaliumcaseine
caseine Ja
vislijm (isinglass) Ja
siliciumdioxide
gelatine Ja
arabische gom Nee
melkeiwit Ja
plantaardig eiwit Nee
ei-proteïne Ja
aluminosilicaat
ijzersulfaat
Ontkleuring
polyvinyl-polypyr-rolidone (PVPP)
actieve koolstof
Ontzuring
Melkzuurbacteriën Nee
kaliumnatriumtartraat
kaliumbicarbonaat
calciumcarbonaat
Deodorant
kopersulfaat Nee
Detaillering
Hout chips Nee
metawijnsteenzuur
water Nee
Verrijking
geconcentreerde druivenmost Nee
saccharose
tannine
zuurstof Nee
Enzymen
betaglucanase
pectolytics
urease
Fermentatie
droesem Nee
ammoniumbisulfiet
thiamine hydrochloride
gist celwanden Nee
gisten Nee
diammoniumfosfaat
ammoniumsulfaat
ammoniumsulfiet
zuurteregelaar
kaliumferrocyanide
calcium phytate
citroenzuur Nee
Stabilisatoren
calciumtartraat
kaliumbitartraat
gist mannoproteinen
Conserveermiddelen
sorbinezuur
sulfurdioxide
argon Nee
stikstof Nee
kaliumbisulfiet
dimethyldicarbonaat Nee
koolstofdioxide Nee
kaliummetabisulfiet
allylisothiocyanaat
lysozymen
kaliumsorbaat
ascorbinezuur

Producten

Sommige wijnen dragen het vegan Keurmerk. Voor de meeste wijnen moet je bij de producent navragen of de wijn veganistisch is. Op de website vegan.ricksmind.com vind je een lijst van veganistische wijnen die je in de Nederlandse supermarkten kan kopen. Met de mobiele telefoon kan je zoeken in de lijst op m.ricksmind.com. De website Barnivore bevat de grootste lijst met veganistische wijnen. De website heeft ook een app, VegeTipple die je kan installeren op je telefoon.

Als een product geen Product Garantie Verklaring heeft en er niet bij staat dat het productieproces volgens de fabrikant veganistisch is, kan het dus mogelijk niet-veganistisch zijn.

  • Vegan Keurmerk
  • V-Label Vegan: V-Label Keurmerk met toevoeging Vegan
  • VFV: Volgens Fabrikant Veganistisch — Producent adverteert het product als geschikt voor veganisten
  • PGV: Product Garantie Verklaring — Producent verklaart dat het product geschikt is voor veganisten
  • ZWV: Zeer Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen uitgesloten.
  • WV: Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen niet uitgesloten.
  • MV: Mogelijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen, aroma of E-nummer niet uitgesloten
  • VRV: Volgens Retailer Veganistisch - Een bedrijf verkoopt het als veganistisch
  • ZN: Zelf Nagevraagd — Volgens anderen veganistisch

Zie ook: Is het echt veganistisch?

Naam Producent Veganistisch? Te koop bij
Alle wijnen Albert Heijn ZN Albert Heijn
Albert Heijn huiswijn Albert Heijn
Albet I Noya ZN (Barnivore)
Orange natural wine Aldi VFV Aldi
Alle wijnen Aldi huiswijnen ZN[3] Aldi
Arrogant Frog ZN (Barnivore) Albert Heijn
Deel van de wijnen Azienda Agricola Giol ICEA vegan keurmerk It's Organic
Deel van de wijnen Brown Brothers ZN (Barnivore) VillaVino
Ecologico Macabeo 2018 Organic Castano VFV Albert Heijn
Deel van de wijnen Casella Wines/Yellow Tail ZN (Barnivore) Jumbo, Dekamarkt, Plus
Chianti Classico Chianti Classico ZN[4] Albert Heijn
Biologische wijn Chicken Run ZN[5] Hema
Biologische huiswijn wit Dirk PGV[6] Dirk
Biologische huiswijn rood Dirk PGV[6] Dirk
Biologische huiswijn rose Dirk PGV[6] Dirk
Huiswijn rood halfzoet Dirk PGV[6] Dirk
cabernet sauvignon El Árbol ZN[3] Aldi
chardonnay El Árbol ZN[3] Aldi
Cabernet Sauvignon 75 cl Eco Balance Vegan logo Dirk, Vomar, Deen, Plus, Dekamarkt. 
Deel van de wijnen Fairview ZN (Barnivore) Gall&Gall
Pino Noir GatoNegro ZN[7]
Deel van de wijnen GatoNegro ZN (Barnivore) C1000
Rosé GatoNegro ZN[7]
Sauvignon Blanc GatoNegro ZN[7]
Chardonay GatoNegro ZN[7]
Sweet & Bubbly Hema ZN Hema
Prosecco Frizzante DOC Hema VFV Hema
Jumbo huiswijnen Jumbo
La Tulipe Albert Heijn
Bio Hugo Landlust V-label vegan Gezondheidswinkel
Deel van de wijnen Leopard’s Leap ZN (Barnivore) Albert Heijn
LIV MV[8]
Chardonnay Los Gansos MV[9] Jumbo en C1000
Alle wijnen (behalve Cava) Neleman Vegan Keurmerk[10] Verkooppunten Neleman wijnen
Monastrell - Cabernet Sauvignon biologisch Neleman PGV[11] Hema
Viognier - Chardonnay Biologisch Neleman PGV[12] Hema
Riesling Niersteiner Weingenossenschaft eG ZWV[13] Albert Heijn
Deel van de wijnen Peter Lehmann ZN (Barnivore) Gall&Gall
Pizzolato ZN (Barnivore) Harold Zellerer
Pure Verdejo biologische wijn Pure Verdejo ZN Hema
Rosé RAW VFV Coop, Jumbo
Frizzante RAW VFV Jumbo
Santa Julia ZN (Barnivore) Albert Heijn
Settesoli Bio wijnen Settesoli ZWV[14]
Alle wijnen Slurp! ZN[15] Albert Heijn
Glühweingewürz rot Sonnentor VFV Verkooppunten van Terrasana
(Ekoplaza, Gooody Fooods, G&W Gezondheidswinkels, Dio en Marqt)
Alle wijnen Sontino Vegan Keurmerk[16] Real (in Duitsland)
Stellar Organic VFV Verkooppunten Stellar Organic
(Plus Markt, DEEN, Ekoplaza, natuurwinkels, wereldwinkels, La Place en webwinkel Biologische Wijnenwinkel)
Alle rode wijnen Stormhoek ZN (Barnivore) Albert Heijn
Organic Witte wijn, Rode wijnen en Prosecco's Terra viva V-label vegan Albert Heijn

Champagne

Naam Producent Veganistisch? Te koop bij
Alle Moët & Chandon ZN
Piper Heidsieck ZN Gall & Gall

NIET veganistische wijnen

Naam Producent Veganistisch?
HUGO Nee. Klaren met gelatine
Canei Nee. Klaren met gelatine en caseïne. (ZN)[17]
Bloedwijn Zonnatura Nee. Klaren met gelatine[18]
Huiswijn zoet Dirk Nee[6]
Huiswijn wit halfzoet Dirk Nee[6]
Huiswijn wit droog Dirk Nee[6]
Huiswijn rose Dirk Nee[6]
Huiswijn wit droog BIB Dirk Nee[6]
Huiswijn wit droog Dirk Nee[6]
Huiswijn rose Dirk Nee[6]
Huiswijn rood Dirk Nee[6]
Huiswijn rood BIB Dirk Nee[6]
Huiswijn rose halfzoet Dirk Nee[6]

Zelf navragen

Met het onderstaande voorbeeld, kan je zelf navragen of een wijn veganistisch is. Stuur het antwoord s.v.p. door naar wiki (apestaartje) veganisme.org.

Beste [NAAM], graag wil ik u een aantal vragen stellen over de wijn [NAAM WIJN].

  • Wordt de wijn geklaard met dierlijke hulpstoffen?
  • Worden dierlijke hulpstoffen of ingrediënten gebruikt bij het produceren van de wijn?
  • Worden er ergens dieren gebruikt in het proces van het bewerken van het land tot aan de consumptie van de wijn?

Met vriendelijke groeten, [Eigen naam]

Zie ook

Externe links

(Web)winkels
Controlelijsten
Informatie

Bronnen

Eerste versie geschreven door MSc E. Dingemans.

  1. EU 203/2012 van 8 maart 2012 (uitvoeringsbepalingen inzake biologische wijn). Publicatieblad van de Europese Unie, 9 maart 2012. Bekeken op 15 november 2016
  2. Welke additieven zijn toegestaan in wijn?, 3 december 2015. Keuringsdienst van Waarde
  3. 3,0 3,1 3,2 Reactie in de Facebookgroep Vegan Nederland, 14 januari 2016
  4. Facebookmessengerbericht van Albert Heijn klantenservice op 3 augustus 2019: "De leverancier heeft aangegeven dat er nergens in het proces dierlijke (hulp)stoffen zijn gebruikt bij het produceren van de wijn."
  5. Reactie in de Facebookgroep Vegan Nederland, 26 november 2015
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 E-mail van Dirk Klantenservice op 25 juli 2017
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 E-mail van GatoNegro klantenservice op 28 november 2018: "And the answer is, in GatoNegro wines : in the case to albumin, egg and gelatin, the wines that don't use this kind of ingredients are: Pino Noir, Rosé, Chardonay and Sauvignon Blanc. The red wines contains Gelatin in his elaboration."
  8. Er wordt van gezegd dat het vegan is. Zie A&D Wine, LIV White Wine Verde DOC 2014 (case of 6)
  9. Er wordt gezegd dat het vegan is. Zie Wijn voor herbivoren, 31 oktober 2013
  10. Bio & vegan, bekeken op 30 januari 2016
  11. messengerreactie van Hema op 20 februari 2018
  12. messengerreactie van Hema op 20 februari 2018
  13. Nier­stei­ner Ries­ling ve­gan bi­o­lo­gisch, AH.nl. Bekeken op 18 december 2016
  14. https://news.italianfood.net/2018/04/26/settesoli-bio-sicilian-wine-goes-organic/
  15. Ricksmind, bekeken op 30 januari 2016
  16. eactie in de Facebookgroep Vegan Nederland, 21 november 2015
  17. Facebookbericht in Facebookgroep Vegan Nederland van een E-mailreactie die ontvangen is op 2 januari 2017 van Baarsma Wines: "Canei wordt geklaard door toevoeging van dierlijke gelatine, bentoniet en caseïne."
  18. E-mail van Consumer Care Executive, Wessanen Benelux op 11 maart 2016. Bekend bij de NVV
  19. Bericht van Blije Wijnen